W restauracjach na wyspie znajdziemy oczywiście typowe dania kuchni hiszpańskiej, będąc tu, warto jednak poszukać lokalnych specjałów. Należą do nich:
Papas arrugadas – gotowane w słonej morskiej wodzie a później pieczone ziemniaki w mundurkach.
Mojo – tradycyjny sos Wysp Kanaryjskich występujący najczęściej w wersji czerwonej (rojo) z papryką i czosnkiem i zielonej (verde) z pietruszką i kolendrą.
Cochino Negro Canario – czarna świnia od wieków hodowana na Wyspach, znana ze swojego soczystego, miękkiego i smacznego mięsa.
Ropa Vieja Canaria – danie z ciecierzycy oraz różnego rodzaju mięsa z dodatkiem ziół i przypraw.
Chorizo de Teror Las Nueces – kiełbasa wieprzowa z solą i papryką, wytwarzana tylko w miasteczku Teror.
Bienmesabe – słodka pasta z migdałami, jajkami i cytryną.
Potaje de berros – gulasz z rukwi wodnej z dodatkiem roślin strączkowych, mięsa i warzyw.