Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Znaleziono 14 ofert
Region: Dalaman
Okolice Dalamanu to jedna z najciekawszych części południowego wybrzeża Turcji, gdzie zaledwie na przestrzeni kilkudziesięciu kilometrów znajduje się wiele ciekawych miejsc, którymi można by obdarzyć nie jeden region. Wysokie góry, strzeliste kaniony, źródła termalne, malownicze rzeki, historyczne miejscowości, plaże z drobniutkim białym piaskiem no i fantastyczne, spokojne morze – to wszystko jest tu na wyciągnięcie ręki! To jednak nie jedyny, urokliwy zakątek Turcji. Popularne są również inne regiony np. Marmaris, Riwiera Egejska czy Riwiera Turecka.
Turcja jest krajem świeckim, jednak dominującym wyznaniem jest islam, warto więc pamiętać o odpowiednim stroju, np. na wypadek wizyty w meczetach.
W Dalaman i okolicach tej miejscowości panuje typowy klimat śródziemnomorski – zimy są tu dość łagodne, a lata ciepłe i praktycznie bezdeszczowe.
Najlepszy okres na wakacje w Dalamanie to miesiące letnie, kiedy temperatury zarówno powietrza, jak i wody są najwyższe, amatorzy zwiedzania i aktywnego wypoczynku powinni się tu wybrać raczej wiosną i jesienią, kiedy nie ma upałów.
W Dalaman słupki rtęci pokazują w dzień 17°C w kwietniu, 21°C w maju, 24°C w czerwcu, 27°C w lipcu, 28°C w sierpniu i 26°C we wrześniu. Noce najcieplejsze są w lipcu i sierpniu – 24-25°C. Zimą średnie temperatury w dzień wynoszą 14-15°C i ok. 9-10°C w nocy.
Temperatura wody to 19°C w maju, 22°C w czerwcu, 25°C w lipcu, 27°C w sierpniu i 26°C we wrześniu.
Ten niezwykle urokliwy region pełen jest małych miasteczek z duszą oraz widoków zapierających dech w piersiach. To odpowiednie miejsce dla osób, które szukają jednocześnie okazji do wypoczynku i ruchu. Podczas wakacji w Dalaman warto zobaczyć:
Jeśli jesteś fanem zwiedzania, mamy dla Ciebie szereg wycieczek fakultatywnych w Dalaman i okolicach. Dzięki temu będziesz mógł zaplanować swój urlop co do dnia.
Port Lotniczy Dalaman (DLM) położony jest 7 km na południe od centrum tej miejscowości.
W sezonie można się tam dostać tanimi liniami lotniczymi bądź samolotami wyczarterowanymi przez biura podróży.
Rainbow oferuje swoim turystom bezpośrednie przeloty do Dalam z Katowic, Poznania i Warszawy. Lot z Polski trwa ok. 2h 45min.
Acem pilavı – ryż z mięsem jagnięcym duszony w warzywnym wywarze (często z dodatkiem cynamonu i pistacji).
Imambayıldı – faszerowany bakłażan w oliwie.
Beyaz peynir – twaróg z owczego mleka.
Tarama – pasta z ikry z dorsza, serwowana często z podpiekanym chlebem skropionym oliwą.
Karides güveç – krewetki z pomidorami, czosnkiem (często też z serem) zapiekane w glinianych naczyniach.
Kabak kizartmasi – smażona cukinia z sosem jogurtowym
Kumpir – parowany ziemniak, wymieszany ze startym żółtym serem, serwowany z dodatkiem warzyw i przypraw.
Lahmacun – placek z mięsem i warzywami, podawany z drobno pokrojoną świeżą pietruszką.
Köfte – wszelkie rodzaje mięsa mielonego, smażone lub grillowane.
Iskender kebab – jagnięcina smażona na ogniu, często z dodatkiem sosu pomidorowego.
Börek – rodzaj francuskiego ciasta z ziemniakami, mięsem albo słonym serem.
Dolma – rodzaj gołąbków, ale farsz zawijany jest w liście winogron.
Simit – rodzaj tureckich precli, czy też obwarzanków z sezamem.
Ayran – tradycyjny turecki napój mleczny, przypominający swym smakiem posolony jogurt.
Produkty spożywcze – turecka herbata (najpopularniejsza Çaykur), kawa (np. Kurukahveci Mehmet Efendi), przyprawy (mielona papryka, kumin, kardamon), oliwa z oliwek, tureckie słodycze -baklava, lokum i halva, miody (np. Piniowy czy tymiankowy), syrop z granatów.
Produkty użytkowe – tygielek do parzenia kawy, ubrania bawełniane (koszulki, spodnie, sukienki), wyroby ze skóry (paski, kurtki), zestaw małych szklanek do herbaty czy mydełko z oliwek.
Produkty dekoracyjne – rozmaite gadżety z tzw. ręką Fatimy czy okiem Proroka, zdobiona ceramika, ornamentalne lampy.