Arnáki gemistó me sykotákia – jagnięcina faszerowana wątróbkami.
Sougania – cebula nadziewana farszem z mielonego mięsa i ryżu.
Ladotyri Mytilinis – lokalny ser z mleka owczego, produkowany na Lesbos już od czasów starożytnych często konserwowany w oliwie.
Dania na bazie Trachanás – rodzaj ciasta, wykonanego z mąki i jogurtu, które po rozdrobnieniu i wysuszeniu dodaje się do różnych potraw (zup, sosów, gulaszy) jako rodzaj zacierki.
Dolmades – gołąbki z farszem z mielonego mięsa i ryżu z dużą ilością przypraw, serwowane z aromatycznym sosem.
Horiatiki – sałatka grecka, której podstawę stanowią ogórki, pomidory, oliwki, cebula i ser feta.
Musaka – zapiekane danie z mielonego mięsa, bakłażanów i sosu beszamelowego posypane tartym żółtym serem.
Fasolada – jedna z najpopularniejszych zup w tutejszej kuchni, na bazie białej fasoli, pomidorów, przypraw i oliwy.
Saganaki – zapiekany ser z mieszanki mleka krowiego i koziego.
Souvlaki – szaszłyki z drobno siekanej wieprzowiny lub kurczaka pieczone na ruszcie.
Tzatziki – gęsty jogurt zmieszanym ze startym ogórkiem, czosnkiem (i czasami miętą).
Tsái tou vounó – górska „herbata”, której podstawą jest szałwia libańska (nazywana też gnojnikiem), podawana często z dodatkiem innych ziół.