Pad thai – smażony makaron z pastą z tamaryndowca, sosem rybnym i różnymi dodatkami – orzeszkami ziemnymi, kiełkami fasoli mung, jajkiem, warzywami czy tofu.
Tom yum – ostra zupa na bazie bulionu z krewetkami lub kurczakiem, trawą cytrynową, liśćmi limonki i przyprawą galangal.
Som tam – sałatka z zielonej papai z czosnkiem, chilli, prażonymi orzeszkami ziemnymi, pomidorami, fasolą i cukrem palmowym.
Khao Pad – smażony ryż z mięsem (kurczakiem, krewetkami lub wołowiną) z dodatkiem jajek, czosnku i cebuli.
Guay Teow – zupa z makaronem, występująca w wielu wersjach smakowych.
Gaeng Keow Wan – zielone curry, najbardziej pikantne curry ze wszystkich, których można spróbować w Tajlandii z zielonymi papryczkami chilli, imbirem, bakłażanem i mleczkiem kokosowym.
Massaman curry – curry z kardamonem, anyżem i cynamonem.
Kao niew ma muang – tajski deser, kleisty ryż ze świeżym mango.