Bandera dominicana – narodowe danie kraju, ryż z fasolą i duszonym mięsem.
Moro – ryż z dodatkiem fasoli (habichuelas) czerwonej (rojo) lub czarnej (negro) bądź z groszkiem (guandules), nieraz z dodatkiem mleczka kokosowego.
Arroz con fideos – ryż ze smażonym makaronem.
Quipes – smażona na głębokim tłuszczu bułka nadziewana mieszanką mięsa mielonego, warzyw i owoców (picadillo).
Yuca con mojo – maniok z dodatkiem oliwy, czosnku, cytrusów i kolendry.
Arepitas – placuszki z manioku.
Camarones con coco y gengibre – krewetki z kokosem i imbirem.
Pica pollo – kurczak ze smażonymi platanami.
Yaroa – puree z platanów, mięsa i sera z sosami.
Empanadas – pierogi z nadzieniem z mięsa, jajek czy warzyw.
Desery – habichuelas con dulce (fasola na słodko), dulce de coco (masa kokosowa z mlekiem, cynamonem i wanilią), palito de coco (serwowana na patyczku masa cukrowa z nadzieniem z kokosa).