Podróżowanie to nie tylko zwiedzanie najbardziej popularnych punktów na mapie. Oznacza również zapoznanie się z nową kulturą, a także lokalnymi potrawami. W przypadku kuchni brazylijskiej królują:
Moqueca – gulasz z ryb i owoców morza duszonych z pomidorami, cebulą i kolendrą. W regionie Bahia dodaje się jeszcze ziarna arnoty, a w stanie Espírito Santo – olej palmowy, paprykę i mleko kokosowe.
Feijoada – gulasz z czarnej fasoli i mięsa wieprzowego serwowany zwykle z białym ryżem, prażoną mąką z manioku (nazywaną tu farofa), kapustą i pomarańczą.
Coxinha – smażone na głębokim tłuszczu ciasto na bazie ziemniaków z nadzieniem z kurczaka, kształtem przypominające gruszkę.
Acarajé – smażona na głębokim tłuszczu przekąska z fasoli i cebuli nadziewana krewetkami i pikantną pastą z krewetek, nerkowców i pomidorów.
Pão de queijo – chleb w kształcie kulek przygotowany ze skrobi tapiokowej i sera.
Pastéis – pieczone pierogi nadziewane np. mięsem, serem lub owocami.
Picadinho – wołowina z warzywami, np. marchewką, ziemniakami czy kolczochem jadalnym.
Quindim – pieczony w formie do babeczek deser z jajek, cukru, kokosa i masła.
Acai suco – sok z jagód acai.
Brigadeiro – słodkie kulki z mleka skondensowanego, kakao i masła z czekoladową posypką.
Beijinho de Coco – kulki z mleka skondensowanego i masła posypane wiórkami kokosowymi.
Caipirinha – najbardziej popularny brazylijski koktajl, przyrządzony na bazie alkoholu cachaça produkowanego z soku trzcinowego, z dodatkiem cukru i limonki.