Nepal to nie tylko kraj pełen niesamowitych górskich widoków i tętniących życiem miast. To również bogata w przyprawy i aromaty kuchnia, którą trudno odwzorować bez lokalnych składników. Najsłynniejsze przysmaki oraz dania nepalskie to:
Dal bhat – ryż serwowany z zupą z soczewicy oraz warzywnymi lub mięsnymi dodatkami.
Momo – rodzaj pierożków nadziewanych mieloną jagnięciną, kurczakiem lub warzywami.
Wo or bara – placki z mielonej soczewicy.
Samosa – smażone na głębokim tłuszczu pikantne pierożki z ziemniakami i innymi dodatkami.
Pakora – przekąska warzywna smażona na głębokim tłuszczu.
Gundruk – sfermentowane, a następnie wysuszone liście warzyw (np. rzepy, kalafiora, gorczycy).
Thukpa – pikantny bulion z warzywami i makaronem.
Sandheko – pikantna sałatka newarska, na którą składają się ziemniaki, orzechy, chilli, cebula i rozmaite przyprawy.
Aloo gobi – curry z ziemniaków i kalafiora.
Juju dhau – kremowy, gęsty jogurt z bawolego mleka.
Chatamari – przypominający pizzę placek z mąki ryżowej z rozmaitymi dodatkami, np. kolendrą, mielonym mięsem, jajkami, cebulą i chilli.
Masala chai – herbata z przyprawami korzennymi.