Prezenty i pamiątki, jakie warto przywieźć z wakacji we Włoszech
Kulinarne wspomnienia z podróży
Najlepsze upominki z
podróży do Włoch to oczywiście te
związane z jedzeniem. Warto również zwrócić uwagę na lokalne rękodzieło, które we Włoszech jest naprawdę wyjątkowe i ma wysoką jakość. Każdy region we Włoszech ma swoje tradycyjne potrawy lub też wytwarza unikatowe produkty spożywcze, których nie znajdziesz w innych częściach świata. Jedną z najlepszych rzeczy, jakie można kupić we Włoszech, by obdarować kogoś bliskiego lub zapewnić sobie przedłużenie wakacji, jest niewątpliwie ser. Oczywiście najsłynniejszym włoskim serem jest
Parmigiano Reggiano, a tuż za nim plasuje się neapolitańska Mozzarella. Jednakże różnorodność serów jest we Włoszech tak olbrzymia, że byłoby grzechem ograniczyć się tylko do tych dwóch klasyków. W zależności od regionu kup Caciocavallo Silano produkowany na południu, Fontinę z Doliny Aosty, Formaggio di Fossa z Toskanii lub Umbrii, wyjątkową Gorgonzolę z Lombardii lub Piemontu lub Grana Padano, który znajdziesz dosłownie w każdym zakątku Włoch. To są oczywiście tylko przykłady, najlepiej będzie, gdy podczas wakacji spróbujesz jak najwięcej różnych gatunków sera, by wybrać swój ulubiony.
Świetnym pomysłem na prezent z Włoch są różne lokalne przysmaki, które mają długą datę ważności do spożycia i nie zepsują się podczas drogi powrotnej. Chociaż zapakowany próżniowo ser też dotrze do Polski bez żadnego uszczerbku. W wielu regionach Włoch znajdziesz szeroką gamę ciekawych produktów z dodatkiem trufli, które będą wspaniałą pamiątką zarówno dla Ciebie, jak i Twoich bliskich. Możesz tu dostać przede wszystkim truflowy makaron i oliwę, ale znajdziesz także przeróżne sosy, kiełbasę, ser, a nawet miód wzbogacone o ten wspaniały i aromatyczny element. Do regionów, które należą do czołówki, jeśli chodzi o zastosowanie trufli należą Piemont, Lombardia, Toskania i Kampania. Jeśli zatem będziesz na wakacjach w którymś z nich, nie wahaj się i kup truflowe rarytasy.
Ocet balsamiczny ¬– nie chodzi o pierwszy lepszy produkt, ale o tradycyjny ocet z regionu Emilia-Romania. Kupuj wyłącznie ocet oznaczony jako „Aceto Balsamico Tradizionale”, najlepsze odmiany produkowane są w Modenie, Reggio Emilia, Bolonii i Parmie. Włoskie octy swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięczają doskonalonej przez stulecia metodzie produkcji. W przeciwieństwie do innych octów nie są uzyskiwane z alkoholu, ale z soku winogronowego. Po długim i wolnym gotowaniu, ocet przelewany jest do drewnianych beczek, gdzie dojrzewa przez kilkanaście lat. Dzięki takiemu długiemu okresowi leżakowania powstaje ocet o niezwykłej, ciemnobrązowej barwie i wyjątkowym, intensywnym zapachu. Włoski Aceto Balsamico to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, omletów, pieczeni i risotto, ale także do świeżych truskawek i lodów śmietankowych.
Włoskie sery – sery to jedna z podstawa kuchni włoskiej. Być może myślisz, że to dość ekscentryczny pomysł na suwenir z podróży, ale to idealny i prosty sposób na przedłużenie wspaniałych wakacji. Dzięki pakowaniu próżniowemu masz pewność, że dowieziesz przysmaki w nienaruszonym stanie, a ich ewentualny intensywny zapach z pewnością nie będzie uprzykrzał podróży Twoim współpasażerom. Aby kupić najlepsze sery, wybierz się do lokalnego sklepiku z możliwością degustacji i poszukaj swoich ulubieńców. W całych Włoszech kupisz klasyki takie, jak wspaniała Mozzarella di Bufala, ale każdy region słynie ze swoich tradycyjnych specjałów. W Toskanii będzie to ser owczy Pecorino, w Emilii-Romanii oczywiście słynny Parmigiano Reggiano, a w Lombardii przepyszny Grana Padano. Warto podkreślić, że we Włoszech produkuje się blisko 500 odmian sera, zatem z pewnością znajdziesz swój ulubiony.
Oliwa z oliwek – włoska oliwa jest uważana za jedną z najlepszych na świecie i każdy, kto choć raz jej spróbował wie, że jest warta swojej ceny. Wszystkie kulinarne pamiątki pozwalają cieszyć się atmosferą wakacji po powrocie do domu, ale zaletą oliwy jest to, że nie znika tak szybko, jak sery czy wino. Najlepszą oliwę kupisz jesienią, gdy trwają zbiory i można dostać złocisto-zielonkawy skarb wyciskany niemal na Twoich oczach z dopiero co zerwanych oliwek. Jednakże niezależnie od pory roku znajdziesz tu szeroki wybór różnych rodzajów oliwy, które wzbogacą smak Twoich potraw.
Sprawdzone pamiątki, które zadowolą każdego
Klasykiem, który również zawsze się sprawdzi w roli prezentu lub pamiątki z Włoch jest
wino. Warto wybierać gatunki produkowane lokalnie, w małych rodzinnych winnicach, by przywieźć do domu butelkę unikatową, której nie da się kupić w każdym supermarkecie. Przy wyborze wina, podobnie jak w przypadku serów, najlepiej sprawdza się metoda oparta na degustacji. Jeśli będziesz w Toskanii z pewnością nie oprzesz się wyśmienitemu
Chianti czy
Brunello do Montalcino.
Jeśli Twoje
wakacje we Włoszech to odkrywanie licznych uroków malowniczego wybrzeża Amalfi, to zamiast wina rozejrzyj się za produkowanym
lokalnie Limoncello. Ten pyszny i niezwykle aromatyczny likier wytwarzany jest wyłącznie z dojrzewających w słońcu Amalfi cytryn. Upewnij się, że kupujesz oryginalny likier Limoncello produkowany na wybrzeżu, czy to w Amalfi, Minori, Maiori, czy też w innym małym miasteczku. Oryginalny Limoncello nigdy nie jest zbyt mocny i ma charakterystyczny zapach cytryn, ale z uwagi na swą popularność jest niekiedy podrabiany. Mocno schłodzony likier, serwowany w zmrożonych kieliszkach jest prawdziwą kwintesencją nadmorskiego stylu życia.