Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Tajlandia
Region: Pattaya/Jomtien
Waluta: TBH
Powierzchnia: 22 km 2
Liczba ludności: 80 000
Tajlandia to jeden z najprzyjemniejszych azjatyckich krajów szczycący się przepięknymi plażami, znakomitą kuchnią, bogatą kulturą oraz misternie zdobionymi i pełnymi przepychu buddyjskimi świątyniami. Choć wiele osób, które pragną wypocząć w tym niezwykłym kraju, wybiera którąś z wysp, warto rozważyć też urlop na stałym lądzie i udać się do Pattai. To tętniący życiem kurort położony niecałe 150 km od Bangkoku, idealny dla osób lubiących łączyć relaks na plaży z wieczornymi rozrywkami – znajdziemy tu całe mnóstwo rozmaitych dyskotek, salonów masażu, barów i klubów. Zaletą Pattai jest też bliskość tajskiej stolicy, dzięki czemu to wspaniała destynacja, pozwalająca, oprócz plażowania i zabawy, zwiedzić niesamowite zabytki Bangkoku i poznać lokalną kulturę.
Pattaya leży w strefie klimatu tropikalnego. Wysokie temperatury występują tu przez cały rok. Wyróżnić można dwie pory roku – deszczową występującą od maja do połowy listopada oraz suchą, występującą od grudnia do kwietnia. Najbardziej deszczowymi miesiącami są wrzesień i październik (205-215 mm), najmniej pada w grudniu, styczniu i lutym (10-15 mm). Średnie temperatury w Pattai w dzień to 30°C w listopadzie i grudniu, 31°C w styczniu, lutym i od sierpnia do października oraz 32°C od marca do czerwca. W nocy temperatura waha się od 22 (zimą) do 27°C (latem).
Morze jest ciepłe przez cały rok, a jego temperatura wynosi 28-29°C.
Najlepszym okresem na wizytę w Pattai jest pora sucha, czyli okres od grudnia do połowy kwietnia. Temperatury są wówczas najmniej uciążliwe i nie występuje monsun.
Podczas pobytu w tym regionie warto skorzystać z oferty wycieczek fakultatywnych z Pattai, które można zamówić na miejscu.
U-Tapao-Rayong-Pattaya International Airport (UTP) to małe lokalne lotnisko, położone 40 km na południe od centrum Pattai, jednak praktycznie niemożliwe jest dostanie się tam z Polski. Najlepszym rozwiązaniem jest lot Bangkoku na Suvarnabhumi Airport (BKK), skąd do kurortu można dostać się autobusem (2h) lub pociągiem. Obecnie żadne linie lotnicze nie oferują bezpośrednich lotów w te strony, jeśli więc wybieramy się do Bangkoku, warto skorzystać z samolotu czarterowanego przez biura podróży. W sezonie turystycznym z Rainbow do stolicy Tajlandii można dolecieć bez przesiadki z Warszawy. Lot trwa niecałe 11 godzin.
Hho mok talay – zapiekanka z owoców morza z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw.
Hoi maeng pu op mo din – małże w sosie kokosowym.
Pu pat pong kari – kraby duszone na parze z sosem curry.
Tom kha kai – łagodne curry z kurczakiem, serwowane zazwyczaj z ryżem.
Kai yang – kurczak pieczony w ziołach i miodzie.
Pad thai – smażony makaron z pastą z tamaryndowca, sosem rybnym i różnymi dodatkami – orzeszkami ziemnymi, kiełkami fasoli mung, jajkiem, warzywami czy tofu.
Tom Yam – aromatyczna i dość ostra zupa curry, trawą cytrynową, liśćmi limonki i przyprawą galangal (najczęściej warzywna bądź z kurczakiem lub krewetkami).
Som tam – sałatka z zielonej papai z czosnkiem, chilli, prażonymi orzeszkami ziemnymi, pomidorami, fasolą i cukrem palmowym.
Khao Pad – smażony ryż z mięsem (kurczakiem, krewetkami lub wołowiną) z dodatkiem jajek, czosnku i cebuli.
Guay Teow – zupa z makaronem, występująca w wielu wersjach smakowych.
Gaeng Keow Wan – zielone curry, najbardziej pikantne curry, występuje w różnych wersjach (z kurczakiem, krewetkami, mięsem czerwonym).
Massaman curry – curry z kardamonem, anyżem i cynamonem.
Kao niew ma muang – tajski deser, kleisty ryż ze świeżym mango.
Produkty spożywcze – świeża pasta curry, baza do tajskich potraw (galangal, trawa cytrynowa, liście limonki) w pęczku, gotowe zestawy przypraw do pad thai lub tom yum, pasta z tamaryndowca, sos rybny, suszone owoce (ananas, melon, mango, durian).
Produkty użytkowe – maść Tiger Balm na rozmaite dolegliwości (ukąszenia owadów, podrażnienia skóry, bóle stawów), wyroby ze skóry (paski, portfele, buty), naturalne kosmetyki (np. olej kokosowy), wyroby z jedwabiu (np. chusty), mydełka w kształcie tropikalnych owoców.
Produkty dekoracyjne – wyroby z kokosa (miski, lampki, doniczki, talerzyki), biżuteria, kolorowe parasolki.