Tom Yam Goong – pikantna i kwaśna zupa występująca w wielu wariantach. Za niezapomniany aromat potrawy odpowiadają przyprawy m.in. trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kaffir i papryczki chilli.
Pad Thai – smażony biały makaron z krewetkami, jajkiem i warzywami, często posypany orzeszkami ziemnymi.
Khao Pad – ryż z plastrami ogórka, sosem rybnym, chilli i dodatkami (kai – kurczak, moo – wieprzowina, koong – krewetki).
Tom Kha Kai – zupa na bazie mleka kokosowego z kurczakiem, grzybami, pomidorami, galangalem i trawą cytrynową.
Geng Kheaw Wan Gai – zielone curry z kurczakiem, przygotowywane z dwóch typów bakłażanów.
Krapow moo/kai/nua – mięso gotowane z bazylią i chilli, serwowane z ryżem i sadzonym jajkiem.
Som tam – ostra sałatka z zielonej papai.
Kuey Tiaow – zupa z makaronem, można wybrać zarówno rodzaj makaronu, np. Sen Yai to biały płaski, Sen Lek to cienki biały, Mee Hoon to biały vermicelli, Ba-mee to jajeczny, jak i mięsa, oraz zdecydować czy zupa ma być przejrzysta (Nam Sai) czy mętna (Nam Khon).