Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Znaleziono 1 ofertę
Węgry
Region: Budapeszt
Waluta: HUF
Powierzchnia: 525 km 2
Liczba ludności: 1 757 618
Budapeszt jest często pomijany przez turystów podróżujących po europejskich stolicach. Zupełnie niesłusznie, malowniczo położone nad Dunajem miasto ma bowiem do zaoferowania bardzo wiele atrakcji. Znajdziemy tu monumentalne zabytki, na czele z neogotyckim budynkiem parlamentu, fantastyczne kąpieliska termalne, świetne piwiarnie i restauracje serwujące fenomenalną węgierską kuchnię. To idealne miejsce na weekendowy wypad, ale każdy, kto postanowi spędzić dłuższy wypoczynek w Budapeszcie, też nie będzie się nudził.
W Budapeszcie dominuje klimat kontynentalny, charakteryzujący się chłodną zimą i ciepłym latem. Średnie temperatury wynoszą zimą 1-5°C w dzień i od -4 do -2°C w nocy, wiosną i jesienią 16-21°C w dzień i 2-7°C w nocy, a latem 24-27°C w dzień i 14-15°C w nocy.
Roczna suma opadów wynosi 610 mm, z tym że są one w miarę równomiernie rozłożone na wszystkie miesiące. Najbardziej deszczowy jest maj, czerwiec i listopad (70 mm), najmniej natomiast styczeń i wrzesień (35 mm).
Najlepszą porą na wizytę w Budapeszcie jest późna wiosna (maj, czerwiec) i wczesna jesień (wrzesień).
Malownicza stolica Węgier to idealny pomysł na wyjazd dla osób, które uwielbiają zwiedzać i podziwiać cuda architektury, które przypominają o historii miasta na każdym kroku. Do najciekawszych atrakcji w Budapeszcie można zaliczyć:
Buty na brzegu Dunaju – nietypowa instalacja na nabrzeżu upamiętniająca Żydów zastrzelonych przez faszystowską węgierską bojówkę podczas drugiej wojny światowej.
Port lotniczy Budapeszt (BUD) usytuowany jest 16 km na południowy wschód od centrum miasta. Linie lotnicze mają w swojej ofercie bezpośrednie połączenia do Budapesztu z Krakowa, Poznania i Warszawy. Lot trwa ok. 1,5 godziny.
Bogracz – zupa gulaszowa z wołowiną, ziemniakami, papryką, cebulą i pomidorami.
Halaszle – zupa rybna, zazwyczaj przygotowana z karpia i suma, papryki i pomidorów.
Langosz – najpopularniejszy węgierski fast food, placek drożdżowy smażony na głębokim oleju podawany najczęściej ze śmietaną i tartym serem.
Csabai kolbasz – wędzona, mocno przyprawiona papryką kiełbasa, zwana też czabajką.
Főzelék – potrawa warzywna, coś między zupą a gulaszem.
Töltött Paprika – papryka faszerowana mieloną wieprzowiną, ryżem, cebulą i czosnkiem.
Hortobágy palacsinta – zapiekane naleśniki z mięsem z dodatkiem pomidorów, papryki i cebuli, złożone w kopertę.
Gundel palacsinta – naleśniki z masą orzechową, rodzynkami, rumem, cynamonem i sosem czekoladowym.
Dobos torta (Tort Dobosza) – tort złożony z warstw biszkoptu przełożonego kremem czekoladowym, oblany karmelem.
Kürtőskalács (kurtoszkalacz) – drożdżowe ciasto w kształcie wydrążonego walca pieczone nad żarzącym ogniem, zwykle posypane cukrem.
Gesztenyepüré – puree z kasztanów, podawane z bitą śmietaną.
Meggyleves – zupa wiśniowa.
Regionalnych potraw jest naprawdę wiele, więc trudno wybrać, co najlepiej spróbować podczas urlopu w Budapeszcie. Na naszym blogu znajdziesz wpis o jedzeniu w stolicy Węgier – na pewno szybciej podejmiesz decyzję.
Produkty spożywcze – unicum (likier korzenno-ziołowy), papryka w proszku, pasty paprykowe i czosnkowe, wyroby marcepanowe firmy Szamos, kiełbasy i salami, Libamáj (foie gras), wódka owocowa palinka, mieszkanki przypraw do zup, wina białe i czerwone.
Produkty użytkowe – porcelana Herend, kostka Rubika.
Produkty dekoracyjne – haftowane obrusy i serwetki, porcelanowe lalki.