Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Znaleziono 12 ofert
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Chorwacja
Region: Dalmacja
Waluta: HRK
Powierzchnia: 13 000 km 2
Liczba ludności: 852 068
Dalmacja to bez wątpienia jedna najciekawszych i najbardziej malowniczych części Europy. Sąsiedztwo turkusowej wody kontrastującej z zielenią śródziemnomorskiej roślinności i wysokimi, często skalistymi górami, sprawia, że nudzić się tu nie sposób. Jeśli dodamy do ciekawą, pełną różnych wpływów historię, to nikogo powinno dziwić, że jest to jedno z najczęściej odwiedzanych miejsc nad Adriatykiem. Dalmacja to po prostu znakomite miejsce na udane wakacje.
Dalmacja leży w strefie klimatu śródziemnomorskiego, charakteryzującego się suchymi, ciepłymi latami i łagodnymi zimami. Opady występują głównie zimą, latem praktycznie wcale nie pada.
Najlepsza pora na zwiedzanie to późna wiosna i wczesna jesień, na plażowanie zaś najbardziej sprzyjającym okresem jest lato – temperatury zarówno wody, jak i powietrza są wtedy najwyższe.
Średnie temperatury w Dalmacji to odpowiednio: 17 °C w kwietniu, 22 °C w maju, 26 °C w czerwcu, 31 °C w lipcu, 30 °C w sierpniu i 25 °C we wrześniu. Noce najcieplejsze są w lipcu i sierpniu – 19-21 °C. Zimą średnie temperatury w dzień wynoszą 11-15 °C w dzień i 3-7 °C w nocy.
Średnia temperatura wody to 17 °C w maju, 20 °C w czerwcu, 22 °C w lipcu, 19 °C w sierpniu i 15 °C we wrześniu.
Podczas wczasów warto również skorzystać z oferty wycieczek fakultatywnych w Dalmacji. Spływ pontonami w dół górskiej rzeki Cetina dostarczy energii na cały dalszy pobyt. Całodniowy wyjazd do sąsiedniej Czarnogóry z polskojęzycznym pilotem to okazja do zwiedzenia jeszcze większej liczby atrakcji a rejs po zatokach i wyspach Chorwacji pozwoli na pełny relaks na wodzie.
Dalmacja ma trzy główne lotniska międzynarodowe: Zadar (ZAD) na północy, Split (SPU) w środkowej części oraz Dubrownik (DBV) na południu.
W szczycie sezonu turystycznego (czerwiec – wrzesień) z Polski można zazwyczaj bezpośrednio dolecieć do:
Splitu – z Lublina, Rzeszowa, Gdańska, Katowic, Krakowa, Wrocławia, Poznania i Warszawy.
Zadaru – z Rzeszowa, Gdańska, Krakowa, Wrocławia, Poznania i Warszawy.
Dubrownika – z Warszawy, Poznania, Krakowa i Katowic.
Dania rybne i z owoców morza:
Pržene lignje s blitvom – tradycyjne dalmatyńskie danie składające, się z grillowanych kalmarów podawanych z mieszaniną gotowanych ziemniaków i blitvy (burak liściowy).
Kozice – krewetki (na žaru – grillowane lub u maslinovom ulju – duszone w oleju z oliwek z dodatkiem czosnku i natki pietruszki.)
Buzara – gulasz z owoców morza z oliwą z oliwek, winem, czosnkiem i pietruszką (scampi – krewetki, dadnje – małże).
Crni Rižot – czarne risotto barwione atramentem z mątwy lub kałamarnicy.
Salata od hobotnice – sałatka z gotowanej ośmiornicy z dodatkiem pomidora, papryki, sałaty i aromatycznych ziół.
Špageti od plodova mora – spaghetti z owocami morza.
Riblja juha – zupa rybna, często serwowana też z dodatkiem owoców morza.
Produkty spożywcze – lawenda, wino (np. Dingač, Plavac, Prošek, Graševina), pršut, oliwa z oliwek, miód (np. lawendowy, szałwiowy, kasztanowy), dżem z fig, Maraschino (likier z wiśni), ser z mleka owczego Paški sir, rakija, słodycze (ciasteczka Domaćice, czekolada Dorina), przyprawy i zioła (rozmaryn, szałwia, tymianek, liście laurowe), ajvar.
Produkty użytkowe – kosmetyki na bazie oliwy z oliwek lub lawendy, peka (specjalne naczynie do przygotowywania potraw),
Produkty dekoracyjne – koronki (serwetki, obrusy), wyroby z kamienia (misy, wazony, biżuteria, moździerz), dalmatyńskie klapy (płyty z charakterystyczną dla regionu muzyką wykonywaną przez męski chór).