Atrakcje dla dzieci w Chorwacji – zaplanuj rodzinne wakacje
Jeśli planujesz rodzinne wczasy w Chorwacji, koniecznie sprawdź jakie atrakcje dla dzieci oferuje ten kraj. Najciekawsze miejsca warte odwiedzenia z dzieckiem w Chorwacji
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Znaleziono 5 ofert
Na turystów czeka na Korčuli wiele atrakcji – zachwycająca przyroda, wielowiekowa kultura, dobre hotele i piękne plaże, usytuowane często w małych przytulnych zatoczkach. Przyjezdnych szczególnie urzeka stolica wyspy Korčula, niewielkie średniowieczne miasteczko z białego kamienia otoczone monumentalnymi murami, pełne zabytkowych pałaców, kościołów i kamienic, skąd pochodził słynny podróżnik Marco Polo. Równie bogaty jest też folklor wyspy – od średniowiecza organizuje się tu rodzaj gry rycerskiej o nazwie Moreška, upamiętniającej walkę chrześcijan z Turkami Osmańskimi.
Korčula leży w strefie klimatu śródziemnomorskiego, charakteryzującego się suchymi, ciepłymi latami i łagodnymi zimami, a każdego roku jest tu aż 2.700 godzin słonecznych.
Średnie temperatury są stosunkowo wysokie: roczna to blisko 17°C, w styczniu, który jest najchłodniejszym miesiącem, wynosi 9°C, a w najcieplejszym lipcu prawie 27°C.
W ciągu dnia na Korčuli słupki rtęci pokazują średnio 17-18 °C w kwietniu,21- 22 °C w maju, 26-27 °C w czerwcu, 30-31 °C w lipcu, 30 °C w sierpniu i 25-36 °C we wrześniu. Noce najcieplejsze są w lipcu i sierpniu – 19-21 °C.
Temperatura wody to 16-17 °C w maju, 20 °C w czerwcu, 22 °C w lipcu, 21-22 °C w sierpniu i 19 °C we wrześniu.
Jeśli interesuje nas wypoczynek na plaży, najlepszym okresem na wizytę na Korčuli jest lipiec i sierpień, jeśli zaś zwiedzanie – późna wiosna i wczesna jesień.
Wyspa na do zaoferowania dużo atrakcji i zabytków wartych zobaczenia. Więcej na ich temat można dowiedzieć się w artykule plaże i atrakcje chorwackiej Korčuli na naszym blogu, zaś poniżej lista najciekawszych miejsc, które warto zwiedzić.
Korčula jest też bardzo ciekawa pod względem przyrodniczym i widokowym, szczególnie na południu wyspy gdzie znajdują się dość wysokie góry i klify, poprzecinane malowniczymi zatoczkami, w których znajdują się małe, przytulne plaże. Podczas pobytu warto skorzystać z oferty wycieczek fakultatywnych na Korculi i wraz z przewodnikiem odwiedzić Split i Trogir, perłę Adriatyku czyli Dubrownik czy też wybrać się w rejs po zatokach i wyspach Chorwacji.
Niedaleko miejscowości Potrina znajdują się trzy zatoki idealne na morskie kąpiele. Bardzo ładne plaże są też w okolicy miejscowości Prižba i Brna. Inne ciekawe zatoki na południu to: okolice miejscowości Žitna oraz plaże Bačva, Orlanduša oraz Pavja Luka. Popularną miejscowością wypoczynkową jest też Lumbarda. Z kolej na północy wyspy, warto się wybrać w okolice miejscowości Prigradica, Babina, Kneza, Račišće i Žrnovska Banja.
Na Korčuli nie ma międzynarodowego lotniska. Najbliższym jest port lotniczy Dubrownik (DBV), skąd na wyspę jest ok. 140 km (plus przeprawa promowa).
W sezonie turystycznym (czerwiec-wrzesień) do Dubrownika można dolecieć bezpośrednio tanimi liniami lotniczymi z Warszawy, Poznania, Krakowa i Katowic lub lotami czarterowymi poszczególnych biur podróży.
Rainbow oferuje przeloty z Gdańska, Poznania, Katowic i Warszawy.
Hobotnica ispod peke – ośmiornica z warzywami pieczona w żarze w specjalnym naczyniu, które następnie zasypywane jest żarem.
Brodet – gotowana ryba z warzywami.
Kozice na žaru – grillowane krewetki, podawane najczęściej z pieczywem i sałatką.
Lojenica i Lumblija – rodzaje tutejszego słodkiego chleba, drugi z nich popularny jest zwłaszcza w miejscowości Blato.
Riblja juha – zupa rybna, często serwowana też z dodatkiem owoców morza.
Crni Rižot – czarne risotto barwione atramentem z mątwy lub kałamarnicy.
Prikle – racuchy smażone na oleju z rodzynkami i migdałami.
Kroknat – mielone migdały prażone w cukrze.
Kotonjata – rodzaj galaretek, wyrabianych z dyni.
Salata od hobotnice – sałatka z gotowanej ośmiornicy z dodatkiem pomidorów, papryki, sałaty i aromatycznych ziół.
Buzara – gulasz z owoców morza z oliwą z oliwek, winem, czosnkiem i pietruszką (scampi – krewetki, dadnje – małże).
Ćevapčići – kotleciki z mielonego mięsa z dodatkiem cebuli i czosnku.
Pršut – solona szynka suszona na wietrze.
Produkty spożywcze – suszone figi, lawenda, pršut, oliwa z oliwek, miód (np. lawendowy, szałwiowy, kasztanowy), dżem z fig, Maraschino (likier z wiśni), ser z mleka owczego, rakija, przyprawy i zioła (rozmaryn, szałwia, tymianek, liście laurowe), ajvar.
Produkty użytkowe – kosmetyki na bazie oliwy z oliwek lub lawendy, peka (specjalne naczynie do przygotowywania potraw)
Produkty dekoracyjne – koronki (serwetki, obrusy), wyroby z kamienia (misy, wazony, biżuteria, moździerz).