Wydmy Maspalomas (Dunas de Maspalomas) – niezwykła pustynia Gran Canarii
Gran Canaria ma niespodzianką - w południowej części wyspy ukrywa się kawałek Afryki, który przeniósł się tu przez Ocean Atlantycki. Dowiedz się więcej!
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Standard hotelu
Typ wyjazdu
Cena
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Rodzaj pokoju
Dokumenty
Sezon
Tematyka
Oferty
Hiszpania
Region: Gran Canaria
Waluta: EUR
Powierzchnia: 1560 km 2
Liczba ludności: 847 830
Gran Canaria to trzecia do co wielkości – po Teneryfie i Fuerteventurze – wyspa należąca do hiszpańskiego archipelagu Wysp Kanaryjskich. Ze względu na urozmaicone krajobrazy, przez wielu Gran Canaria nazywana jest „kontynentem w miniaturze”. Znajdziemy tu i słynne wydmy w Maspalomas, i jaskinie Guanczów, pierwszych znanych mieszkańców tych terenów, a także wiele tras trekkingowych i ścieżek rowerowych. To wszystko sprawia, że jest to idealny kierunek zarówno dla miłośników plażowania, którzy chętnie spędzają wakacje na Gran Canaria w formule All inclusive, jak i aktywnego wypoczynku. Dodatkowym atutem wyspy jest gwarancja pięknej, słonecznej pogody praktycznie przez cały rok oraz interesująca historia i bogata kultura.
Zdecydowanie warto również skorzystać z oferty wycieczek fakultatywnych na Gran Canarii i wybrać się na kilkugodzinny rejs jachtem żaglowym; w towarzystwie przewodnika odbyć wycieczkę krajobrazową po najpiękniejszych zakątkach południowej i zachodniej części wyspy czy też skorzystać z opcji całodniowego zwiedzania stolicy Gran Canarii – Las Palmas.
Na wybrzeżu Gran Canarii dominuje klimat subtropikalny, a wysokie temperatury są tu odczuwalne przez cały rok. W zasadzie każda pora roku jest odpowiednia do wizyty na wyspie – kto jednak pragnie uniknąć upałów i jednocześnie uciec od polskiej jesienno-zimowej deszczowej i chłodnej aury, powinien na wyjazd na Kanary zarezerwować sobie okres od listopada do marca.
Najmniej opadów notuje się od maja do sierpnia – 0-1 mm, najbardziej deszczowe są natomiast miesiące zimowe, szczególnie grudzień (30 mm). Woda najcieplejsza jest późnym latem i wczesną jesienią (22-23°C), w pozostałym okresie jej temperatura to ok. 19°C.
Średnie temperatury na Gran Canarii (dzień / noc): styczeń 21 / 15°C, luty 21 / 15°C, marzec 22 / 16°C, kwiecień 23 / 16°C, maj 24 / 17°C, czerwiec 25 / 19°C, lipiec 27 / 21°C, sierpień 28 / 22°C, wrzesień 27 / 21°C, październik 26 / 20°C, listopad 24 / 18°C, grudzień 22 / 16°C.
Jedynym portem lotniczym na wyspie jest Gran Canaria Airport (LPA), położony 18 km na południe od Las Palmas. Obecnie żadne linie lotnicze nie oferują bezpośrednich połączeń z Gran Canarią, dlatego, jeśli pragniemy wybrać się w te strony, warto skorzystać z lotu czarterowanego przez biuro podróży. Z Rainbow można tam polecieć z Katowic i Warszawy. Czas lotu wynosi 5 h 15 min.
W restauracjach na wyspie znajdziemy oczywiście typowe dania kuchni hiszpańskiej, będąc tu, warto jednak poszukać lokalnych specjałów. Należą do nich:
Papas arrugadas – gotowane w słonej morskiej wodzie a później pieczone ziemniaki w mundurkach.
Mojo – tradycyjny sos Wysp Kanaryjskich występujący najczęściej w wersji czerwonej (rojo) z papryką i czosnkiem i zielonej (verde) z pietruszką i kolendrą.
Cochino Negro Canario – czarna świnia od wieków hodowana na Wyspach, znana ze swojego soczystego, miękkiego i smacznego mięsa.
Ropa Vieja Canaria – danie z ciecierzycy oraz różnego rodzaju mięsa z dodatkiem ziół i przypraw.
Chorizo de Teror Las Nueces – kiełbasa wieprzowa z solą i papryką, wytwarzana tylko w miasteczku Teror.
Bienmesabe – słodka pasta z migdałami, jajkami i cytryną.
Potaje de berros – gulasz z rukwi wodnej z dodatkiem roślin strączkowych, mięsa i warzyw.
Produkty spożywcze – sery z regionów Guía, Moya, Valsequillo, San Mateo, produkowana lokalnie kawa, sos mojo, miód, oliwki, owoce (banany, papaje, guawy, mango, figi), rum miodowy (ron miel), bienmesabe, dżem z opuncji, likier bananowy Cobana.
Produkty użytkowe – kosmetyki z aloesem.
Produkty dekoracyjne – kanaryjskie noże.
Gran Canaria nazywana miniaturowym kontynentem zachwyca niezwykłą różnorodnością – na niewielkim obszarze 1560 km² krajobrazy zmieniają się jak w kalejdoskopie. Od wydm Maspalomas przypominających Saharę i ciągnących się przez 6 kilometrów, przez wilgotne lasy laurowe Tamadaba, po wulkaniczne szczyty Roque Nublo na wysokości 1813 metrów i głębokie wąwozy barrancos przecinające wyspę – każdy zakątek wygląda inaczej. Las Palmas, największe miasto Kanarów z 380 tysiącami mieszkańców, łączy kolonialną Veguetę z XV-wiecznymi domami Kolumba z nowoczesną plażą Las Canteras, uznawaną za jedną z najlepszych plaż miejskich na świecie. To tutaj Krzysztof Kolumb zatrzymał się w 1492 roku przed odkryciem Ameryki, naprawiając statek i zbierając zapasy – dom, w którym mieszkał, dziś jest muzeum.
Plażowicze mają do wyboru mnóstwo możliwości. Wydmy Maspalomas z 400 hektarami ruchomego piasku tworzą naturalny rezerwat z palmową oazą i laguną Charca, która przyciąga ptaki wędrowne. Playa del Inglés to 3 kilometry plaży z pełną infrastrukturą turystyczną, a Puerto de Mogán nazywane „Małą Wenecją" zachwyca spokojnymi zatoczkami i kanałami między domami. Playa de Las Canteras w stolicy, chroniona naturalną rafą wulkaniczną La Barra, to idealne miejsce do snorkelingu w samym sercu miasta. Ta 3-kilometrowa plaża zmienia charakter co kilkaset metrów – od surfingowych fal na północy po spokojne laguny na południu.
Miłośnicy przyrody i trekkingu odkryją w centrum wyspy krajobraz jak z Dzikiego Zachodu. Roque Nublo – 80-metrowa skała wulkaniczna będąca symbolem wyspy – była świętym miejscem Guanczów, rdzennych mieszkańców. Roque Bentayga kryje pozostałości przedhiszpańskiego sanktuarium i Cuevas del Rey – jaskinie mieszkalne wykute w skale. Caldera de Bandama – krater wulkanu o średnicy kilometra z winnicami na dnie – robi ogromne wrażenie. Ze szczytu Pico de Bandama widać całą północną część wyspy. Barranco de Guayadeque z ponad 80 domami-jaskiniami zamieszkałymi do dziś pokazuje, jak żyli Guanczowie przed konkwistą – w jaskiniowych restauracjach nadal serwują tradycyjne potrawy.
Rodziny z dziećmi znajdą tu rozrywkę na wiele dni. Palmitos Park łączy ogród botaniczny z pokazami delfinów, papug i ptaków drapieżnych. Aqualand Maspalomas to największy park wodny Kanarów z 33 zjeżdżalniami. Sioux City to pokazy Dzikiego Zachodu z kowbojami i Indianami. Poema del Mar w Las Palmas – jedno z najnowocześniejszych akwariów Europy – zabiera w podróż przez ekosystemy od dżungli po głębiny oceanu. Ma największe zakrzywione okno akwariowe na świecie – 36 metrów szerokości i 7 wysokości.
Ron miel – rum z miodem produkowany w Arucas od 1884 roku w najstarszej destylarni Kanarów – śmiało może konkurować z karaibskimi trunkami. Dojrzewanie w beczkach dębowych nadaje mu bursztynowy kolor i karmelowy smak. Banany kanaryjskie – mniejsze i słodsze od zwykłych – rosną na tarasowych plantacjach na północy, wykorzystując wilgotny klimat i wulkaniczną glebę. Sancocho canario to świąteczne danie z solonej ryby (zwykle cherne), batatów, ziemniaków i gofio podawane z mojo. To wielkanocna tradycja, przy której zbierają się całe rodziny.
W Agaete na północy wyspy rośnie jedyna kawa w Europie – 50 hektarów plantacji w dolinie produkuje arabikę o intensywnym aromacie. Lokalne wina z wysokogórskich winnic Valle de Agaete i Monte Lentiscal zaskakują świeżością – szczególnie białe z odmiany listán blanco. Bienmesabe – co dosłownie znaczy „smakuje mi dobrze" – to deser z mielonych migdałów, miodu, żółtek i rumu, tak słodki, że podaje się go w małych porcjach. Queso de flor z Guía to jedyny ser w Hiszpanii robiony z kwiatów ostu. Ma chronione oznaczenie pochodzenia DOP i delikatny, kremowy smak.
Rapadura – wyrób cukierniczy z melasy trzcinowej, migdałów i cytryny – produkują w małych manufakturach metodą niezmienioną od XIX wieku. Chorizo de Teror – pikantna kiełbasa z papryką namaczana w lokalnym winie – różni się od hiszpańskiej wersji dodatkiem słodkiej papryki. Pata asada – pieczona noga wieprzowa marynowana z czosnkiem i ziołami – to świąteczne danie podawane w plasterkach z papas arrugadas.
Wyspa daje możliwości na każdy gust. Camino de Santiago de Gran Canaria – szlak pielgrzymkowy przez centrum wyspy – łączy Maspalomas z Gáldar przez spektakularne krajobrazy. Trasy rowerowe obejmują 1800 kilometrów – od łatwych nadmorskich po ekstremalne górskie z przewyższeniami do 1500 metrów. To przyciąga kolarzy z całej Europy na zimowe treningi.
Nurkować można tu przez cały rok przy widoczności do 30 metrów i temperaturze wody 18-24 stopnie. Rezerwat morski El Cabrón kryje rafy z barrakudami, murenami i płaszczkami. Wrak Arony zatopiony w 2003 roku na głębokości 40 metrów stworzył sztuczną rafę. Parasailing w Puerto Rico, jet ski w Playa del Inglés, kajaki morskie w Puerto de Mogán – wybór sportów wodnych jest nieograniczony.
Wieloryby i delfiny możesz obserwować przez cały rok – w wodach między Teneryfą a Gran Canarią żyje stała populacja grindwali. Paralotniarstwo z różnych punktów wyspy to loty z widokami na ocean i góry. Golfa możesz grać na 8 polach przez 365 dni w roku – w tym na ekskluzywnym Anfi Tauro zaprojektowanym przez Roberta von Hagge.
Rainbow oferuje pobyty na wyspie wiecznej wiosny, gdzie średnia roczna temperatura wynosi 21 stopni, a różnica między latem a zimą to zaledwie 6 stopni. Hotele w naszej ofercie w Maspalomas i Playa del Inglés dają dostęp do słynnych wydm i pełnej infrastruktury turystycznej – centra handlowe, restauracje i nocne życie tuż obok plaży. Puerto Rico w ofercie Rainbow to osłonięta zatoka ze słońcem przez 320 dni w roku i spokojem idealnym dla rodzin z dziećmi. Las Palmas łączy miejski klimat z plażą Las Canteras i atrakcjami kulturalnymi stolicy, a Agaete na północy to wybór dla tych, którzy szukają autentyczności i ucieczki od tłumów.
Dzięki wycieczkom fakultatywnym możesz odkryć całą wyspę – od gór po ocean, od tradycyjnych wiosek po wulkaniczne krajobrazy. Poznaj z Rainbow Gran Canarię – wyspę, która naprawdę ma wszystko!