Fish and chips – jedno z najpopularniejszych dań tutejszej kuchni, czyli ryba z frytkami.
Haggis – tradycyjny szkocki pudding z owczych podrobów, cebuli i owsa zaszytych i gotowanych w owczym żołądku.
Cawl – walijski gulasz z mięsa i warzyw.
Black pudding – brytyjska wersja kaszanki, czyli wędlina z podrobami i krwią.
Yorkshire pudding – dodatek do mięs w sosie i pieczeni, rodzaj pieczonych racuchów w kształcie czarek z ciasta podobnego do naleśnikowego.
Scotch pie – nieduża okrągła tarta wypełniona mięsem, zazwyczaj baraniną.
Cottage pie – zapiekany placek z wołowiną i tłuczonymi ziemniakami.
Scotch eggs – jajko zawinięte w mięso mielone i otoczone bułką tartą, smażone w głębokim tłuszczu.
English breakfast – typowe tutejsze śniadanie, na które składają się zazwyczaj: sadzone jajko, bekon, fasola, kiełbaski i chleb tostowy.
Beef Wellington – polędwica wieprzowa otoczona grzybowym farszem lub pasztetem zapiekana we francuskim cieście.
Pie and mash – placek z mieloną wołowiną polany sosem z pietruszki.
Steak and kidney pie – zapiekany placek z wołowiną, nerkami, cebulą i sosem.
Apple pie – tarta z jabłkami, podawana często z lodami i bitą śmietaną.
Trifle – deser złożony z warstw ciasta biszkoptowego, owocowej galaretki, owoców i sosu na bazie żółtek i mleka zwanego custard.
Bara brith – walijskie ciasto z owocami aromatyzowane herbatą.