Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Wielka Brytania
Region: Anglia
Waluta: GBP
Powierzchnia: 130 395 km 2
Liczba ludności: 53 012 500
Anglia kojarzy się przede wszystkim z dżentelmenami dzierżącymi parasole, deszczową i mglistą aurą, rodziną królewską oraz popołudniową herbatką. Jednak ten kraj ma do zaoferowania znacznie więcej – na przyjezdnych czekają tu wspaniałe zabytki świadczące o wielowiekowej historii, ciekawa kultura, fantastyczne muzea, urokliwe miasteczka, markowe sklepy i klimatyczne puby. Od eklektycznego Londynu, przez tajemniczy Stonehenge, aż do zachwycającego Yorku – Anglia to obowiązkowy punkt na liście każdego podróżnika!
Duży wpływ na klimat Anglii ma Ocean Atlantycki – jest raczej chłodno przez większość roku, a opady występują bardzo często, szczególnie w zachodniej części. Najbardziej deszczowym miastem jest Seathwaite, gdzie rocznie notuje się aż 3550 mm deszczu, najmniej natomiast pada na południowym-wschodzie, np. w Cambridge (600 mm).
Średnie temperatury w Londynie wynoszą zimą 8-9°C w dzień i 3°C w nocy, wiosną i jesienią 12-16°C w dzień i 4-9°C w nocy, latem 22-24°C w dzień i 12-14°C w nocy. Mimo że w Londynie pada dość często, nawet latem, deszcze występują głównie w postaci mżawek lub przelotnych opadów. Rocznie notuje się tu jedynie 615 mm deszczu.
Najlepszą porą na wizytę w Anglii jest lato, czyli miesiące od czerwca do sierpnia. Mimo że wówczas również pada, pomiędzy okresami deszczu zwykle pojawia się słońce.
Każde większe miasto w Anglii posiada własny port lotniczy. Z Polski do Anglii najłatwiej i najtaniej jest polecieć do Londynu na lotnisko Luton (LTN), Stansted (STN) lub na Gatwick (LGW). Tanie linie lotnicze mają w ofercie połączenia na te lotniska z większości miast Polski. Lot trwa średnio 2,5 godziny.
Alternatywą są loty do Leeds-Bradford (LBA), Liverpoolu (LPL), Birmingham (BHX), Bristolu (BRS), czy Manchesteru (MAN).
Fish and chips – jedno z najpopularniejszych dań tutejszej kuchni, czyli ryba z frytkami.
Black pudding – angielska wersja kaszanki, czyli wędlina z podrobami i krwią.
Yorkshire pudding – dodatek do mięs w sosie i pieczeni, rodzaj pieczonych racuchów w kształcie czarek z ciasta podobnego do naleśnikowego.
Cottage pie – zapiekany placek z wołowiną i tłuczonymi ziemniakami.
Scotch eggs – jajko zawinięte w mięso mielone i otoczone bułką tartą, smażone w głębokim tłuszczu.
English breakfast – typowe tutejsze śniadanie, na które składają się zazwyczaj: sadzone jajko, bekon, fasola, kiełbaski i chleb tostowy.
Beef Wellington – polędwica wieprzowa otoczona grzybowym farszem lub pasztetem zapiekana we francuskim cieście.
Pie and mash – placek z mieloną wołowiną polany sosem z pietruszki.
Steak and kidney pie – zapiekany placek z wołowiną, nerkami, cebulą i sosem.
Apple pie – tarta z jabłkami, podawana często z lodami i bitą śmietaną.
Trifle – deser złożony z warstw ciasta biszkoptowego, owocowej galaretki, owoców i sosu na bazie żółtek i mleka zwanego custard.
Produkty spożywcze – czekolada Cadbury, herbata w ozdobnych pudełkach (np. z wizerunkiem budki telefonicznej lub Big Bena), gin, sherry, krówki (fudge), ciasteczka shortbread.
Produkty użytkowe – markowe ubrania, koszulki angielskich drużyn piłkarskich, zestawy filiżanek do herbaty, parasol.
Produkty dekoracyjne – gadżety z flagą brytyjską lub z Harrym Potterem (magnesy, breloczki, kubki itp.), miś Paddington.