Yassa – smażony kurczak z cebulą i ziemniakami podawany z ryżem (czasami występuje wersja rybna).
Nyombeh nyebbeh – rodzaj gulaszu, którego podstawą są ryby, z dodatkiem manioku, fasoli, cebuli oraz licznych przypraw.
Benachin – jednogarnkowa potrawa, w której znajdziemy ryby lub mięso, pomidory, cebulę i inne warzywa z dodatkiem chilli oraz ziół.
Domoda – gulasz z pasty z orzeszków ziemnych, pomidorów, pasty pomidorowej, nieraz z dodatkiem kurczaka, dyni lub batatów.
Jollof – jednogarnkowe danie z ryżu, pomidorów, cebuli, warzyw i mięsa z gałką muszkatołową, imbirem, chili i kuminem.
Superkanja – gulasz z okry z wołowiną lub wędzoną rybą.
Akara – rodzaj klopsików ze zmielonej fasoli smażonych na głębokim tłuszczu.
Tapalapa – lokalny chleb, przypominający bagietkę.
Singer – wino palmowe.
Wonjo – napój z suszonych kwiatów hibiskusa z dodatkiem syropu cukrowego.
Juice sii Bouye – napój sporządzany ze sproszkowanego miąższu owocu baobabu.