Magyar gulyás – gulasz węgierski, najczęściej wołowy z dużą ilością papryki (świeżej i mielonej).
Halászlé – zupa rybna, zazwyczaj przygotowana z karpia i suma, papryki i pomidorów.
Lángos (langosz) – najpopularniejszy węgierski fast food, placek drożdżowy smażony na głębokim oleju podawany najczęściej ze śmietaną i tartym serem.
Bogracz – zupa z wołowiną, ziemniakami, papryką, cebulą i pomidorami.
Pick Szeged – salami wyrabiane z wieprzowiny rasy Mangalica (węgierska świnia włochata).
Csabai kolbasz – wędzona, mocno przyprawiona papryką kiełbasa, zwana też czabajką.
Főzelék – potrawa warzywna, coś między zupą a gulaszem.
Töltött Paprika – papryka faszerowana mieloną wieprzowiną, ryżem, cebulą i czosnkiem (Töltött káposzta – gołąbki).
Hortobágy palacsinta – zapiekane naleśniki z mięsem z dodatkiem pomidorów, papryki i cebuli, złożone w kopertę.
Gundel palacsinta – naleśniki z masą orzechową, rodzynkami, rumem, cynamonem i sosem czekoladowym.
Dobos torta (Tort Dobosza) – tort złożony z warstw biszkoptu przełożonego kremem czekoladowym, oblany karmelem.
Kürtőskalács (kurtoszkalacz) – drożdżowe ciasto w kształcie wydrążonego walca pieczone nad żarzącym ogniem, zwykle posypane cukrem.
Gesztenyepüré – puree z kasztanów, podawane z bitą śmietaną.
Meggyleves – słodka zupa wiśniowa.
Fánk – węgierskie pączki.