4.9/6 (121 opinii)
6.0/6
Wycieczka wspaniale zorganizowana, miejscowy przewodnik w Budapeszcie (p.Lidka)super!
6.0/6
Niechętnie jeżdżę na objazdowe wycieczki, ale bardzo dobrze się bawiłam, mnóstwo wrażeń. Piękny kraj, piękny Budapeszt, przyjaźni ludzie :) Skorzystałam ze wszystkich wycieczek fakultatywnych, ale w związku z tym mam pewien niedosyt, za mało pochodziłam po mieście. Wycieczka dobrze zorganizowana, nie bardzo tylko rozumiem, dlaczego jechaliśmy takimi zakazanymi drogami, przez co postoje, jak na mój gust, były dosyć rzadko. Bardzo podobała mi się degustacja, jeszcze na takiej nie byłam, nie wiedziałam, że będzie obfita kolacja. Dziękuję !
6.0/6
Wycieczka na Węgry była niesamowitą podróżą, pełną bogatej historii, wspaniałych widoków i wyjątkowych smaków. Zaczęła się od Budapesztu, majestatycznej stolicy Węgier, która zachwyca architekturą, kulturą i energią miasta. Budapeszt: Stolica, która łączy przeszłość z teraźniejszością Budapeszt jest miastem pełnym kontrastów – od wspaniałych, historycznych budynków po nowoczesne życie miejskie. Zacząłem od zwiedzania Zamku Królewskiego na Wzgórzu Zamkowym, który oferuje zapierające dech w piersiach widoki na Dunaj i panoramę miasta. Przeszedłem przez słynny Most Łańcuchowy, łączący dwa brzegi miasta – Budę i Peszt. To symbol jedności i duma Węgrów. Nie sposób nie wspomnieć o budynku parlamentu – jednej z najpiękniejszych siedzib parlamentarnych na świecie. Imponująca neogotycka budowla odbija się w Dunaju, tworząc obraz, który zapada w pamięć na długo. Wędrówka po budapeszteńskich uliczkach to nieustanne odkrywanie nowych, magicznych zakątków, od eleganckiej alei Andrássy, aż po termalne kąpieliska, takie jak Łaźnie Széchenyi. Kąpiel w ciepłych źródłach w otoczeniu klasycystycznych budynków była prawdziwym relaksem. Tokaj: Kraina win Po intensywnym zwiedzaniu Budapesztu, udałem się do Tokaju – regionu znanego na całym świecie ze swoich wyśmienitych win, zwłaszcza słodkiego Tokaji Aszú. Po drodze krajobraz zmieniał się z miejskiego na spokojne winnice i malownicze wzgórza. W Tokaju miałem okazję zwiedzać piwnice winiarskie i degustować wina bezpośrednio u lokalnych producentów. Największe wrażenie zrobiły na mnie wina Aszú, znane jako "wina królów i król win", które charakteryzują się głębokim smakiem, pełnym miodowych nut i złożonych aromatów. W jednej z winnic właściciel opowiedział o tradycyjnym procesie produkcji, który od wieków pozostaje praktycznie niezmieniony. Degustacja win w towarzystwie świeżo upieczonego chleba i lokalnych serów była niezapomnianym przeżyciem. Regionalne smaki Węgier Podczas podróży miałem okazję spróbować także regionalnych specjałów kulinarnych. W Budapeszcie skosztowałem tradycyjnego gulaszu – bogatego, mięsnego dania z papryką, podawanego z kluskami lub świeżym pieczywem. Każdy posiłek był pełen aromatycznych przypraw, które są nieodłącznym elementem węgierskiej kuchni. Spróbowałem również langosza – chrupiącego placka smażonego w głębokim tłuszczu, serwowanego z kwaśną śmietaną i serem. Tokaj natomiast to raj dla miłośników wina i serów. Do każdego kieliszka wina podawano lokalne sery, często intensywnie dojrzewające, o zróżnicowanych smakach – od łagodnych po pikantne. Podsumowanie Podróż na Węgry była doskonałą mieszanką historii, kultury i smaków. Budapeszt zachwycił swoją elegancją i atmosferą wielkiego miasta, natomiast Tokaj urzekł spokojem, winnicami i gościnnością mieszkańców. Próbowanie lokalnych win i potraw pozwoliło mi jeszcze lepiej poznać węgierską tradycję i kulturę.
6.0/6
Dawno nie byliśmy na tak znakomicie przygotowanej wycieczce. Pilot, przewodnik, program - wszystko na najwyższym poziomie.