Argentyna: największe atrakcje turystyczne, które warto zobaczyć
Argentyna - kraj tanga, to nie tylko Buenos Aires, ale i cuda przyrody: góry, wodospady, lasy. Sprawdź listę najciekawszych miejsc w Argentynie.
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Tematyka
Sezon (1)
Dokumenty
Oferty
Możesz usunąć część kryteriów wyszukiwania i spróbować ponownie.
Argentyna
Stolica: Buenos Aires
Waluta: ARS
Powierzchnia: 2 780 400 km 2
Liczba ludności: 43 886 748
Argentyna to jeden z najbardziej zróżnicowanych krajów na świecie. Z granicy boliwijskiej na północy do Ushuai w Ziemi Ognistej na południu jest przeszło 4.300 km. To mniej więcej tyle, co z Warszawy do Bagdadu, łatwo więc sobie wyobrazić, że można spotkać tu różne rodzaje klimatów i ukształtowania terenu. W Argentynie można znaleźć zarówno tropikalną dżunglę, jak i pustynne krajobrazy pełne kaktusów, niezmierzone równiny (słynna argentyńska Pampa) sąsiadują tu z pokrytymi śniegiem szczytami Andów, a piaszczyste plaże prowincji Buenos Aires kontrastują z lodowcami Ziemi Ognistej. To zdecydowanie jeden z najciekawszych krajów na świecie, gdzie każdy znajdzie coś interesującego dla siebie!
Nie są wymagane zaświadczenia o szczepieniach, ale osobom planującym odwiedzać prowincje graniczące z Paragwajem i Brazylią zaleca się szczepienie przeciw żółtej febrze (warto także rozważyć szczepienia przeciwko takim chorobom jak: zapalenie wątroby typu A i B, dur brzuszny, cholera, wścieklizna, tężec, błonica i krztusiec).
Ze względu na zagrożenie malarią (największe występuje wzdłuż granicy z Boliwią w prowincjach Salta, Corrientes i Misiones) oraz wirusem Zika, zaleca się stosowanie profilaktyki, która pozwoli uniknąć pogryzienia przez komary: repelentów z wysokim stężeniem DEET, moskitierę, jasną odzież (długie spodnie, zakryte rękawy), kryte buty. Polecane jest też przebywanie (zwłaszcza w nocy) w pomieszczeniach klimatyzowanych lub wyposażonych w wiatraki.
Walutą kraju jest Argentyńskie Peso (ARS), które dzieli się na 100 centavos.
Najlepiej zabrać ze sobą dolary i wymienić w tutejszych kantorach. W dużych miastach kartą można płacić w większości sklepów i restauracji, w mniejszych miejscowościach, szczególnie na prowincji, preferowana jest gotówka.
1 EUR = 120,5 ARS
1 USD = 105 ARS
1 PLN = 26,5 ARS
1 ARS = 0,04 PLN
W Argentynie występuje kilka typów klimatów – zbliżony do tropikalnego na północy, umiarkowany w Buenos Aires i na pampie, zimny i wietrzny w Patagonii, chłodny górski w Andach i subpolarny na Ziemi Ognistej.
Obfite opady deszczu występują w północno-wschodniej części kraju, natomiast śnieg pada często na skrajnym południu.
Ponieważ Argentyna leży na półkuli południowej, pory roku są odwrócone względem Europy.
Średnie temperatury w Buenos Aires wynoszą latem (grudzień-luty) w dzień 29-30°C i w nocy 19-20°C, wiosną i jesienią 23-27°C w dzień i 14-18°C w nocy, a zimą (maj-wrzesień) 15-18°C w dzień i 7-11°C w nocy. Opady występują przez cały rok, najbardziej deszczowe jest lato (120-140 mm miesięcznie), najmniej zima (60-70 mm).
Ze względu na dużą rozpiętość równoleżnikową kraju, nie ma jednej najlepszej pory roku na wczasy w Argentynie. Południe warto odwiedzić od grudnia do marca, można wówczas zobaczyć również resztę kraju, pamiętając jednak, że na północy będzie bardzo gorąco (35-36°C). Dobrą alternatywą jest też listopad.
Argentyna to jedno z tych państw, w którym trudno się nudzić. Podczas krótkiego wyjazdu niełatwo zdecydować, co warto zobaczyć i których punktów na turystycznej mapie nie wolno pominąć. Chodzi nie tylko o wielkość kraju, ale również ilość atrakcji podczas wakacji w Argentynie, które potrafią zaskoczyć swoją różnorodnością.
Iguazú – kompleks 275 wodospadów, których nazwa w języku Indian Guaraní oznacza wielką wodę, znajdujący się na granicy Argentyny i Brazylii (całość można podziwiać z obydwu stron granicy).
Głównym lotniskiem kraju jest port lotniczy Buenos Aires-Ezeiza Ministro Pistarini (EZE), położony 30 km na południowy zachód od centrum argentyńskiej stolicy.
Z Polski nie ma tu bezpośrednich przelotów. Można się tam dostać lotami z przesiadką we Frankfurcie (Niemcy). Amsterdamie (Holandia) lub Madrycie (Hiszpania). Najkrótszy lot z przesiadką to ok. 15-16 godzin.
W kraju jest bardzo dobrze rozwinięta sieć lotnisk (w sumie jest ich tu przeszło 40), co ułatwia podróżowanie po kraju. Na północy Argentyny (blisko do Chile, Boliwii i Paragwaju) najpopularniejsze jest lotnisko w Salta (SLA), w Patagonii zaś w El Calafate (FTE).
Na początku XVI w. na tereny Argentyny, zamieszkane do tej pory wyłącznie przez Indian, zaczęli docierać Hiszpanie, którzy w 1536 r. założyli swoją pierwszą kolonię – Buenos Aires. Opór lokalnej ludności został brutalnie stłumiony przez najeźdźców, co wraz z przywiezionymi przez nich chorobami, doprowadziło do znacznego zmniejszenia lokalnej populacji.
Początkowo Argentyna była częścią Hiszpańskiego Peru, a później prowincji Río de la Plata. Na początku XIX w. wybuchło powstanie, mające na celu uniezależnienie się kraju od władzy hiszpańskiej. W 1816 r. utworzono Zjednoczone Prowincje La Platy, które obejmowały również Urugwaj, Paragwaj i Boliwię. Państwo to jednak szybko rozpadło się na skutek walk wewnętrznych. W następnych dziesięcioleciach Argentyna była rządzona rozmaitych dyktatorów i dowódców wojskowych, w 1929 r. bardzo ucierpiała na skutek światowego kryzysu gospodarczego.
Okres po II Wojnie Światowej przyniósł wiele zawirowań na scenie politycznej. W kraju dużą rolę odgrywała armia, a dodatkowo zaczęły mnożyć się organizacje partyzanckie i paramilitarne, które zwalczały się wzajemnie, a ich działalność często przyczyniała się do zmian na szczytach władzy. W ten sposób władzę stracił m.in. Juan Domingo Perón, najbardziej charyzmatyczny z argentyńskich prezydentów, który zaproponował szereg reform ekonomicznych i społecznych mających na celu modernizację kraju, oraz jego trzecia żona Isabela Perón, która objęła władzę po śmierci męża. W 1976 r. została ona obalona przez wojsko, na czele, którego stanął Jorge Rafael Videla.
Rządy prawicowej junty okazały się bardzo krwawe – na porządku dziennym były aresztowania, porwania i morderstwa polityczne, skierowane głównie przeciwko miejscowej lewicy. Wg szacunków zginąć mogło nawet 30 tys. osób (tysiące z nich nadal uważa się za zaginione, a zbrodnie junty są dziś w Argentynie określane mianem ludobójstwa). W 1983 r. junta, skompromitowana przegraną wojną z Wielką Brytanią o Falklandy, została odsunięta od władzy, a w kraju przywrócono demokrację.
Na początku XXI w. w Argentynie wybuchł olbrzymi kryzys ekonomiczny, który przyczynił się do szalejącej inflacji (i prawie doprowadził do bankructwa kraju), a jego skutki są widoczne do dziś.
Do kraju można wwieźć 400 szt. papierosów i 50 cygar oraz łącznie 2 litry alkoholu. W przypadku wjazdu z krajów sąsiedzkich (Boliwia, Brazylia, Chile, Paragwaj i Urugwaj) limity są mniejsze o połowę.
Zabroniony jest wwóz: mięsa i jego przetworów, produktów mlecznych, produktów pszczelich (miód, wosk itp.), świeżych owoców i warzyw, grzybów oraz roślin (także nasion i sadzonek).
Wymagane jest zadeklarowanie wwozu pieniędzy w łącznej kwocie równej lub większej niż 10 tys. USD.
Argentyna słynie na całym świecie ze znakomitej jakości wołowiny, będąc tu, koniecznie trzeba jej spróbować.
Chimichurri – sos z pietruszki, oregano, cebuli, czosnku, chilli i oliwy z oliwek.
Provoleta – grillowany ser z chilli i oregano, podawany z chimichurri.
Matambre arrollado – rolada wołowa wypełniona warzywami, jajkami na twardo, ziołami i oliwkami.
Lorco – gulasz z kukurydzy, wołowiny lub wieprzowiny, flaczków i warzyw.
Choripán – kanapka z chrupiącego chleba z kiełbasą chorizo, chimichurri i dodatkami, np. karmelizowaną cebulą czy papryką.
Asado – mięso (wieprzowina, wołowina, kurczak, kiełbasa) z grilla.
Cazuela de llama – gulasz z lamy z ziemniakami i marchwią.
Milanesa – przygotowane jak polski schabowy mięso wołowe lub kurczak.
Carbonada – gulasz wołowy z ziemniakami, kukurydzą, marchewką, papryką, pomidorami, bekonem z owocami na wierzchu (np. suszonymi morelami, rodzynkami). Całość wlewa się do wydrążonej dyni i gotuje na grillu.
Dulce de leche – krem kajmakowy dodawany do naleśników, ciastek, czy na kanapki.
Medialuna – nieduże, słodkie croissanty.
Alfajores – małe okrągłe ciasteczka przełożone dżemem, musem lub dulce de leche.
Empanadas – smażone na głębokim tłuszczu lub pieczone pierogi ze słodkim (dżem, dulce de leche, pasta z batatów) lub słonym (mielone mięso, ser, warzywa) nadzieniem.
W sklepach: mleko 90 ARS, woda 2 l 100 ARS, piwo 115-180 ARS, wino 200-400 ARS, duża cola 213 ARS, szampon 120 ARS, pasta do zębów 180 ARS, pomarańcze 105 ARS/kg, yerba mate 0,5 kg 180 ARS, kawa 0,5 kg 570 ARS, jogurt 100 ARS, alfajores 40-50 ARS/szt.
W restauracjach: 120 ARS, przystawki 150 ARS, lunch od 600 ARS, deser od 370 ARS, cola 280 ARS, cappuccino 167 ARS, menu del dia 700 ARS, woda 170 ARS, sok wyciskany 250 ARS, piwo 340 ARS.
Litr benzyny kosztuje 94 ARS, taksówka 100 ARS opłaty początkowej i 90 ARS za kilometr, bilet komunikacji miejskiej 30 ARS.
Wygodne, zakryte buty i cieplejsze ubrania (w górach bywa chłodno), a w wypadku wyjazdu do Patagonii – zimowe części garderoby!
Pamiętajmy o kremie z filtrem UV, nakryciu głowy i okularach przeciwsłonecznych. Na wszelki wypadek warto też mieć przy sobie piankę na poparzenia słoneczne.
Saszetkę na paszport i pieniądze, którą można schować pod ubraniem.
Jeśli chcesz być naprawdę dobrze przygotowany na wczasy w Argentynie, przeczytaj nasz wpis na blogu, a na pewno nic Ci nie umknie.
Produkty spożywcze: yerba mate, alfajores, wino, dulce de leche, Fernet (aromatyczny napój wysokoprocentowy), sos chimichurri.
Produkty użytkowe: zestaw do yerba mate (tykwa, bombilla), noże Gauczów, wyroby skórzane (paski, portfele, torebki, kurtki), dzbanek w kształcie pingwina, buty do tanga, gadżety związane z piłką nożną (koszulki, szaliki itp.), srebrna biżuteria, płyty z muzyką (np. tanga), espadryle, ozdobne butelki do wody sodowej i patery.
Produkty dekoracyjne: biżuteria z rodochrozytu (różowego minerału), regionalne instrumenty, tabliczki ozdobione techniką fileteado, dywaniki z bydlęcej skóry.