Alanya - co zobaczyć w Turcji? TOP 10 atrakcji
Sprawdź, jakie czekają Cię w Alanyi atrakcje turystyczne i co warto zobaczyć podczas wakacji w Turcji z biurem podróży.
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Znaleziono 121 ofert
Riwiera Turecka to najpiękniejsza część tureckiego wybrzeża, upstrzona malowniczymi zatokami i sąsiadującymi z morzem górami, gdzie znajduje się wiele ciekawych miejsc, sięgających swoją historią do czasów starożytnych. Jeśli dodać do tego niezliczoną ilość piaszczystych plaża, posmak orientu oraz jedną z najlepszych kuchni na świecie, to mamy gotowy przepis na udane wakacje! Wczasy all inclusive na Riwierze Tureckiej to okazja do spędzenia urlopu w najładniejszych hotelach w regionie z licznymi atrakcjami i udogodnieniami, położonych bezpośrednio przy plaży.
Na Riwierze Tureckiej panuje klimat śródziemnomorski. Zimy są dość łagodne, ze średnimi temperaturami około 15°C, a lata natomiast dość ciepłe – maksymalne temperatury wahają się wówczas od 30 do 35°C. Opady deszczu występują głównie od połowy października do połowy kwietnia.
Suma rocznych opadów w Antalyi to ok. 1000 mm, ale od czerwca do września praktycznie nie pada.
Z wyjątkiem okresów złej pogody, słońce świeci tu dość często nawet zimą, latem natomiast niebo jest zwykle czyste. W Antalyi średnia miesięczna temperatura waha się od 10,5°C w styczniu do nawet 28°C w lipcu.
W okolicach Antalyi temperatura wody wynosi średnio 17 °C w styczniu, a latem (lipiec-sierpień) sięga 26-27 °C. Idealną porą na morskie kąpiele jest okres od czerwca do października.
Podczas pobytu w tej części Turcji warto również skorzystać z oferty wycieczek fakultatywnych na Riwierze Tureckiej, które można zakupić jeszcze podczas pobytu w Polsce.
Głównym lotniskiem na Tureckiej Riwierze jest Port Lotniczy Antalya (AYT), położony 13 km na północny wschód od centrum tej miejscowości.
Z Polski dolecimy tam różnymi tanimi liniami lotniczymi z Łodzi, Katowic, Bydgoszczy, Rzeszowa, Wrocławia, Gdańska, Poznania i Warszawy.
W sezonie turystycznym Rainbow oferuje swoim klientom loty praktycznie ze wszystkich wymienionych wyżej miejscowości.
Karides güveç – krewetki z pomidorami, czosnkiem (często też z serem) zapiekane w glinianych naczyniach.
Hamsi Tava – malutkie smażone rybki, najczęściej sardele.
Midye – mule; tava – smażone, dolma – faszerowane.
Çöp şiş kebap – szaszłyki, najczęściej z jagnięciny.
Iskender kebab – jagnięcina smażona na ogniu, często z dodatkiem sosu pomidorowego.
Lahmacun – placek z mięsem i warzywami, podawany z drobno pokrojoną świeżą pietruszką.
Kumpir – parowany ziemniak, wymieszany ze startym żółtym serem, serwowany z różnymi sałatkami warzywnymi.
Börek – rodzaj francuskiego ciasta z ziemniakami, mięsem albo słonym serem.
Dolma – rodzaj gołąbków, ale farsz zawijany jest w liście winogron.
Kabak Dolmasi – faszerowana cukinia.
Köfte – wszelkie rodzaje mięsa mielonego, smażone lub grillowane.
Simit – rodzaj tureckich precli, czy też obwarzanków z sezamem.
Zupy: Bakla Çorbasi – zupa krem z bobu, Mercimek Çorbasi – zupa z soczewicy.
Baklava – tureckie słodycze.
Ayran – tradycyjny turecki napój mleczny, przypominający swym smakiem posolony jogurt.
Produkty spożywcze – kawa, lokalna herbata, przyprawy (kurkuma, papryka, kumin, czy specjalną mieszankę przypraw do ryb bądź mięsa), syrop z granatów, oliwa z oliwek, tureckie słodycze -baklava, lokum i halva (chałwa).
Produkty użytkowe – wyroby ze skóry (paski, kurtki), dywany, tygielek do parzenia kawy, zestaw małych szklanek do herbaty czy mydełko z oliwek. Turcja jest dużym producentem bawełny, w sklepach lokalnych marek (np. LC Waikiki, Mavi czy Koton), można więc dostać świetnej jakości ubrania w całkiem przystępnych cenach.
Produkty dekoracyjne – rozmaite gadżety z tzw. ręką Fatimy czy okiem Proroka, zdobiona ceramika, ornamentalne lampy.