Brudet – rodzaj gulaszu z różnych gatunków owoców morza z dodatkiem pomidorów, cebuli, czosnku i białego wina.
Paški sir – sery z sąsiedniej wyspy Pag (ale na Krk nie brakuje też serów rodzimej produkcji).
Riba sa žara – grillowana ryba, np. dorada sa žara (grillowana dorada), Skuša sa žara (grillowana makrela).
Hobotnica ispod peke – ośmiornica z warzywami pieczona w specjalnym naczyniu, które zasypywane jest żarem.
Janjetina na žaru – grillowana jagnięcina, serwowana z pieczywem i sałatkami.
Riblja juha – zupa rybna, często serwowana też z dodatkiem owoców morza.
Crni Rižot – czarne risotto barwione atramentem z mątwy lub kałamarnicy.
Salata od hobotnice – sałatka z ugotowanej ośmiornicy z dodatkiem pomidorów, papryki, sałaty i aromatycznych ziół.
Ćevapčići – kotleciki z mielonego mięsa z dodatkiem cebuli i czosnku.
Pršut – solona szynka suszona na wietrze.
Pljeskavica – grillowany kotlet z mielonego mięsa (wołowego, wieprzowiny bądź baraniny) z dodatkiem przypraw i posiekanej cebuli.