Podczas pobytu na Djerbie warto spróbować następujących dań:
Brik – rodzaj cienkiego naleśnika z jajkiem, pietruszką i tuńczykiem.
Ojja – jajka sadzone z kiełbaskami merguez (pikantne kiełbaski z baraniny z kminem) w ostrym pomidorowym sosie.
Zupy – Hsou (z semoliną), Berkoukech (warzywna zupa z gruboziarnistą kaszą), Lablabi (z ciecierzycy), Chorba Bil Hout (rybna), Bissara (z bobu).
Tajine – rodzaj zapiekanki z jajkiem i mięsem, np. kurczakiem, jagnięciną, wątróbką, tajine tunezyjski jest to zupełnie inne danie, niż to, które znamy z Maroka.
Chakchouka – wywodzący się prawdopodobnie właśnie z Tunezji rodzaj warzywnego ragout z pomidorami, papryką, cebulą i często z sadzonym jajkiem na wierzchu.
Couscous – bil djaj (z kurczakiem), bil khodra (z warzywami), bil hout (z rybą).
Market Jelbana – gulasz z zielonym groszkiem.
Frikasse – tunezyjski fast food, placek smażony na głębokim tłuszczu z harissą i dodatkami, np. warzywami, tuńczykiem.
Herbata – tradycyjna tunezyjska herbata jest serwowana z miętą, cukrem i orzechami pinii lub migdałami.
Słodycze – Garn ghzel (rogi gazeli – bardzo słodkie ciastka z nadzieniem migdałowym), bambaloni (pączek z dziurką posypany cukrem), Mille feuille (kilka warstw ciasta francuskiego przełożonego kremem), Makrouth (ciastko z nadzieniem daktylowym).