Cypryjska kuchnia stanowi połączenie kuchni greckiej i tureckiej i należy do najsmaczniejszych, a zarazem najzdrowszych na świecie. Koniecznie trzeba skosztować:
Meze – przekąski podawane przed głównym daniem. W skład najczęściej wchodzą ser feta, oliwki (najlepiej różnego rodzaju) przyprawione i polane oliwą, podane z pieczywem.
Halloumi – grillowany ser z mieszanki mleka krowiego i koziego.
Taramosalata – pasta z ikry z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Kleftiko – pieczone mięso z warzywami.
Stifado – gulasz z mięsem, cebulą i pomidorami z dodatkiem wina.
Shtefalia – cypryjska nazwa greckich souvlaków, czyli mięsnych szaszłyków.
Koupepia – gołąbki z farszem z mielonego mięsa i ryżu z dużą ilością przypraw, serwowane z aromatycznym sosem.
Musaka – zapiekane danie z mielonego mięsa, bakłażanów i sosu beszamelowego.
Loukoumades – pączki z ciasta drożdżowego, polane syropem oraz posypane orzechami lub cynamonem.
Commandaria – słodkie wino deserowe.