Hho mok talay – zapiekanka z owoców morza z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw.
Hoi maeng pu op mo din – małże w sosie kokosowym.
Pu pat pong kari – kraby duszone na parze z sosem curry.
Tom kha kai – łagodne curry z kurczakiem, serwowane zazwyczaj z ryżem.
Kai yang – kurczak pieczony w ziołach i miodzie.
Pad thai – smażony makaron z pastą z tamaryndowca, sosem rybnym i różnymi dodatkami – orzeszkami ziemnymi, kiełkami fasoli mung, jajkiem, warzywami czy tofu.
Tom Yam – aromatyczna i dość ostra zupa curry, trawą cytrynową, liśćmi limonki i przyprawą galangal (najczęściej warzywna bądź z kurczakiem lub krewetkami).
Som tam – sałatka z zielonej papai z czosnkiem, chilli, prażonymi orzeszkami ziemnymi, pomidorami, fasolą i cukrem palmowym.
Khao Pad – smażony ryż z mięsem (kurczakiem, krewetkami lub wołowiną) z dodatkiem jajek, czosnku i cebuli.
Guay Teow – zupa z makaronem, występująca w wielu wersjach smakowych.
Gaeng Keow Wan – zielone curry, najbardziej pikantne curry, występuje w różnych wersjach (z kurczakiem, krewetkami, mięsem czerwonym).
Massaman curry – curry z kardamonem, anyżem i cynamonem.
Kao niew ma muang – tajski deser, kleisty ryż ze świeżym mango.