Argentyna słynie na całym świecie ze znakomitej jakości wołowiny, będąc tu, koniecznie trzeba jej spróbować.
Chimichurri – sos z pietruszki, oregano, cebuli, czosnku, chilli i oliwy z oliwek.
Provoleta – grillowany ser z chilli i oregano, podawany z chimichurri.
Matambre arrollado – rolada wołowa wypełniona warzywami, jajkami na twardo, ziołami i oliwkami.
Lorco – gulasz z kukurydzy, wołowiny lub wieprzowiny, flaczków i warzyw.
Choripán – kanapka z chrupiącego chleba z kiełbasą chorizo, chimichurri i dodatkami, np. karmelizowaną cebulą czy papryką.
Asado – mięso (wieprzowina, wołowina, kurczak, kiełbasa) z grilla.
Cazuela de llama – gulasz z lamy z ziemniakami i marchwią.
Milanesa – przygotowane jak polski schabowy mięso wołowe lub kurczak.
Carbonada – gulasz wołowy z ziemniakami, kukurydzą, marchewką, papryką, pomidorami, bekonem z owocami na wierzchu (np. suszonymi morelami, rodzynkami). Całość wlewa się do wydrążonej dyni i gotuje na grillu.
Dulce de leche – krem kajmakowy dodawany do naleśników, ciastek, czy na kanapki.
Medialuna – nieduże, słodkie croissanty.
Alfajores – małe okrągłe ciasteczka przełożone dżemem, musem lub dulce de leche.
Empanadas – smażone na głębokim tłuszczu lub pieczone pierogi ze słodkim (dżem, dulce de leche, pasta z batatów) lub słonym (mielone mięso, ser, warzywa) nadzieniem.