Ugali – danie z płatków lub kluseczek kukurydzianych z masłem, serem lub mlekiem, podawane z gulaszem lub sosem warzywnym.
Mchemsho – danie jednogarnkowe, rodzaj gulaszu lub gęstej zupy, gdzie mięso (lub ryby) duszone są z dodatkiem ziemniaków, marchwi, kapusty, cebuli i innych warzyw oraz przypraw.
Zanzibarska pizza – placki z ostrym mięsnym farszem i smażonym jajkiem.
Biryani i pilaf – dwa dania na bazie ryżu wywodzące się z Indii.
Nyama Choma – grillowane mięso serwowane często z ugali lub ze smażonymi bananami.
Mishkaki – marynowane w sosie i przyprawach szaszłyki z grilla.
Urojo – gęsta zupa z dodatkiem bhajias (smażonych, panierowanych ziemniaków), puree ziemniaczanego i kokosowego chutney.
Sorpotel – gulasz z ozorków i wątróbki z dodatkiem octu, masali i pasty z tamaryndowca.
Supu ya Ndizi – zupa z zielonych bananów.
Pweza wa nazi – curry z ośmiornicy z kokosem, tamaryszkiem, cynamonem, czosnkiem i kardamonem.
Chipsi mayai – omlet z ziemniakami posypany świeżym chilli.
Mandazi – trójkątne racuchy z ciasta drożdżowego smażone w głębokim tłuszczu.