Kuchnia, którą spotkamy w Izraelu, jest typowa dla całego regionu Bliskiego Wschodu i łączy ze sobą wpływy kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej i tureckiej. Podstawą wielu dań jest oliwa z oliwek oraz warzywa. W większości restauracji w kraju serwuje się dania przygotowane według zasad koszerności (nie podaje się wieprzowiny, owoców morza i nie łączy produktów mlecznych z mięsnymi), jest jednak też niemało miejsc, gdzie można zjeść niekoszernie. Do najpopularniejszych potraw tutejszej kuchni należą:
Hummus – pasta z gotowanej ciecierzycy z oliwą z oliwek i cytryną.
Tahini – pasta sezamowa.
Baba ghanoush – pasta z pieczonego bakłażana.
Falafel – kulki z ciecierzycy z przyprawami smażone w głębokim tłuszczu.
Shoarma – tutejsza nazwa kebaba, skrawki mięsa drobiowego lub baraniego, najczęściej włożone wraz z różnymi warzywami w chlebek o nazwie pita.
Tabbouleh – sałatka z kaszą bulgur, pomidorem, ogórkiem, drobno posiekaną miętą i pietruszką oraz cebulą.
Shakshuka – często serwowana na śniadanie potrawa z jajek, pomidorów, papryki, cebuli i czosnku.
Słodkości – baklava (ciasto filo przełożone orzechami z cukrem i miodem), kunafa (ciasto kadayif przełożone serem), chałwa.
Napoje – sok z granatów, kawa z kardamonem, sahlab (gorący, gęsty napój z bulwy storczyka jadalnego).