Tradycyjne dania kuchni marokańskiej oraz regionalne przysmaki.
Tażin (tajine) – narodowe danie Maroka, rodzaj gulaszu mięsno-warzywnego przygotowywanego w naczyniu o tej samej nazwie podawany z kuskusem.
Harira – pożywna zupa na bazie mięsa, pomidorów, cebuli, ciecierzycy, soczewicy i bobu przyprawiona, m.in. kuminem, kolendrą i szafranem.
Bessara – zupa z przetartego bobu z czosnkiem i oliwą z oliwek.
Pastilla – ciasto francuskie nadziewane mielonym mięsem z kurczaka, jajkiem, cebulą i migdałami posypane cynamonem i cukrem pudrem.
Meshvi – szaszłyki z grilla (z mięsa, ryb lub owoców morza) podawane z kuskusem, piklami i harissą.
Beghrir i Msemen – placki serwowane głównie na śniadanie (pierwszy z kaszy manny na słodko, drugi to naleśnik z mąki pszennej z kaszą manną).
Zaalouk – przypominająca pastę sałatka z bakłażanów i pomidorów z czosnkiem skropiona sokiem z cytryny.
Słodkości – Garn ghzel (rogi gazeli – bardzo słodkie ciastka z nadzieniem migdałowym), chebakia (sezamowe ciasteczka w kształcie róży z migdałami).
Berber Whiskey – herbata z miętą.