< WSTECZ
R.pl > Blog > Podróże ze smakiem > Kuchnia Nepalu - najpopularniejsze dania i składniki

Kuchnia Nepalu - najpopularniejsze dania i składniki

Skrócony opis

Nepal jest krajem śródlądowym w Azji Południowej, położonym w środkowych Himalajach, który graniczy na południu, wschodzie i zachodzie z Indiami oraz z Chinami na północy. Około 80% kraju stanowią góry. Znajduje się tu aż osiem szczytów o wysokości powyżej 8000 m, w tym najwyższy szczyt Ziemi – Mount Everest. Na południu kraju, wzdłuż granicy z Indiami znajduje się równina Taraj. Ponadto Nepal ma gęstą sieć rzeczną, której większość rzek bierze początek w lodowcach Wysokich Himalajów i płynie południkowo w głębokich dolinach. Takie ukształtowanie terenu oraz dość surowy klimat miały przez wieki olbrzymi wpływ na kształtowanie kulinarnych przyzwyczajeń Nepalczyków.

Sekcja 1

Co Nepal i Polska mają ze sobą wspólnego?


Nepal jest prawdziwym rajem dla wędrowców, łączy w sobie zapierające dech w piersiach widoki na Himalaje, złote świątynie, urokliwe wioski rozsiane na wzgórzach oraz dziką przyrodę. A jak wiadomo piesze wędrówki pobudzają apetyt. Niestety kuchnia nepalska jest wciąż mało znana na świecie, a szkoda, bo ma wiele do zaoferowania. Choćby różnego rodzaju pierogi i pierożki, gotowane na parze, w wodzie lub bulionie, a także smażone. Umiłowanie do pierogów – i do dobrego jedzenia w ogóle - jest z pewnością jedną z cech wspólnych Polaków i Nepalczyków. Oczywiście w kuchni Nepalu można znaleźć znacznie więcej smakołyków niż pierogi, spójrzmy zatem, czego możecie się spodziewać po podróży na kraniec świata

Najsmaczniejsze – i najbardziej popularne – dania w Nepalu


Kuchnia nepalska łączy w sobie szereg składników, technik i cech wywodzących się z kuchni sąsiadów z własną, bogatą historią gastronomiczną. Na ludność Nepalu składa się wiele grup etnicznych i ta różnorodność znajduje odzwierciedlenie w tutejszej kuchni. Dania nepalskie są na ogół zdrowsze niż większość dań w innych krajach Azji Południowej. Przede wszystkim do przygotowywania potraw stosuje się znacznie mniej tłuszczu, a główny akcent kładzie się na chrupkie warzywa i chude gatunki mięsa. Nepalczycy uwielbiają marynowane dodatki i orzeźwiające sałatki. I choć Nepal pozostawał pod wpływami kulinarnymi swoich bliskich sąsiadów, czyli Indii, Chin i Tybetu, to trzeba pamiętać, że ten górzysty kraj otworzył swoje granice dla przybyszów z zewnątrz dopiero w latach 50. XX wieku. To zamknięcie oraz trudności związane z transportem i handlem, wynikające z geograficznego położenia Nepalu, wymusiły niejako konieczność umiejętnego wykorzystywania w kuchni głównie produktów lokalnych.

Składnikami powszechnie występującymi w kuchni nepalskiej są soczewica, ziemniaki (szczególnie popularne w społecznościach Newarów zamieszkujących dolinę Katmandu), pomidory, kmin, kolendra, chili, papryka, czosnek i olej musztardowy. W całym Nepalu niezwykle popularny jest dahi sfermentowany produkt mleczny, przypominający nieco jogurt, który jest spożywany ze względu na właściwości prozdrowotne. Ma on wszechstronne zastosowanie, ponieważ może być zarówno dodatkiem do dań głównych, jak i składnikiem napojów (Lassi) i deserów (Sikarni). Wskazanie dań, które bez wątpienia wywodzą się z kuchni nepalskiej nie jest łatwym zadaniem, ale istnieje kilka, których bezwzględnie trzeba spróbować podczas wizyty w Nepalu. Oto niektóre z nich.

Pulao


Ryż, tak jak w innych krajach azjatyckich, jest oczywistą podstawą dla wielu nepalskich potraw. Smażone danie z ryżem pulao (znane również jako pilaf i pilau) jest popularne zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów. Zwłaszcza pulao warzywne, które składa się ze smażonego ryżu z warzywami lekko przyprawionymi kurkumą i kminem, można znaleźć w całym Nepalu. Do dania serwowane są przeróżne dodatki, na przykład jogurt (dahi) czy cienkie i chrupki naleśniki (papad). To delikatne w smaku i niezwykle aromatyczne danie jest stałym elementem spotkań towarzyskich i świątecznych posiłków w gronie rodziny.



Dal Bhat


Uprawy ryżu w niektórych wyższych partiach górskich kraju są znacznie utrudnione, dlatego jest on tam często zastępowany innymi składnikami, takimi jak kukurydza, kasza gryczana, jęczmień, proso i ziemniaki, a także przaśne pieczywo i dhido (gęsta mikstura z mąki i gorącej wody, która konsystencją przypomina owsiankę). Te składniki pojawiają się właśnie w Dal Bhat, które śmiało można uznać za narodową potrawę Nepalu. Podstawowa wersja Dal Bhat składa się z gotowanego lub parowanego ryżu oraz z zupy z soczewicy. W regionach górskich ryż zastępowany jest wspomnianymi zamiennikami. Danie serwowane jest z różnymi dodatkami, mogą to być kawałki mięsa lub ryb, jogurt, chutney i marynata. Warianty tego dania są niezliczone, zależą od regionu, pory roku i preferencji kucharza, ale każda wersja pozwoli poznać autentyczny smak nepalskiej kuchni.



Momo


Momo to nepalska wersja pierogów, zazwyczaj zawierająca nadzienie, mięsne, warzywne lub mieszane. Pierożki momo podaje się z jednym lub dwoma sosami, najczęściej dość ostrymi. Nepalczycy uwielbiają wyraziste smaki, więc często dodają do potraw chili i czosnek. Momo można również spotkać w przeróżnych wersjach w niektórych partiach Indii, Bhutanu i Tybetu, gdzie są bardzo popularną przekąską. Tradycyjnie momo przygotowuje się z nadzieniem mięsnym, ale istnieje kilka interesujących wariantów, z nadzieniem z serowym lub ziemniaczanym. Momo występują w wersji gotowanej na parze i smażonej, warto spróbować obu, by wybrać swoją ulubioną.

Thukpa


Thukpa to tradycyjna zupa z warzywami i makaronem, występuje zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. Rozgrzewająca i niezwykle sycąca zupa spożywana jest przede wszystkim zimą w Katmandu i innych górskich regionach Nepalu. W tym daniu z łatwością można odnaleźć wpływ kuchni tybetańskiej i chińskiej (thukpa w języku tybetańskim oznacza makaron). Starannie doprawione mięsny lub warzywny bulion nadaje daniu głęboki aromat. Nepalska wersja zupy jest zazwyczaj bardziej pikantna niż jej tybetański odpowiednik.



Sel Roti


Sel roti na pierwszy rzut oka przypomina skrzyżowanie pączka i bajgla, ale tak naprawdę ciasto wykonane jest z mąki ryżowej i w smaku oraz w konsystencji nie przypomina niczego, co znacie z innych kuchni. Chrupiąca i słodka skórka skrywa pod powierzchnią puszyste i miękkie ciasto. Smażone na głębokim tłuszczu krążki z mąki ryżowej są idealną przekąską lub śniadaniem, są także często spożywane podczas festiwali religijnych. Sel roti można kupić na ulicznych straganach, a najlepiej smakują tuż po przygotowaniu.

Ocena artykułu

Średnia ocena tego artykułu: 4.00/5
Dziękujemy za wystawienie opinii!

Komentarze

Brak komentarzy.

Polecane wycieczki

Zobacz inne wpisy

Zasada pięciu przemian, czyli pełna harmonii i lecznicza kuchnia Chin

Z formalnego punktu widzenia Chiny to najstarsza cywilizacja, która wykazuje ciągły, nieprzerwany rozwój od momentu powstania aż do czasów współczesnych. A ów rozwój sięga – bagatela – czasów neolitu. Początki rolnictwa na terenach Chin datowane są na dziesiąte tysiąclecie p.n.e. Nic więc dziwnego, że chińska tradycja kulinarna jest jedną z najbardziej oryginalnych i zróżnicowanych w skali globu. Co więcej, mówiąc o kuchni chińskiej należy pamiętać, że stanowi ona element całej chińskiej kultury, w skład której wchodzą także medycyna, filozofia oraz szeroko pojęta sztuka życia. Wszystkie zaś elementy należy traktować całościowo – są ze sobą połączone w nierozerwalny sposób, a jeden bez innych nie istnieje.

Masale i tandoori, czyli aromatyczna i wegetariańska kuchnia Indii

Na początek – ważne rozróżnienie. „Kuchnia indyjska” i „kuchnia hinduska” to dwa różne pojęcia. Pod pojęciem „kuchnia indyjska” kryje się sztuka kulinarna, którą spotkamy na terenie Indii. Siódme pod względem powierzchni i drugie pod względem liczby mieszkańców (!) państwo na świecie to trudny do opisania, gigantyczny konglomerat narodowości, religii, języków (24 języki urzędowe!) oraz kultur, co przekłada się także na jedyny w swoim rodzaju, niebywale zróżnicowany tygiel kulinarny. „Kuchnia hinduska”, czyli wyznawców hinduizmu, jest jednym z jego składników, ale oprócz niej na dziedzictwo kulinarne Indii składają się także tradycje muzułmańskie, buddyjskie, żydowskie, nie mówiąc o europejskich i całej masie innych. Kuchnia indyjska jest zatem pojęciem szerszym, związanym bardziej z geografią i historią tej części świata, niż z konkretną grupą wyznaniową. Czy istnieją jakieś punkty wspólne dla licznych kuchni, składających się na kuchnię indyjską?

Gruzja – miejsce, w którym gościnność spotyka się z fantastycznymi smakami

Gruzja to państwo położone na pograniczu Europy i Azji, gdzie panuje klimat podzwrotnikowy, dzięki czemu ciepłe słońce przyczynia się do intensywnego smaku takich warzyw i owoców jak: soczyste pomidory, arbuzy, melony, winogrona czy bakłażany, które stanowią podstawę tamtejszej kuchni. Jadąc na wakacje do Gruzji, grzechem jest nie spróbować lokalnej kuchni, obfitującej w wiele zwariowanych ale też i prostych smaków. O tamtejszej kuchni opowiadają gruzińskie kucharki z warszawskiej restauracji Mała Gruzja - Nino Melikishvili oraz Ketino Tolordava.

Czego musisz spróbować podczas pobytu na Wyspach Kanaryjskich?

Wyspy Kanaryjskie to idealny kierunek dla wszystkich smakoszy. Tamtejsza kuchnia jest sycąca aromatyczna i pełna niespodzianek. To swoista fuzja kuchni kontynentalnej Hiszpanii z unikatowymi wyspiarskimi smakami. Wyraźnie czuć w niej też powiew egzotyki i wpływy afrykańskie. Oto czego koniecznie trzeba spróbować na Wyspach Kanaryjskich.