Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Cypr
Region: Cypr południowy
Waluta: EUR
Powierzchnia: 5896 km 2
Liczba ludności: 858 000
Cypr to jeden z ciekawszych kierunków w całym basenie Morza Śródziemnego. Bogata, wielokulturowa historia przeplata się tu za pięknem śródziemnomorskiej przyrody i fantastyczną, opartą w dużej mierze o ryby i owoce morza, kuchnią. Łagodny, umiarkowany klimat sprawia, jest to wymarzone miejsce do wypoczynku zarówno latem, jak i w okresie zimowym. Wakacje w południowej części Cypru to okazja zarówno do aktywnego wypoczynku - jest tu wiele ciekawych miejsc, zabytków i atrakcji turystycznych, które warto zobaczyć. Z kolei miłośnicy wypoczynku, plażowania i korzystania z uroków doskonałych warunków pogodowych wybierają wakacje All inclusive na Cyprze, z uwagi na bogatą infrastrukturę hotelową z bezpośrednim dostępem do plaży i wszelkimi udogodnieniami.
Południowa część wyspy leży w strefie klimatu śródziemnomorskiego, charakteryzującego się ciepłymi, suchymi latami i łagodnymi zimami. Wewnątrz Cypru, gdzie dominują góry i w mniejszym stopniu docierają masy powietrza znad morza, klimat zmienia się na suchy.
Średnie temperatury w południowej części Cypru wynoszą 16-18°C w miesiącach zimowych, 22°C w kwietniu i w listopadzie, 26°C w maju i w październiku, 30°C w czerwcu i we wrześniu i 32°C w lipcu i sierpniu. W nocy słupki rtęci pokazują średnio o 10°C mniej niż w ciągu dnia.
Temperatura wody w morzu wynosi 16-17°C zimą i wiosną, 20-23°C wczesnym latem i 25-26°C w lipcu, sierpniu i wrześniu.
Roczna suma opadów to 407 mm. Najbardziej deszczowym okresem jest zima, latem zaś nie pada w ogóle.
Najlepszym okresem na wypoczynek na Cyprze jest okres od maja do października (przy czym w lipcu i sierpniu temperatury powietrza są dość wysokie – ok. 32°C).
Podczas spędzania wczasów w tej części wyspy warto również skorzystać z oferty wycieczek fakultatywnych po Cyprze i wraz z polskojęzycznym przewodnikiem zobaczyć m.in. podzieloną stolicę wyspy – Nikozję, Półwysep Karpaz, podczas całodniowej wycieczki zobaczyć największe atrakcje północnej części wyspy czy też wybrać się w jeden z malowniczych rejsów wzdłuż cypryjskiego wybrzeża.
W południowej części Cypru są dwa lotniska międzynarodowe – w Larnace (LCA) i w Pafos (PFO).
Tanie linie lotnicze oferują bezpośrednie loty do Larnaki z Gdańska, Katowic, Krakowa, Warszawy i Poznania. Czas lotu wynosi od 3h 10min do 3h 45min.
Cypryjska kuchnia stanowi połączenie kuchni greckiej i tureckiej i należy do najsmaczniejszych, a zarazem najzdrowszych na świecie. Koniecznie trzeba skosztować:
Meze – przekąski podawane przed głównym daniem. W skład najczęściej wchodzą ser feta, oliwki (najlepiej różnego rodzaju) przyprawione i polane oliwą, podane z pieczywem.
Halloumi – grillowany ser z mieszanki mleka krowiego i koziego.
Taramosalata – pasta z ikry z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Kleftiko – pieczone mięso z warzywami.
Stifado – gulasz z mięsem, cebulą i pomidorami z dodatkiem wina.
Shtefalia – cypryjska nazwa greckich souvlaków, czyli mięsnych szaszłyków.
Koupepia – gołąbki z farszem z mielonego mięsa i ryżu z dużą ilością przypraw, serwowane z aromatycznym sosem.
Musaka – zapiekane danie z mielonego mięsa, bakłażanów i sosu beszamelowego.
Loukoumades – pączki z ciasta drożdżowego, polane syropem oraz posypane orzechami lub cynamonem.
Commandaria – słodkie wino deserowe.
Produkty spożywcze – wino Commandaria, ser halloumi, słodycze loukoumi, kawa, oliwa z oliwek, zioła i przyprawy (oregano, tymianek, liście laurowe, bazylia), miód (np. tymiankowy Tziverti)
Produkty użytkowe – ceramika, naturalne kosmetyki i mydełka (np. z oliwą z oliwek, olejkiem różanym czy z… oślim mlekiem), galanteria skórzana.
Produkty dekoracyjne – koronki z Lefkary, breloki czy magnesy z niebieskim talizmanem przypominającym oko, srebrna biżuteria, ikony.