Romazava – mięsny gulasz z warzywami, cebulą i przyprawami, serwowany z ryżem.
Mofo gasy – małe okrągłe grube naleśniki z ciasta drożdżowego smażone na głębokim tłuszczu.
Fried rice – ryż smażony z warzywami (marchew, kukurydza, kapusta bok choy), mięsem, jajkiem i ewentualnie krewetkami.
Koba – deser z masy bananowo-waniliowo-orzechowej z miodem zawinięty w liść bananowca.
Nem – chrupiące, smażone w głębokim tłuszczu rulony z wołowiną, ziemniakami, cebulą i kapustą.
Sambusa – trójkątne pierożki z nadzieniem, np. z ziemniaków i mięsa.
Masikita – szaszłyki z mięsa zebu serwowane z ryżem.
Tilapia à la Malagasy – tilapia gotowana w sosie z pomidorów, rukwi wodnej, cebuli, czosnku i imbiru.
Lasary – danie złożone z konserwowych lub smażonych warzyw podawane z ryżem.
Akoho – ryż z kurczakiem.
Sakay – ostry sos z papryki chilli, imbiru i czosnku.