Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Znaleziono 20 ofert
Gambia
Region: Banjul
Waluta: GMB
Powierzchnia: 12 km 2
Liczba ludności: 34 400
Gambia, najmniejszy kraj kontynentalnej części Czarnego Lądu, powoli staje się popularnym kierunkiem wakacyjnych wypraw przyciągającym tych, którzy pragną poznać prawdziwą Afrykę. Turyści przyjeżdżają tu by spotkać egzotyczne zwierzęta, zobaczyć wspaniałą, dziką przyrodę i wypoczywać na złocistych plażach, położonych nad Oceanem Atlantyckim. Będąc na wakacjach w Gambii, nie należy pomijać Banjulu – egzotycznej stolicy kraju. Wizyta w tym mieście pozwala poobserwować życie lokalnych mieszkańców, poznać ciekawą historię kraju i pooglądać kolonialną architekturę.
W Banjulu, tak jak i w całej Gambii, występuje klimat podrównikowy suchy. W ciągu roku występują dwie pory – sucha, trwającą od listopada do maja i znacznie krótsza, deszczowa, która przypada na okres od czerwca do października.
W Banjulu praktycznie przez cały rok występują wysokie temperatury i wynoszą od 29°C w sierpniu do 33°C w marcu i kwietniu. Wieczory najchłodniejsze są w miesiącach zimowych, ale nawet wówczas temperatura nie spada tu poniżej 15°C.
Woda w oceanie najcieplejsza jest latem i jesienią (26-27°C), najchłodniejsza zaś w lutym i marcu (21°C).
Najlepszym okresem na zwiedzanie Gambii jest grudzień i styczeń. Jeśli interesuje nas wyłącznie wypoczynek, dobrą porą na urlop będą miesiące od listopada do maja.
W pobliżu Banjulu możemy natomiast zobaczyć:
Podczas wczasów warto również skorzystać z oferty wycieczek fakultatywnych w Banjulu i wybrać się na zwiedzanie miasta z polskojęzycznym pilotem, na safari do parku Fathala czy w rejs statkiem po rzece lub spływ kajakowy przez lasy namorzynowe.
W całej Gambii znajduje się tylko jedno lotnisko międzynarodowe – Banjul International Airport (BJL), które mieści się 25 km na południe od centrum stolicy.
Z Polski żadne linie lotnicze nie oferują bezpośrednich połączeń do tego kraju, więc żeby się tam dostać, najlepiej skorzystać z lotu czarterowanego przez biuro podróży.
W sezonie turystycznym Rainbow oferuje turystom przeloty do Banjulu z Warszawy i Katowic. Lot trwa ok. 7 godzin.
Yassa – smażony kurczak z cebulą i ziemniakami podawany z ryżem (czasami występuje wersja rybna).
Nyombeh nyebbeh – rodzaj gulaszu, którego podstawą są ryby, z dodatkiem manioku, fasoli, cebuli oraz licznych przypraw.
Benachin – jednogarnkowa potrawa, w której znajdziemy ryby lub mięso, pomidory, cebulę i inne warzywa z dodatkiem chilli oraz ziół.
Domoda – gulasz z pasty z orzeszków ziemnych, pomidorów, pasty pomidorowej, nieraz z dodatkiem kurczaka, dyni lub batatów.
Jollof – jednogarnkowe danie z ryżu, pomidorów, cebuli, warzyw i mięsa z gałką muszkatołową, imbirem, chili i kuminem.
Superkanja – gulasz z okry z wołowiną lub wędzoną rybą.
Akara – rodzaj klopsików ze zmielonej fasoli smażonych na głębokim tłuszczu.
Tapalapa – lokalny chleb, przypominający bagietkę.
Singer – wino palmowe.
Wonjo – napój z suszonych kwiatów hibiskusa z dodatkiem syropu cukrowego.
Juice sii Bouye – napój sporządzany ze sproszkowanego miąższu owocu baobabu.
Produkty spożywcze – orzeszki ziemne, masło orzechowe, suszony miąższ baobabu, kwiaty hibiskusa, wino palmowe, whisky McCarthy.
Produkty użytkowe – drewniane naczynia (tace, wazy, talerze, moździerz), tradycyjne stroje gambijskie, wyroby skórzane.
Produkty dekoracyjne – rękodzieło wykonane z drewna (rzeźby, magnesy, figurki, maski plemienne), biżuteria (kolorowe bransoletki, korale), ręcznie tkane koszyki.