Fritto misto – różne rodzaje owoców morza i małych rybek w cieście, smażone na głębokim oleju.
Fileja – najsłynniejszy, spiralny makaron Kalabrii, którego kształt uzyskuje się przez nawijanie ciasta na metalowe pręty.
Involtini di pesce spada – grillowane kawałki miecznika nadziewanego mieszkanką sera, pesto i tartej bułki.
Peperoncino – niewielkie i bardzo pikantne czerwone papryczki, które są symbolem tego regionu. Dodawane do wielu potraw – sosów, pizzy, spaghetti.
Nduja di Spilinga – pikantna kiełbasa z dodatkiem peperoncino.
Czerwona cebula z Tropei – hodowana na powulkanicznej ziemi, charakteryzuje się wyraźnym posmakiem słodyczy. Stosowana do większości potraw duszonych i gotowanych, ale też jest częstym składnikiem sałatek.
Pizza – w Kalabrii często z dodatkiem peperoncino bądź też pikantnej kiełbasy Nduja.
Focaccia – domowe pieczywo przypominające ciasto do pizzy z dodatkami (np. oliwą z oliwek, suszonymi pomidorami, oliwkami).
Tartufo di Pizzo – deser lodowy, popularny w całej Kalabrii, który wywodzi się z miejscowości Pizzo.
Vecchio Amaro del Capo – aromatyczny likier składający się ze smaków wielu owoców i przypraw.
Cirò – rodzaj tutejszego wina, wytwarzanego ze szczepu gaglioppo, uważanego za jeden z najstarszych na świecie, który pochodzi z terenów dzisiejszej Grecji, a w Kalabrii uprawia się go od VI w. p.n.e.