Lot balonem w Kapadocji, czyli Turcja z góry
Lot balonem to niemal obowiązkowy element wycieczki do Kapadocji w Turcji. Dowiedz się, jak wygląda lot, ile kosztuje czy kiedy najlepiej się na niego wybrać.
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Znaleziono 8 ofert
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Turcja
Region: Kapadocja
Waluta: TRY
Kapadocja to jeden z najciekawszych regionów Turcji. Leżący w środkowej części Wyżyny Anatolijskiej obszar przyciąga miliony turystów rocznie swym niepowtarzalnym klimatem i iście księżycowym wyglądem. Region został ukształtowany przez działające tu w zamierzchłych czasach wulkany, które podczas erupcji uwalniały niezliczone ilości pyłów. Z czasem pyły uległy utwardzeniu, tworząc tuf – miękkie skały osadowe, które dzięki erozji i (w mniejszym stopniu) ludzkiej działalności przybierają tu niespotykane kształty, charakterystyczne dla tej baśniowej krainy.
Obowiązującą walutą jest turecka lira (TRY), która dzieli się na 100 kuruszy. Najlepiej na wakacje w Kapadocji zabrać ze sobą liry, ale można też wziąć twardą walutę, którą wymieni się w bankach, kantorach i na poczcie (PTT). Bankomaty są dostępne w większych miejscowościach, a płatności kartą są możliwe w dużych sklepach i restauracjach. Na prowincji preferowana jest gotówka.
We wnętrzu Wyżyny Anatolijskiej, gdzie leży Kapadocja, panuje typowo kontynentalny klimat, charakteryzujący się mroźnymi zimami i upalnymi latami.
Zimą średnie temperatury wahają się między 2-5°C w dzień, noce są mroźne – średnia to -1 do -3°C. Wiosną i jesienią średnie temperatury to 10-15°C w dzień i 2-7°C w nocy, w czerwcu i we wrześniu średnia dzienna wynosi 25°C (14-15°C w nocy). Zdecydowanie najcieplejszy jest lipiec i sierpień, kiedy, termometry pokazują średnio 29°C w dzień i 16-17°C w nocy.
Najlepszy czas na zwiedzanie to okres od maja do września.
Warunki atmosferyczne podczas wakacji w Kapadocji mogą być nieco inna niż w innych tureckich regionach. O pogodzie w Turcji możesz poczytać na naszym blogu. W ten sposób zaplanujesz wyjazd zgodnie z indywidualnymi preferencjami.
Jedną z największych tutejszych atrakcji jest lot balonem – Kapadocja o wschodzie słońca widziana z góry robi niesamowite wrażenie!
Międzynarodowym lotniskiem znajdującym się najbliżej jest port lotniczy Nevşehir Kapadokya (NAV), w pobliżu znajduje się też lotnisko Kayseri-Erkilet (ASR), jednak z Polski praktycznie nie latają tam żadne linie lotnicze (nawet tanie i czartery).
Jeśli chcemy zwiedzić Kapadocję, najsensowniej rozważyć przelot do portu lotniczego Antalya (AYT), położonego na Riwierze Tureckiej (na takie rozwiązanie decydują się praktycznie wszystkie biura podróży organizujące wycieczki objazdowe po Kapadocji, po drodze najczęściej zwiedza się wówczas słynącą z zakonu wirujących derwiszów Konyę).
W sezonie turystycznym Rainbow najczęściej oferuje swoim klientom bezpośrednie loty z Łodzi, Katowic, Bydgoszczy, Rzeszowa, Wrocławia, Gdańska, Poznania i Warszawy. Mniej więcej z tych samych miast dolecimy tam też tanimi liniami lotniczymi.
Kayseri mantisi – pierożki z baraniną polane jogurtem lub sosem na bazie oleju, pomidorów oraz innych warzyw i ziół.
Köfte – wszelkie rodzaje mięsa mielonego, smażone lub grillowane.
Çiğ köfte – rodzaj tatara z surowego mięsa wołowego lub jagnięcego.
Iskender kebab – jagnięcina smażona na ogniu, często z dodatkiem sosu pomidorowego.
Lahmacun – placek z mięsem i warzywami, podawany z drobno pokrojoną świeżą pietruszką.
Kumpir – parowany ziemniak, wymieszany ze startym żółtym serem, serwowany z różnymi sałatkami warzywnymi.
Çöp şiş kebap – szaszłyki, najczęściej z jagnięciny.
Kisir – popularna sałatka na bazie kaszy bulgur, wymieszanej z drobno pokrojoną cebulą, pomidorami, pietruszką i szczypiorkiem.
Börek – rodzaj francuskiego ciasta z ziemniakami, mięsem albo słonym serem.
Kabak Dolmasi – faszerowana cukinia.
Mercimek Çorbasi – zupa z soczewicy.
Bakla Çorbasi – zupa krem z bobu.
Produkty spożywcze – lokalne wina (Kapadocja dzięki występującej tu wulkanicznej glebie słynie z win), suszone figi, morele, rodzynki, przyprawy (kardamon, papryka, kumin), syrop z granatów, oliwa z oliwek, tureckie słodycze – baklava, lokum i halva (chałwa), kawa, herbata.
Produkty użytkowe – wyroby z owczej wełny (swetry, skarpetki, szale, koce), wyroby ze skóry (paski, kurtki), dywany, kosmetyki na bazie oliwy z oliwek, ubrania bawełniane, tygielek do parzenia kawy, zestaw małych szklanek do herbaty.
Produkty dekoracyjne – figurki wykonane z wulkanicznego tufu, gliniane bądź ceramiczne naczynia ozdobne, ozdobne lampy, rozmaite gadżety z tzw. ręką Fatimy czy okiem Proroka, obrazy lub grafiki z pejzażami Kapadocji.