Kayseri mantisi – pierożki z baraniną polane jogurtem lub sosem na bazie oleju, pomidorów oraz innych warzyw i ziół.
Köfte – wszelkie rodzaje mięsa mielonego, smażone lub grillowane.
Çiğ köfte – rodzaj tatara z surowego mięsa wołowego lub jagnięcego.
Iskender kebab – jagnięcina smażona na ogniu, często z dodatkiem sosu pomidorowego.
Lahmacun – placek z mięsem i warzywami, podawany z drobno pokrojoną świeżą pietruszką.
Kumpir – parowany ziemniak, wymieszany ze startym żółtym serem, serwowany z różnymi sałatkami warzywnymi.
Çöp şiş kebap – szaszłyki, najczęściej z jagnięciny.
Kisir – popularna sałatka na bazie kaszy bulgur, wymieszanej z drobno pokrojoną cebulą, pomidorami, pietruszką i szczypiorkiem.
Börek – rodzaj francuskiego ciasta z ziemniakami, mięsem albo słonym serem.
Kabak Dolmasi – faszerowana cukinia.
Mercimek Çorbasi – zupa z soczewicy.
Bakla Çorbasi – zupa krem z bobu.