Madagaskar – co warto wiedzieć przed podróżą?
Madagaskar to zachwycające plaże nad lazurowo-turkusową wodą, góry, tropikalne lasy, pustynia a nawet sawanna. Dowiedz się więcej na Blogu Rainbow!
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Madagaskar
Stolica: Antananarywa
Waluta: MGA
Powierzchnia: 587 040 km 2
Liczba ludności: 21 926 221
Madagaskar, rozsławiony przez popularny film animowany o takim właśnie tytule, jest znany na świecie przede wszystkim z lemurów. Rzeczywiście, tych zwierząt jest tu całe mnóstwo, i to nie tylko „Króli Julianów” (lemurów katta), ale też innych przedstawicieli tej rodziny ssaków m.in. wari, sifaka, maki złoty, maki rudy i aye aye oraz indri indri. Wyspa jest niezmiernie różnorodna, znajdziemy tu lasy deszczowe, piękne formacje skalne i malownicze wybrzeże, oraz ogromną ilość parków narodowych i rezerwatów przyrody. Jeśli dodamy do tego ciekawą malgaską kulturę i interesującą, opartą na ryżu kuchnię, to otrzymamy przepis na niezapomnianą afrykańską przygodę!
Chcesz dowiedzieć się czegoś na temat obyczajów, kultury oczy lokalnej ludności? Sprawdź nasz artykuł na blogu, co warto wiedzieć przed wakacjami na Madagaskarze i poznaj trochę bliżej lokalnych mieszkańców oraz ich wierzenia.
W chwili przyjazdu na wczasy na Madagaskar nie są wymagane szczególne szczepienia (chyba że przybywamy z kraju, gdzie występuje żółta febra – wówczas szczepienie przeciwko tej chorobie jest obowiązkowe). Zaleca się jednak szczepienia przeciwko błonicy, tężcowi, polio, durowi brzusznemu, wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i B.
Ze względu na występujące ryzyko zachorowania na malarię w całym kraju (z wyjątkiem stolicy), zaleca się stosowanie profilaktyki antymalarycznej.
Walutą kraju jest ariary (MGA), który dzieli się na 5 iraimbilanja. Najlepiej zabrać ze sobą dolary amerykańskie lub euro i wymienić na miejscu w kantorze. Płatność kartą nie jest rozpowszechniona, bankomatów jest niewiele.
1 EUR = 4.441,92 MGA
1 USD = 3.987,97 MGA
1 PLN = 967,79 MGA
1 MGA = 0,0010 PLN
Madagaskar leży w strefie klimatu tropikalnego. Wschodnie wybrzeże jest deszczowe, południowo-wschodnia część kraju sucha, a w górach dominuje klimat kontynentalny. Występują dwie pory roku:
Średnie temperatury w Antananarywie wynoszą od października do marca 27-28°C w dzień i 15-17°C w nocy, w kwietniu, maju i wrześniu 25-26°C w dzień i 11-15°C w nocy, a od lipca do sierpnia 21-22°C w dzień i 9-10°C w nocy. Roczna suma opadów wynosi 1.365 mm, najbardziej deszczowy jest grudzień (305 mm), najmniej natomiast lipiec (7 mm).
Na Nosy Be słupki rtęci pokazują przez cały ok. 31-33°C w dzień i 20-24°C w nocy. Roczna suma opadów wynosi aż 2185 mm, najbardziej deszczowy jest styczeń (465 mm), najmniej zaś lipiec (35 mm).
Kiedy jechać na wakacje na Madagaskar? Najlepszy moment w ciągu roku to pora sucha.
Główny port lotniczy kraju Aéroport Ivato (TNR) znajduje się w pobliżu stolicy. Obecnie żadne linie lotnicze nie mają w ofercie bezpośrednich połączeń na wyspę, dlatego należy nastawić się na lot z przesiadką (np. przez Paryż). Podróż na Madagaskar (z przesiadkami) zajmuje minimum 15 godzin.
Niektóre biura podróży decydują się w sezonie turystycznym na uruchomienie połączeń czarterowych na Nosy Be.
Madagaskar został zasiedlony w pierwszym tysiącleciu naszej ery przez rozmaite plemiona przybyłe z Afryki i Azji Południowo-Wschodniej. Ze względu na duże zróżnicowanie geograficzne kraju, plemiona te utrzymały swoją odrębność etniczną i kulturową, co w konsekwencji doprowadziło do utworzenia na wyspie 3 niezależnych od siebie państw – Sakalawa, Betsimisaraka i Merina.
W 1500 roku do Madagaskaru dotarł portugalski odkrywca Diogo Dias. Od tego czasu wyspą zaczęły się interesować europejskie potęgi kolonialne – Portugalczycy oraz w znacznie większym stopniu Brytyjczycy i Francuzi. W drugiej połowie XVIII w. swoje państwo próbował tu założyć polsko-węgierski szlachcic i podróżnik Maurycy Beniowski, działający początkowo w imieniu rządu francuskiego, którego mieszkańcy wyspy obwołali królem.
Na początku XVIII w. władca Meriny, popierany przez Brytyjczyków, uzyskał kontrolę nad większością wyspy. Pod koniec XIX w. na Madagaskarze pojawiły się wojska francuskie, które podbiły cały kraj, tworząc z niego swoją kolonię, obaliły królową i krwawo spacyfikowały wszelki opór lokalnej ludności. Dążenia niepodległościowe przybrały na sile po drugiej wojnie światowej, w 1947 r. wybuchło powstanie, rok później Madagaskar stał się autonomiczną republiką w ramach Wspólnoty Francuskiej, a w 1960 r. uzyskał niepodległość.
Romazava – mięsny gulasz z warzywami, cebulą i przyprawami, serwowany z ryżem.
Mofo gasy – małe okrągłe grube naleśniki z ciasta drożdżowego smażone na głębokim tłuszczu.
Fried rice – ryż smażony z warzywami (marchew, kukurydza, kapusta bok choy), mięsem, jajkiem i ewentualnie krewetkami.
Koba – deser z masy bananowo-waniliowo-orzechowej z miodem zawinięty w liść bananowca.
Nem – chrupiące, smażone w głębokim tłuszczu rulony z wołowiną, ziemniakami, cebulą i kapustą.
Sambusa – trójkątne pierożki z nadzieniem, np. z ziemniaków i mięsa.
Masikita – szaszłyki z mięsa zebu serwowane z ryżem.
Tilapia à la Malagasy – tilapia gotowana w sosie z pomidorów, rukwi wodnej, cebuli, czosnku i imbiru.
Lasary – danie złożone z konserwowych lub smażonych warzyw podawane z ryżem.
Akoho – ryż z kurczakiem.
Sakay – ostry sos z papryki chilli, imbiru i czosnku.
Na Madagaskar można wwieźć 200 papierosów i 2 litry alkoholu (dotyczy osób powyżej 21 roku życia). Kwoty powyżej 7.500 EUR należy zadeklarować.
Z kraju nie wolno wywozić więcej niż 2 kg wanilii, przedmiotów wykonanych ze skóry dzikich zwierząt, wyrobów z kości słoniowej, muszli i koralowców.
W sklepach: woda 2,100-3.000 MGA, piwo 2.900 MGA, wino 20.000 MGA, papierosy 7.200 MGA, bułka 500 MGA, sok 5.200 MGA, kawa 12.700 MGA, cola 3.400 MGA.
W restauracjach: kawa 3.000-5.000 MGA, obiad w taniej restauracji od 6.300 MGA, danie główne 25.000 MGA, cola 2.300, smażone banany na ulicy 200 MGA.
Litr benzyny kosztuje 3.800 MGA, taksówka 5.000 MGA opłaty początkowej i 5.000 MGA za kilometr. Za wynajem samochodu z napędem na cztery koła zapłacimy ok. 80 EUR dziennie.
Paszport ważny co najmniej 6 miesięcy od daty wyjazdu z Madagaskaru.
Moskitierę, środki odstraszające komary z wysokim stężeniem DEET, długie spodnie i bluzki z długim rękawem, zakryte buty.
Krem z filtrem UV, podstawowy zestaw leków (przeciwbiegunkowe, przeciwbólowe).
Produkty spożywcze: piwo THB, herbata waniliowa, wanilia, cynamon, lokalny rum, pieprz, czekolada, miód z baobabu.
Produkty użytkowe: etniczna biżuteria, kolorowe tkaniny, ręcznie robione mydła, kosmetyki na bazie baobabu, olej kokosowy, biżuteria ze srebra i półszlachetnych kamieni, plecione kosze, wyroby skórzane.
Produkty dekoracyjne: drewniane rzeźby i maski, niewielkie samochodziki zrobione z puszek, lokalne instrumenty muzyczne, ozdobne drewniane pudełka.