Dokąd chcesz jechać?

Kiedy?

Ile osób?

Skąd wyjazd?

Typ Transportu

trwa wczytywanie

Filtry

Popularne

Wyżywienie

Liczba dni

-

Typ wyjazdu

Cena

-

Standard hotelu

Ocena klientów

Udogodnienia w hotelu

Rodzaj hotelu

Odległość hotelu od lotniska

Tematyka

Sezon

Dokumenty

Oferty

Agadir
Agadir

Maroko

Region: Agadir

Waluta: MAD

Powierzchnia: 0 km 2

Dlaczego warto wyjechać na wczasy do Agadiru?

Jeśli pragniesz spędzić urlop w egzotycznym kraju, poznać nową fascynującą kulturę i spróbować wspaniałej aromatycznej kuchni, idealnym wyborem będzie marokański Agadir. Kurort wyróżnia się przepiękną, długą, piaszczystą plażą w kształcie półksiężyca, dużą ilością restauracji i barów, bogatym nocnym życiem oraz faktem, że stanowi intrygującą mieszankę tradycji z nowoczesnością i kultury arabskiej z europejską. Wszystko to sprawia, że wakacje w Agadirze zadowolą każdego – zarówno osoby marzące o spokojnym wypoczynku na pięknej plaży, jak i tych, którzy podczas urlopu lubią się bawić, poznawać nowe kultury, czy próbować lokalnych przysmaków.

Co warto wiedzieć przed podróżą do Agadiru?

  • Agadir to niespełna półmilionowe miasto położone w Maroku, na północ od ujścia rzeki Sus do Oceanu Atlantyckiego.
  • Miasto zostało prawie całkowicie zniszczone podczas trzęsienia ziemi w 1960 r.
  • Polacy jadący do Maroka na okres do 90 dni nie muszą posiadać wizy.
  • Ponieważ zdarzają się przypadki zarażenia amebozą lub pasożytami przewodu pokarmowego, wodę z kranu można spożywać jedynie po przegotowaniu.
  • Językiem urzędowym kraju jest arabski, jednak w powszechnym użyciu jest też francuski. Angielskim posługują się zazwyczaj tylko pracownicy sektora turystycznego.
  • Walutą Maroka jest dirham marokański (MAD), który dzieli się na 100 centymów. Najlepiej wziąć ze sobą euro lub dolary i wymienić na miejscu. Kartą można zapłacić jedynie w dużych sklepach i restauracjach.
  • Marokańczycy uwielbiają się targować, podczas zakupów na bazarach pamiętajmy o tym!
  • Islam zabrania sprzedaży i spożywania alkoholu. Napoje wyskokowe znajdziemy wyłącznie w części supermarketów, licencjonowanych sklepach i barach.

Pogoda w Agadirze

Duży wpływ na pogodę w Agadirze ma Ocean Atlantycki, który sprawia, że temperatury są tutaj niższe, niż wewnątrz kraju. Lata są gorące, lecz nie upalne, i bezdeszczowe, zimy natomiast łagodne. W Agadirze temperatury wynoszą w dzień 21°C w marcu i w kwietniu, 22°C w maju, 25°C w czerwcu, 27°C w lipcu i sierpniu, 26°C we wrześniu i 24°C w październiku. W nocy słupki rtęci w tych miesiącach pokazują od 13 do 17°C. Zimą temperatura wynosi 17-18°C w dzień i 7-8°C w nocy. Większość opadów występuje od października do kwietnia, ale nawet wówczas pada sporadycznie – miesięcznie notuje się w tym okresie od 20 do 50 mm deszczu. Latem nie pada w ogóle. Niebo jest bezchmurne praktycznie przez cały czas – rocznie notuje się tu aż 3.040 godzin słonecznych!

Woda najzimniejsza jest w styczniu, lutym i marcu (16°C), w pozostałych miesiącach jej temperatura wynosi od 17-21°C.

Najlepszym okresem na plażowanie w Maroku jest lato, na zwiedzanie i wędrówki po Górach Atlas wiosna i jesień.

Co zobaczyć w Agadirze?

  • Kasba – symbol miasta, pochodzący z XVI w. gród obronny, usytuowany na 230-metrowym klifie, z którego do dziś przetrwały jedynie mury obronne. Jest to jednak wspaniałe miejsce do podziwiania zachodu słońca nad zatoką.
  • Nowa medyna – zaprojektowana przez włoskiego architekta i zbudowana w latach 90. ub. wieku medyna. Wiernie odwzorowano tu stare klasyczne medyny, wraz z ich labiryntem wąskich uliczek i barwnymi straganami.
  • Souk el Had – zajmujący powierzchnię 13 ha tradycyjny, arabski targ, jeden z największych w Maroku.
  • Promenada – ciągnąca się wzdłuż plaży na długości 5 km przyjemna promenada z wieloma restauracjami, kawiarniami i barami.
  • Agadir Marina – nowoczesna przystań z portem jachtowym, eleganckimi sklepami i kilkoma ekskluzywnymi restauracjami.
  • Port rybacki – zlokalizowany w północnej części miasta port, gdzie można kupić świeże ryby i zjeść pyszne owoce morza.
  • Vallée des Oiseaux (Dolina Ptaków) – zoo, w którym można podziwiać wiele gatunków egzotycznych ptaków, ssaków i roślin.
  • Ściana Pamięci – pomnik upamiętniający ofiary trzęsienia ziemi z 1960 r., z wykaligrafowanymi słowami króla Mohammeda V.

Agadir jest też doskonałym punktem wypadowym w kierunku Antyatlasu i na Saharę. Jeśli postanowimy wyruszyć w podróż z kurortu, warto mieć na uwadze następujące miejsca: Taroudant – niezwykle klimatyczne miasto zwane Małym Marrakeszem, Tafraoute – otoczona górami wioska w sercu Antyatlasu, Ait Mansour – malowniczy, długi na 17 km wąwóz, Tiznit – miasto słynące z wyrobu biżuterii, Tata – wioska usytuowana w oazie palm daktylowych, gdzie możemy zobaczyć przykłady tradycyjnej architektury berberyjskiej, las Mesguina – rezerwat, w którym możemy podziwiać m.in. drzewa arganowe i cedry.

Podczas pobytu w tej części Maroka warto również skorzystać z oferty wycieczek fakultatywnych w Agadirze, które można rezerwować będąc na miejscu oraz jeszcze przed wyjazdem na wczasy.

Loty do Agadiru

Port lotniczy Agadir-al Massira (AGA) znajduje się 20 km na południowy wschód od kurortu. Obecnie żadna linia lotnicza nie oferuje bezpośrednich przelotów z Polski (kiedyś takie loty miał w sprzedaży Wizzair i Ryanair), dlatego, jeśli planujemy odwiedzić Maroko, najlepiej jest skorzystać z lotów czarterowych oferowanych przez biura podróży.

Z Rainbow do Agadiru można polecieć z Warszawy, Katowic i Poznania. Lot trwa ok. 4,5 godziny.

Co zjeść w Agadirze?

Tradycyjne dania kuchni marokańskiej oraz regionalne przysmaki.

Tażin (tajine) – narodowe danie Maroka, rodzaj gulaszu mięsno-warzywnego przygotowywanego w naczyniu o tej samej nazwie podawany z kuskusem.

Harira – pożywna zupa na bazie mięsa, pomidorów, cebuli, ciecierzycy, soczewicy i bobu przyprawiona, m.in. kuminem, kolendrą i szafranem.

Bessara – zupa z przetartego bobu z czosnkiem i oliwą z oliwek.

Pastilla – ciasto francuskie nadziewane mielonym mięsem z kurczaka, jajkiem, cebulą i migdałami posypane cynamonem i cukrem pudrem.

Meshvi – szaszłyki z grilla (z mięsa, ryb lub owoców morza) podawane z kuskusem, piklami i harissą.

Beghrir i Msemen – placki serwowane głównie na śniadanie (pierwszy z kaszy manny na słodko, drugi to naleśnik z mąki pszennej z kaszą manną).

Zaalouk – przypominająca pastę sałatka z bakłażanów i pomidorów z czosnkiem skropiona sokiem z cytryny.

Słodkości – Garn ghzel (rogi gazeli – bardzo słodkie ciastka z nadzieniem migdałowym), chebakia (sezamowe ciasteczka w kształcie róży z migdałami).

Berber Whiskey – herbata z miętą.

Jakie pamiątki przywieźć z Agadiru?

 

Produkty spożywcze – przyprawy (szafran, kurkuma, papryka, kolendra, cynamon, kmin, mieszanka przypraw ras el hanout), olej arganowy, szare wino (vin gris), daktyle, oliwki, harissa.

Produkty użytkowe – tażin, dywany, wyroby skórzane (torebki, portfele, sandały), barbusze (kapcie z miękkiej koziej skóry), kosmetyki z olejem arganowym.

Produkty dekoracyjne – wyroby z drewna tui (pudełeczka, szkatułki, szachy, misy) i metalu, ceramika, ozdobne lampy, orientalna biżuteria, dżelaba (tradycyjny strój marokański).

telefon

Pobierz aplikację mobilną Rainbow

i ciesz się łatwym dostępem do ofert i rezerwacji wymarzonych wakacji!

pani-z-meteracem