Tirana – atrakcje. Co zobaczyć w stolicy Albanii?
Albania to mniej oczywisty kierunek wakacyjny, a jej stolica, Tirana, dla wielu pozostaje zagadką. Przekonaj się, co ma do zaoferowania! Czytaj dalej.
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Standard hotelu
Typ wyjazdu
Cena
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Rodzaj pokoju
Dokumenty
Sezon
Tematyka
Oferty
Użyte filtry:
Albania
Stolica: Tirana
Waluta: ALL
Powierzchnia: 28 748 km 2
Liczba ludności: 2 886 026
Albania - klimat i pogoda
Poznaj aktualne dane
Polacy nie potrzebują wizy do Albanii, a do wjazdu jest potrzebny dowód osobisty lub paszport ważny do najmniej 3 miesiące od planowanej daty opuszczenia kraju. Językiem urzędowym kraju jest albański. W większych miastach można dogadać się również po włosku i angielsku, a na południu także po grecku. Ponad połowa mieszkańców kraju wyznaje islam. W Albanii znajdziemy też wyznawców prawosławia i katolicyzmu. Ruchy głową, które w naszym kraju oznaczają potwierdzenie i zaprzeczenie, w Albanii mają znaczenie odwrotne. Polska i Albania podpisały umowę o bezpłatnym leczeniu. Więcej tego typu informacji znajdziesz w naszym przewodniku: Co warto wiedzieć przed podróżą do Albanii.
Walutą obowiązującą w kraju jest lek albański (ALL), który dzieli się na 100 qindarek. Najlepiej zabrać ze sobą euro i wymienić na miejscu, należy jednak wybierać kantory, które nie pobierają prowizji. W większych albańskich miastach są bankomaty. Płatność kartą nie jest rozpowszechniona. Zdarza się, że ceny w sklepach są podane i w lekach i w euro, można wtedy zapłacić obydwoma walutami (choć płacenie lekami będzie korzystniejsze).
1 EUR = 122,74 ALL
1 USD = 102,99 ALL
1 PLN = 27,10 ALL
1 ALL = 0,04 PLN
Albania leży w strefie klimatu śródziemnomorskiego, który charakteryzuje się ciepłymi i suchymi latami i umiarkowanymi zimami. Jeśli interesuje nas pobyt nad morzem, najlepszym czasem na wizytę w Albanii są miesiące od czerwca do sierpnia – nie występują wtedy opady i jest najwięcej godzin słonecznych w ciągu dnia. Ci, którzy pragną udać się w góry, powinni wybrać się do Albanii w czerwcu lub we wrześniu.
Najbardziej intensywnie pada w Albanii od listopada do marca.
W Durres w miesiącach letnich temperatury kształtują się następująco: 29 °C w czerwcu, 31 °C w lipcu i w sierpniu, 27 °C we wrześniu w dzień i 16-17 °C w nocy. Wiosną i jesienią słupki rtęci pokazują 17-24 °C w dzień i 8-12 °C w nocy. Zimą temperatury wynoszą 11-14 °C w dzień i 1-3 °C w nocy. Temperatura wody morskiej latem waha się od 23 do 26 °C.
W Sarandzie temperatury są średnio o 1 °C wyższe niż w Durres.
W Albanii jest wiele ciekawych miejsc, koniecznie jednak trzeba zobaczyć:
Więcej o atrakcjach Albanii na naszym blogu.
Kuchnia albańska ma wiele wspólnych cech z kuchnią innych państw bałkańskich, można zaobserwować też wpływy kuchni włoskiej, tureckiej i greckiej. Podstawą tutejszych dań są warzywa, oliwa z oliwek, ryby i owoce morza, baranina i jagnięcina. Cechą charakterystyczną albańskiej kuchni jest korzystanie z sezonowych i lokalnych składników, co czyni ją zdrową i smaczną. Tutejsze dania są też niezwykle różnorodne – znajdziemy tu zarówno pożywne potrawy wywodzące się z gór, jak i lekkie dania charakterystyczne dla kuchni włoskiej. W menu albańskich restauracji na miłośników lokalnych przysmaków czekają zupy, sałaty, zapiekanki, dania z makaronu, pizze, mięsa z grilla i podawane na różne sposoby ryby i owoce morza.
Poniżej krótka lista dań, których koniecznie trzeba spróbować podczas pobytu w tym kraju:
Do Albanii można wwieźć dowolną ilość środków pieniężnych, 200 papierosów, litr wyrobów spirytusowych lub 2 litry wina i 250 ml wody kolońskiej. Z kraju nie wolno wywozić lokalnej waluty.
W sklepach – wino 700 ALL, woda 1,5l 56 ALL, papierosy 200-320 ALL, piwo 97 ALL, wódka 1100 ALL, chleb 72 ALL, duża cola 170 ALL, oliwki 250 ALL, jogurt owocowy 55 ALL, karton soku 145 ALL.
W restauracjach – sałatka grecka 300 ALL, frytki 250 ALL, pizza 400 ALL, zupa rybna 300 ALL, byrek 50-100 ALL, makarony 300-500 ALL, duże piwo 200 ALL, cola 150 ALL, duża woda 100 ALL, kawa 100-200 ALL, lampka wina 250 ALL, lunch w niedrogiej restauracji 440-750 ALL.
Za bilet autobusowy zapłacimy 40 ALL, za wynajem samochodu od 32 € za dobę, a za taksówkę 250 ALL opłaty początkowej i 250 ALL za kilometr.
Dowód osobisty lub paszport. Buty do wody, maska i rurka. Pamiętajmy też o kremie z filtrem UV, nakryciu głowy, podstawowym zestawie leków (tabletki przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, przeciwbiegunkowe, plastry, woda utleniona, pianka na oparzenia słoneczne), repelencie na komary i okularach przeciwsłonecznych.
Durres to największy albański kurort, największy albański port i drugie co do wielkości miasto w kraju. Tym, co przyciąga tu turystów, są piękne piaszczyste plaże ciągnące się na dystansie 15 kilometrów, duży wybór hoteli o zróżnicowanym standardzie i całe mnóstwo knajpek i restauracji. Na miłośników zwiedzania czekają interesujące zabytki z czasów rzymskich, m.in., amfiteatr i forum, weneckie fortyfikacje i ciekawe Muzeum Archeologiczne. Durres to również świetna baza wypadowa do Tirany, Kruji, Beratu, na Półwysep Rodonit, czy do Ochrydu w sąsiedniej Macedonii. Idealnym miejscem dla tych, którzy preferują wypoczynek w spokojniejszej lokalizacji, jest położona na południe do Durres miejscowość Golem.
Produkty spożywcze – oliwa z oliwek, sery (np. Kackaval), marmolada z fig, fergese (pasta serowo-paprykowa), koniak Skanderberg, przyprawy (np. oregano), miód, raki (albańska nazwa rakiji), cai mali (górska herbata), orzechy w syropie.
Produkty użytkowe – xhezve (metalowy dzbanek do parzenia kawy).
Produkty dekoracyjne – ręcznie tkane kilimy, gadżety z wizerunkiem czarnego dwugłowego orła i Envera Hoxhy, importowana z Turcji srebrna biżuteria, zakładki do książek i saszetki z tradycyjnymi motywami, popielniczki, figurki i breloczki w kształcie bunkra.
Z Albanii nie wolno wywozić produktów roślinnych i zwierzęcych, które pochodzą od gatunków zagrożonych wyginięciem, antyków i niektórych dzieł sztuki.
Albania oszałamia surowym pięknem Alp Albańskich schodzących wprost do turkusowych wód Morza Jońskiego i Adriatyckiego. Ten bałkański kraj przez dekady pozostawał zamknięty dla świata, konserwując krajobrazy i tradycje, które w innych częściach Europy ewoluowały odmiennymi ścieżkami. Dziś podróżnicy trafiają tu na antyczne teatry iliryjskie, osmańskie bazary i ponad 700 tysięcy betonowych bunkrów – unikalne dziedzictwo historyczne kontynentu. Wakacje w Albanii to spotkanie z państwem otwierającym dopiero teraz swoje skarby.
Miłośnicy nieoczywistych doświadczeń znajdą w Albanii połączenie dzikiej przyrody z tysiącletnim dziedzictwem kulturowym. Riwiera Albańska ciągnie się między Vlorą a Sarandą, prezentując zatoczki dostępne wyłącznie pieszo oraz piękne plaże łączące kamieniste klify z piaszczystymi odcinkami. To kierunek dla podróżników ceniących samodzielne eksplorowanie – wciąż istnieją tu wioski żyjące własnym rytmem.
Pasjonaci historii i archeologii natrafią na warstwy cywilizacji – iliryjskie twierdze, rzymskie Butrint czy osmańskie miasta-muzea Berat i Gjirokastra. Albania utrzymała autentyczność zabytków: bizantyjskie freski współistnieją z meczetami, prawosławne monastery funkcjonują przy katolickich kościołach – dowód wyjątkowej tolerancji religijnej tego państwa.
Entuzjaści górskich wędrówek mają do dyspozycji Alpy Albańskie, znane jako Prokletije – „Przeklęte Góry”, których szlaki wiodą przez dziewicze doliny i wysokogórskie przełęcze. Aktywni turyści docenią łatwość łączenia wędrówek górskich z relaksem nad morzem – wszystko w zasięgu kilkugodzinnej podróży.
Albania pozostaje jedynym państwem, w którym betonowe schrony stały się integralną częścią krajobrazu – ponad 700 tysięcy bunkrów rozmieszczonych między wybrzeżem a szczytami gór stanowi fenomen historyczny. Obecnie część z nich funkcjonuje jako muzea, restauracje, nawet hostele, tworząc atrakcję turystyczną niespotykaną nigdzie indziej.
Archeologiczne skarby Butrintu, chronione przez UNESCO, prezentują trzy tysiące lat dziejów – grecką kolonię, rzymskie imperium, wenecką twierdzę. Apollonia, miejsce nauki cesarza Oktawiana Augusta, zachwyca ruinami biblioteki i teatru pośród gajów oliwnych. Wszystkie stanowiska archeologiczne utrzymały naturalny kontekst – osadzone w oryginalnym otoczeniu, z przestrzenią dla spokojnej kontemplacji.
Kuchnia albańska wyrasta z pasterskich i rybackich zwyczajów, wzbogaconych wpływami Włoch i Turcji. Byrek – ciasto filo wypełnione serem, szpinakiem lub mięsem – stanowi narodową przekąskę serwowaną przez cały dzień. Tavë kosi, jagnięcina pieczona w jogurcie, reprezentuje górskie dziedzictwo kulinarne, a świeże owoce morza królują na wybrzeżu.
Lokalne wina z Beratu czy Korczy kultywują winiarskie tradycje sięgające dwóch tysięcy lat wstecz. Raki – albańska wersja rakiji – towarzyszy posiłkom i spotkaniom towarzyskim. Flia, wielowarstwowy placek przygotowywany nad ogniem, stanowi rytuał kulinarny północy, wymagający wielogodzinnych przygotowań i jednoczący rodziny.
Albania wyróżnia się rzadkim w Europie zjawiskiem wysokich szczytów opadających wprost ku morskim wodom. Przełęcz Llogara wznosząca się na tysiąc metrów rozpościera panoramę Morza Jońskiego, a serpentyny zjeżdżające w dół prowadzą do kolejnych zatoczek Riwiery Albańskiej. Park Narodowy Llogara chroni rzadkie gatunki – orły, rysie, dzikie koty.
Jezioro Ochrydzkie, współdzielone z Macedonią Północną, należy do najstarszych i najgłębszych zbiorników wodnych Europy, zamieszkanych przez endemiczne gatunki ryb. Przejazd przez Koman Lake przypomina podróż norweskimi fiordami przeniesioną w śródziemnomorski klimat. Blue Eye (Syri i Kaltër) – krasowe źródło o intensywnie błękitnej toni – fascynuje gości nierealną barwą wody tryskającej z niezbadanych głębin.
Albania zachowała to, co czyni podróże wyjątkowymi – prawdziwe wioski, dzikie wybrzeża i szczyty przyjmujące turystów jak mile widzianych gości. W Rainbow proponujemy zarówno spokojne wczasy w nadmorskich kurortach, jak i fascynujące wycieczki objazdowe ukazujące różne oblicza tego państwa.
Hotele w naszej ofercie stanowią komfortową bazę dla samodzielnej eksploracji albańskich skarbów – starożytnych miast i ukrytych plaż. Chcącym zgłębić historię i kulturę proponujemy wycieczki objazdowe z polskojęzycznymi przewodnikami. Różne formuły wyżywienia umożliwiają wybór między wygodą All Inclusive a swobodą poznawania lokalnych tawern, których gospodarze sami dobierają najlepsze dania dnia.
Wypoczywając w Albanii, możesz wzbogacić pobyt o wycieczki fakultatywne do kluczowych atrakcji – UNESCO-wskiego Butrintu czy błękitnego oka Blue Eye. Albania czeka na Twoje odkrycie – ostatnia niepoznana perła Europy, gwarantująca przygodę zarówno miłośnikom plażowania, jak i zwiedzania z przewodnikiem.
Poznaj regiony Albanii: