Udostępnij
Dodaj do ulubionych

Wycieczka Fakultatywna Wino, słynne murale w Orgosolo i biesiada z pasterzami

6.0/6 (1 opinia)

Opis wycieczki

Pilotpolski
Minimalny wiekBRAK
Anulowanieelastyczne

Główne atrakcje

• Barbagia, czyli dzikie oblicze Sardyni

• Orgosolo, miasteczko murali

• Wizyta w lokalnej winnicy

Opis

Całodniowa wycieczka dla miłośników autentyczności i podróżowania poza utartymi szlakami. Udamy się w głąb wyspy, do górskiego regionu Barbagia, gdzie będzie okazja poznać prawdziwe, dzikie wręcz oblicze Sardynii. Pierwszym punktem naszego programu jest wizyta w lokalnej winnicy i degustacja wyśmienitego sardyńskiego wina, które w tradycji i codziennym życiu mieszkańców ma bardzo istotne znaczenie, a obrzędy mają głębokie korzenie. Następnie przejedziemy do miasteczka Orgosolo, które w przeszłości okryło się złą sławą jako kryjówka bandytów, a obecnie słynie z murali zdobiących ściany budynków, zamieniających miasteczko w rodzaj galerii pod gołym niebem. Wnikliwa interpretacja lokalnych murali, o zaangażowanej społecznie tematyce i komentarze naszego przewodnika, pozwolą zrozumieć specyficzność Barbagii i jej mieszkańców. Po czasie wolnym przejazd w pobliskie góry, gdzie – w przyjemnym cieniu natury – pasterze zaserwują nam obfity posiłek z produktów wytwarzanych na miejscu: sardyńskie sery, przekąski (sardyńskie kiełbasy), pieczone na ognisku mięso (małe sardyńskie prosię), tradycyjne pieczywo Carasau, lokalne słodycze, sardyńskie wino Cannonau. Po obiedzie miejscowi tenorzy zaśpiewają dla nas pieśni ludowe: ich gardłowy śpiew polifoniczny (cantu a tenore) jest po dziś dzień nieodłącznym elementem kultury pasterskiej i został wpisany na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Nieskażona cywilizacją natura i górska panorama zapierająca dech w piersiach pozwolą Państwu poznać zupełnie inne oblicze Sardynii. Wyprawa do Barbagii na długo pozostanie w Państwa pamięci.

Cena obejmuje

• Odbiór z hotelu, miejsca określonego przez rezydenta lub z punktu wybranego podczas procesu rezerwacji

• Transport klimatyzowanym busem lub autokarem

• Opiekę polskojęzycznego pilota

• Lokalny obiad


Cena nie obejmuje

• Napoi do obiadu

• Opłaty za dzieci poniżej 2 r.ż. – koszt 25 EUR/os – płatne u rezydenta na miejscu


Praktyczne informacje

• Oreintacyjny czas trwania wycieczki: 07:00 - 19:30 - w zależności od hotelu

• Warto zabrać: wygodne ubranie i buty, krem w filtrem, nakrycie głowy, aparat fotograficzny

Odbiór o godz. 06:00
Za osobęod 569
od 1 138 zł

Możesz skorzystać z tej wycieczki niezależnie od tego jak podróżujesz - sam, z Rainbow czy z innym biurem podróży

Opinie klientów

Atrakcyjność programu

6.0

Pilot

5.0

Opinie pochodzą od naszych Klientów, którzy uczestniczyli w wycieczce fakultatywnej.
Osoba dodająca opinię musi podać dane osobowe, takie jak imię i nazwisko oraz dane dotyczące wyjazdu, czyli datę i kierunek wyjazdu lub numer rezerwacji. Dzięki tym informacjom sprawdzamy, czy autor opinii faktycznie podróżował z nami. Jeżeli dane się nie zgadzają, wówczas nie publikujemy opinii.

6.0/6

Czy ta opinia była pomocna?

0

Agata, Warszawa 18.11.2025 | Termin pobytu wrzesień 2025

Wspaniała wycieczka, która o mały włos nie doszłaby do skutku-zbyt mało chętnych (dobrze, że byliśmy 2 tygodnie). Pierwszym punktem wycieczki była nieduża rodzinna winnica Orgosa. Zostaliśmy tam ugoszczeni po królewsku czym chata bogata, a bogato było. Domowe wino Orgosa białe, różowe, czerwone wytwarzane w tejże winnicy, tradycyjny sardyński chleb, kiełbas, ser Pecorino, winogrona. Można było poczęstować się nimi prosto z krzaka, ciepłe, soczyste, słodziutkie. Kolejny etap to słynące z niezapomnianych murali miasteczko Orgosolo. Tu jednak mały a może nawet i duży minus – znowu zostaliśmy rzuceni na „głęboką wodę” czyli samodzielne zwiedzanie miasteczka. Widzieliśmy inne wycieczki z przewodnikami, którzy omawiali turystom wybrane murale i genezę ich powstania. My niestety nie doświadczyliśmy tej przyjemności. Godzinka na spacer i druga przy budce z serami, oliwami i winem. Bardziej udana była wizyta u pasterzy, choć i tutaj można znaleźć parę minusów. Biesiada nie do końca byłą taka z jaką nam się kojarzy – wszyscy przy jednym stole jedzą, popijają winko i rozmawiają, wymieniają się wrażeniami. Tu siedzieliśmy na drewnianych niskich, miejscami rozpadających się ławach z drewnianą deseczką ( super jest) na kolanach, na którą miejscowi gospodarze kładli nam lokalne specjały: chleb, ser, kiełbasy, następnie pieczone mięsiwa: jagnięcinę, baraninę, wieprzowinę a wszystko suto popijane sardyńskim winem Cannonau i krystaliczną orzeźwiającą wodą, którą w dużych glinianych dzbanach roznosili młodzi pasterze. Posiłek zakończył słodki poczęstunek – małe migdałowe ciasteczko oraz kieliszek miejscowego bimbru. Na zakończenie wizyty wysłuchaliśmy koncertu pieśni ludowych wykonanych przez gospodarzy gardłowym śpiewem polifonicznym i tańcem w rytm ludowej muzyki, do którego zaproszeni zostali wszyscy uczestnicy biesiady z różnych grup narodowościowych. Jeśli ktoś lubi takie klimaty to szczerze polecam, jeśli ktoś nie lubi może warto się przełamać i poznać trochę miejscowej kultury.