Sznycel wiedeński – duży i cienki kotlet z cielęciny (niem. Wiener Schnitzel).
Knödel – knedle występujące w najróżniejszych wariantach, np. Leberknödel (z dodatkiem cebuli, wątróbki i innych podrobów), Kapressknödel (płaskie, z dodatkiem sera), Fleischknödel (masa ziemniaczana nadziewana mięsem), Marillenknödel (z morelą), Zwetschkenknödel (ze śliwką)
Gulaschsuppe – zupa gulaszowa.
Käsekrainer – duża, gruba kiełbasa z kawałkami sera w środku.
Erdäpfelsalat – sałatka z ziemniaków i cebuli z dodatkiem sosu z octu, cukru i musztardy.
Leberkäse – pieczeń z mielonego mięsa.
Tafelspitz – filet z wołowiny lub cielęciny gotowany w bulionie, serwowany z warzywami.
Tort Sachera – ciasto czekoladowe przełożone konfiturą morelową i oblane czekoladową polewą.
Kaiserschmarren – tzw. Omlet cesarza, czyli porwany na kawałki gruby naleśnik serwowany z powidłami śliwkowymi i cukrem pudrem.
Apfelstrudel – ciasto drożdżowe w kształcie rolady z rodzynkami i smażonymi jabłkami.
Wiener Melange – kawa z gorącym mlekiem i kleksem z pianki.