Loty do Turcji z Polski - skąd i jak długo trwa podróż?
Ile trwa lot z Polski do Turcji? Sprawdź, z których lotnisk polecisz razem z Rainbow na upragniony urlop!
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Znaleziono 27 ofert
Turcja
Region: Marmaris
Waluta: TRY
Powierzchnia: 878 km 2
Liczba ludności: 28 660
Marmaris jest jedną z najchętniej wybieranych miejscowości wypoczynkowych w Turcji. Dogodne położenie nad sporą zatoką, którą otaczają wzniesienia pokryte piniowymi lasami, i piękne plaże oraz wiele ciekawych miejsc w okolicy sprawiają, że każdego roku przyjeżdżają tu tysiące turystów z całego świata. Turystów przyciąga też tutejsza marina, będąca największą w całej Turcji. Nawet jeśli nie zamierzamy czarterować jachtu, to na pewno warto skorzystać tu z licznych morskich wycieczek oferowanych przez tutejsze biura podróży. Na pewno będzie to niezapomniana część wakacji! To jednak tylko jeden z popularnych region wśród turystów - Riwiera Egejska i Riwiera Turecka również tętnią życie w okresie wakacyjnym.
W okolicach Marmaris panuje typowy klimat śródziemnomorski, charakteryzujący się łagodnymi zimami i ciepłymi latami. Deszcze padają zazwyczaj w okresie od grudnia do marca, latem występują bardzo sporadycznie.
W Marmaris w okresie letnim maksymalne temperatury przekraczają zazwyczaj 30°C, nocami zaś wynoszą 22-24°C. Zimy są dość łagodne, ze średnimi temperaturami około 12-14°C w dzień i 6-8°C w nocy.
Wiosną i jesienią słupki rtęci pokazują 22-26°C w dzień i 12-16°C w nocy.
W Marmaris i okolicach temperatura wody wynosi średnio 15-16°C zimą, 19-20°C wiosną i jesienią, a latem sięga 23-24°C.
Najlepszy okres na odpoczynek to miesiące letnie, kiedy temperatury zarówno powietrza, jak i wody są najwyższe, amatorzy zwiedzania i aktywnego wypoczynku powinni się tu wybrać raczej wiosną i jesienią, kiedy nie ma upałów.
Marmaris to odpowiednie miejsce dla wielbicieli zarówno odpoczywania oraz relaksowania się, jak i zwiedzania. To region pełen malowniczych widoków, górskich miejscowości czy miasteczek, dziewiczych wysp oraz zagadkowych jaskiń. Mówiąc o atrakcjach w Marmaris, nie można pominąć:
Jeśli zależy Ci na zwiedzeniu tego przepięknego regionu w pełni bez pominięcia najważniejszy atrakcji, z pewnością przydatna będzie dla Ciebie oferta wycieczek fakultatywnych po Marmaris. Z polskojęzycznym przewodnikiem poznasz najważniejsze ciekawostki historyczne oraz sekrety Turcji.
Najbliższym lotniskiem jest Port Lotniczy Dalaman (DLM), położony 100 km na wschód od Marmaris. Alternatywą może być lotnisko Bodrum-Milas (BJV), znajdujące się 130 km zachód.
W sezonie można się tam dostać tanimi liniami lotniczymi bądź samolotami wyczarterowanymi przez biura podróży.
Rainbow oferuje przeloty do:
Bodrum – z Bydgoszczy, Gdańska, Katowic, Poznania, Warszawy i Wrocławia.
Dalaman – z Katowic, Poznania i Warszawy.
Karides güveç – krewetki z pomidorami, czosnkiem (często też z serem) zapiekane w glinianych naczyniach.
Hamsi Tava – malutkie smażone rybki, najczęściej sardele.
Kumpir – parowany ziemniak, wymieszany ze startym żółtym serem, serwowany z dodatkiem warzyw i przypraw.
Lahmacun – placek z mięsem i warzywami, podawany z drobno pokrojoną świeżą pietruszką.
Çöp şiş kebap – szaszłyki, najczęściej z jagnięciny.
Köfte – wszelkie rodzaje mięsa mielonego, smażone lub grillowane
Iskender kebab – jagnięcina smażona na ogniu, często z dodatkiem sosu pomidorowego.
Börek – rodzaj francuskiego ciasta z ziemniakami, mięsem albo słonym serem.
Dolma – rodzaj gołąbków, ale farsz zawijany jest w liście winogron.
Simit – rodzaj tureckich precli, czy też obwarzanków z sezamem.
Ayran – tradycyjny turecki napój mleczny, przypominający swym smakiem posolony jogurt.
Baklava – tureckie słodycze.
Produkty spożywcze – miody (np. piniowy), syrop z granatów, turecka herbata (najpopularniejsza Çaykur), kawa (jeśli chodzi o mielone, to przede wszystkim Kurukahveci Mehmet Efendi), przyprawy (mielona papryka, kumin, kardamon), oliwa z oliwek, tureckie słodycze -baklava, lokum i halva.
Produkty użytkowe – tygielek do parzenia kawy, ubrania bawełniane (Turcja jest znaczącym producentem bawełny), wyroby ze skóry (paski, kurtki), dywany, zestaw małych szklanek do herbaty czy mydełko z oliwek, stroje kąpielowe.
Produkty dekoracyjne – rozmaite gadżety z tzw. ręką Fatimy czy okiem Proroka, zdobiona ceramika, ornamentalne lampy.