Kuchnia Nepalu - najpopularniejsze dania i składniki

Nepal jest krajem śródlądowym w Azji Południowej, położonym w środkowych Himalajach, który graniczy na południu, wschodzie i zachodzie z Indiami oraz z Chinami na północy. Około 80% kraju stanowią góry. Znajduje się tu aż osiem szczytów o wysokości powyżej 8000 m, w tym najwyższy szczyt Ziemi – Mount Everest. Na południu kraju, wzdłuż granicy z Indiami znajduje się równina Taraj. Ponadto Nepal ma gęstą sieć rzeczną, której większość rzek bierze początek w lodowcach Wysokich Himalajów i płynie południkowo w głębokich dolinach. Takie ukształtowanie terenu oraz dość surowy klimat miały przez wieki olbrzymi wpływ na kształtowanie kulinarnych przyzwyczajeń Nepalczyków.

Co Nepal i Polska mają ze sobą wspólnego?


Nepal jest prawdziwym rajem dla wędrowców, łączy w sobie zapierające dech w piersiach widoki na Himalaje, złote świątynie, urokliwe wioski rozsiane na wzgórzach oraz dziką przyrodę. A jak wiadomo piesze wędrówki pobudzają apetyt. Niestety kuchnia nepalska jest wciąż mało znana na świecie, a szkoda, bo ma wiele do zaoferowania. Choćby różnego rodzaju pierogi i pierożki, gotowane na parze, w wodzie lub bulionie, a także smażone. Umiłowanie do pierogów – i do dobrego jedzenia w ogóle - jest z pewnością jedną z cech wspólnych Polaków i Nepalczyków. Oczywiście w kuchni Nepalu można znaleźć znacznie więcej smakołyków niż pierogi, spójrzmy zatem, czego możecie się spodziewać po podróży na kraniec świata

Najsmaczniejsze – i najbardziej popularne – dania w Nepalu


Kuchnia nepalska łączy w sobie szereg składników, technik i cech wywodzących się z kuchni sąsiadów z własną, bogatą historią gastronomiczną. Na ludność Nepalu składa się wiele grup etnicznych i ta różnorodność znajduje odzwierciedlenie w tutejszej kuchni. Dania nepalskie są na ogół zdrowsze niż większość dań w innych krajach Azji Południowej. Przede wszystkim do przygotowywania potraw stosuje się znacznie mniej tłuszczu, a główny akcent kładzie się na chrupkie warzywa i chude gatunki mięsa. Nepalczycy uwielbiają marynowane dodatki i orzeźwiające sałatki. I choć Nepal pozostawał pod wpływami kulinarnymi swoich bliskich sąsiadów, czyli Indii, Chin i Tybetu, to trzeba pamiętać, że ten górzysty kraj otworzył swoje granice dla przybyszów z zewnątrz dopiero w latach 50. XX wieku. To zamknięcie oraz trudności związane z transportem i handlem, wynikające z geograficznego położenia Nepalu, wymusiły niejako konieczność umiejętnego wykorzystywania w kuchni głównie produktów lokalnych.

Składnikami powszechnie występującymi w kuchni nepalskiej są soczewica, ziemniaki (szczególnie popularne w społecznościach Newarów zamieszkujących dolinę Katmandu), pomidory, kmin, kolendra, chili, papryka, czosnek i olej musztardowy. W całym Nepalu niezwykle popularny jest dahi sfermentowany produkt mleczny, przypominający nieco jogurt, który jest spożywany ze względu na właściwości prozdrowotne. Ma on wszechstronne zastosowanie, ponieważ może być zarówno dodatkiem do dań głównych, jak i składnikiem napojów (Lassi) i deserów (Sikarni). Wskazanie dań, które bez wątpienia wywodzą się z kuchni nepalskiej nie jest łatwym zadaniem, ale istnieje kilka, których bezwzględnie trzeba spróbować podczas wizyty w Nepalu. Oto niektóre z nich.

Pulao


Ryż, tak jak w innych krajach azjatyckich, jest oczywistą podstawą dla wielu nepalskich potraw. Smażone danie z ryżem pulao (znane również jako pilaf i pilau) jest popularne zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów. Zwłaszcza pulao warzywne, które składa się ze smażonego ryżu z warzywami lekko przyprawionymi kurkumą i kminem, można znaleźć w całym Nepalu. Do dania serwowane są przeróżne dodatki, na przykład jogurt (dahi) czy cienkie i chrupki naleśniki (papad). To delikatne w smaku i niezwykle aromatyczne danie jest stałym elementem spotkań towarzyskich i świątecznych posiłków w gronie rodziny.



Dal Bhat


Uprawy ryżu w niektórych wyższych partiach górskich kraju są znacznie utrudnione, dlatego jest on tam często zastępowany innymi składnikami, takimi jak kukurydza, kasza gryczana, jęczmień, proso i ziemniaki, a także przaśne pieczywo i dhido (gęsta mikstura z mąki i gorącej wody, która konsystencją przypomina owsiankę). Te składniki pojawiają się właśnie w Dal Bhat, które śmiało można uznać za narodową potrawę Nepalu. Podstawowa wersja Dal Bhat składa się z gotowanego lub parowanego ryżu oraz z zupy z soczewicy. W regionach górskich ryż zastępowany jest wspomnianymi zamiennikami. Danie serwowane jest z różnymi dodatkami, mogą to być kawałki mięsa lub ryb, jogurt, chutney i marynata. Warianty tego dania są niezliczone, zależą od regionu, pory roku i preferencji kucharza, ale każda wersja pozwoli poznać autentyczny smak nepalskiej kuchni.



Momo


Momo to nepalska wersja pierogów, zazwyczaj zawierająca nadzienie, mięsne, warzywne lub mieszane. Pierożki momo podaje się z jednym lub dwoma sosami, najczęściej dość ostrymi. Nepalczycy uwielbiają wyraziste smaki, więc często dodają do potraw chili i czosnek. Momo można również spotkać w przeróżnych wersjach w niektórych partiach Indii, Bhutanu i Tybetu, gdzie są bardzo popularną przekąską. Tradycyjnie momo przygotowuje się z nadzieniem mięsnym, ale istnieje kilka interesujących wariantów, z nadzieniem z serowym lub ziemniaczanym. Momo występują w wersji gotowanej na parze i smażonej, warto spróbować obu, by wybrać swoją ulubioną.

Thukpa


Thukpa to tradycyjna zupa z warzywami i makaronem, występuje zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. Rozgrzewająca i niezwykle sycąca zupa spożywana jest przede wszystkim zimą w Katmandu i innych górskich regionach Nepalu. W tym daniu z łatwością można odnaleźć wpływ kuchni tybetańskiej i chińskiej (thukpa w języku tybetańskim oznacza makaron). Starannie doprawione mięsny lub warzywny bulion nadaje daniu głęboki aromat. Nepalska wersja zupy jest zazwyczaj bardziej pikantna niż jej tybetański odpowiednik.



Sel Roti


Sel roti na pierwszy rzut oka przypomina skrzyżowanie pączka i bajgla, ale tak naprawdę ciasto wykonane jest z mąki ryżowej i w smaku oraz w konsystencji nie przypomina niczego, co znacie z innych kuchni. Chrupiąca i słodka skórka skrywa pod powierzchnią puszyste i miękkie ciasto. Smażone na głębokim tłuszczu krążki z mąki ryżowej są idealną przekąską lub śniadaniem, są także często spożywane podczas festiwali religijnych. Sel roti można kupić na ulicznych straganach, a najlepiej smakują tuż po przygotowaniu.
Data Publikacji: 07.11.2018

Podobne artykuły

krajobraz kierunku
Rzymska kuchnia, czyli co zjeść w Rzymie, by skosztować lokalnego klimatuNiewątpliwie kuchnia jest dla mieszkańców Rzymu elementem tożsamym z ich osobowością. Rzymianie i biesiada to jedność. Idealnie przylegające do siebie elementy. I nie chodzi tu o wielkie eleganckie przyjęcia. Przeciwnie! Rzymianin celebruje zmysłami, zwłaszcza węchem i smakiem, każdy moment dnia. Rozsmakowuje się w porannym cappuccino, przy którym nie może zabraknąć tradycyjnego cornetto, czyli rogalika; na szybki obiad z uciechą zjada na stojąco kawałek cudownie chrupiącej pizzy serwowanej w piekarniach i w charakterystycznych punktach sprzedaży „pizzy na metry” prosto z pieca; zatrzymuje się po pracy na małe aperitivo, które zwykle stanowi lampka wina i kilka taralli czy orzeszków ziemnych, i z utęsknieniem wyczekuje wieczoru, bo wtedy można rozsiąść się na dobre. Odetchnąć i cieszyć się życiem. Bo pyszne, proste, zdrowe jedzenie to dla nich życie.
krajobraz kierunku
Pizza rzymska – czym się charakteryzuje? Fragment książki „Rzym od kuchni” Magdaleny Wolińskiej-RiediPizza to bez wątpienia kulinarna królowa, a na całym świecie znajdziemy niezliczoną liczbę jej wariantów. W niektórych miejscach charakteryzuje ją grube ciasto z serem zapieczonym w brzegach, w innych cieniutki spód z puszystymi, wręcz „pustymi” rantami. Część osób ją piecze, inni smażą. Zdarza się, że podaje się ją na słodko lub w kontrowersyjnych połączeniach, jak szynka z ananasem czy krem czekoladowy z bananami. Niektóre warianty serwowane na świecie mogłyby przyprawić Włochów o ból głowy. Warto jednak wiedzieć, że choć pizza jest włoskim specjałem, to nawet w słonecznej Italii nie występuje jako jedno danie. W zależności od regionu przyrządza się ją na różne sposoby. Prym wiodą dwa style kulinarne: pizza rzymska i neapolitańska. W swojej najnowszej książce „Rzym od kuchni. Śladami historii najsłynniejszych dań Wiecznego Miasta” Magdalena Wolińska-Riedi odkrywa przed czytelnikami niesamowite rzymskie smaki oraz ich fascynującą historię. Na liście opisywanych przysmaków nie mogło zabraknąć rzymskiej pizzy. Czym różni się od neapolitańskiej? Co myślą o niej sami Włosi? Jak rozpoznać dobrą rzymską pizzę? Odpowiedzi znajdziecie w poniższym fragmencie!
krajobraz kierunku
Kuchnia filipińska – czego warto spróbować podczas wakacji na Filipinach?Filipiny to turystyczny raj – znajdziemy tu przepiękne, pokryte białym piaskiem plaże, ciepłą lazurową wodę, bujną przyrodę i kilka ciekawych zabytków. Jakby tego było mało, to kraj pełen sympatycznych, zawsze uśmiechniętych ludzi i … znakomitej, dość unikatowej, kuchni. Jednym z najlepszych sposobów na poznanie danego kraju i jego kultury jest próbowanie lokalnych dań. Sprawdź więc, czym charakteryzuje się kuchnia Filipin i jakich smacznych potraw warto spróbować podczas pobytu w jednej z restauracji, jadłodajni, knajp czy w końcu punktów ze street foodem, do których trafić możemy z łatwością w Manili, na Bohol, Luzon, Boracay i w innych miejscach kraju.
krajobraz kierunku
Tradycyjne Potrawy Świąteczne z Różnych Zakątków ŚwiataŚwięta Bożego Narodzenia to czas pełen tradycji, również kulinarnych. W tym artykule przyjrzymy się wyjątkowym i tradycyjnym potrawom świątecznym z Hiszpanii, Grecji, Portugalii, Meksyku, Dominikany, Wenezueli oraz Chorwacji, odkrywając ich unikatowe smaki i zwyczaje.