Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Grecja
Region: Lesbos
Grecka wyspa Lesbos, położona na Morzu Egejskim, pod względem walorów turystycznych w niczym nie ustępuje swoim bardziej znanym sąsiadkom, a w niektórych wręcz je przewyższa – znajduje się tu bowiem unikatowy w skali świata skamieniały las, w którym można zobaczyć zastygłe przed milionami lat drzewa. Prócz tego Lesbos to też istny raj dla miłośników historii (wyspę opisywał już Homer), ale nie będzie też rozczarowany ten, kto podczas urlopu pragnie wypoczywać na pięknych plażach, usytuowanych przy licznych zatokach, czy delektować się wspaniałą śródziemnomorską kuchnią.
Lesbos znajduje się w strefie klimatu śródziemnomorskiego – lata są gorące i słoneczne, zimy zaś dość łagodne. Średnia roczna suma opadów to 670 mm, przy czym deszcze padają głównie w grudniu, styczniu i lutym. Latem opady występują bardzo sporadycznie.
Średnie temperatury w Mitylenie w miesiącach letnich (czerwiec-sierpień) wynoszą 28-30°C w dzień i 19-21°C w nocy. Wiosną (luty-kwiecień) - 13-15°C w dzień oraz 8-11°C w nocy. Cieplejsza jest jesień (wrzesień-październik), wówczas średnio słupki rtęci wskazują 15-18°C w dzień i 14-17°C w nocy.
Woda w morzu najcieplejsza jest w sierpniu i we wrześniu (23-24°C), najzimniejsza natomiast w lutym i w marcu – 14-16°C.
Najlepszym okresem na wizytę na Lesbos jest lato (druga połowa czerwca, lipiec i sierpień), jeśli naszym głównym celem jest plażowanie oraz późna wiosna (maj) i wczesna jesień (wrzesień, początek października), jeśli myślimy o bardziej aktywnym wypoczynku.
Podczas pobytu na wyspie warto wziąć udział w wycieczkach fakultatywnych na Lesbos i zobaczyć największe atrakcje wyspy i okolic z polskojęzycznym przewodnikiem.
Na Lesbos znajduje się jedno lotnisko – Port Lotniczy Mitylena (MJT), znajdujący się 7 km na południe od stolicy wyspy.
Regularne linie, działające w Polsce nie obsługują tego lotniska. W sezonie można się tu dostać tanimi liniami albo samolotami wyczarterowanymi przez poszczególne biura podróży.
Rainbow oferuje przeloty na Lesbos z Katowic i Warszawy.
Arnáki gemistó me sykotákia – jagnięcina faszerowana wątróbkami.
Sougania – cebula nadziewana farszem z mielonego mięsa i ryżu.
Ladotyri Mytilinis – lokalny ser z mleka owczego, produkowany na Lesbos już od czasów starożytnych często konserwowany w oliwie.
Dania na bazie Trachanás – rodzaj ciasta, wykonanego z mąki i jogurtu, które po rozdrobnieniu i wysuszeniu dodaje się do różnych potraw (zup, sosów, gulaszy) jako rodzaj zacierki.
Dolmades – gołąbki z farszem z mielonego mięsa i ryżu z dużą ilością przypraw, serwowane z aromatycznym sosem.
Horiatiki – sałatka grecka, której podstawę stanowią ogórki, pomidory, oliwki, cebula i ser feta.
Musaka – zapiekane danie z mielonego mięsa, bakłażanów i sosu beszamelowego posypane tartym żółtym serem.
Fasolada – jedna z najpopularniejszych zup w tutejszej kuchni, na bazie białej fasoli, pomidorów, przypraw i oliwy.
Saganaki – zapiekany ser z mieszanki mleka krowiego i koziego.
Souvlaki – szaszłyki z drobno siekanej wieprzowiny lub kurczaka pieczone na ruszcie.
Tzatziki – gęsty jogurt zmieszanym ze startym ogórkiem, czosnkiem (i czasami miętą).
Tsái tou vounó – górska „herbata”, której podstawą jest szałwia libańska (nazywana też gnojnikiem), podawana często z dodatkiem innych ziół.
Produkty spożywcze – lokalny ser Ladotyri Mytilinis, górska herbata, oliwki, oliwa z oliwek, miód tymiankowy, zioła (oregano, tymianek), słodycze (loukoumi, baklava), retsina (wino aromatyzowane dodatkiem żywicy sosny), ouzo (wódka anyżowa), metaxa (destylat z dodatkiem wina muskatowego).
Przedmioty użytkowe – ręcznie haftowane, ściereczki, obrusy i serwety, kosmetyki na bazie oliwy z oliwek, wyroby ceramiczne i gliniane.
Produkty dekoracyjne – breloki czy magnesy z mati (niebieskim talizmanem przypominającym oko), komboloi (sznur koralików podobny do różańca), ręcznie pisane ikony.