Djerba - co warto zobaczyć? 6 najważniejszych atrakcji
Nie możesz się doczekać swojego urlopu na Djerbie? Poza leżeniem na plaży zaplanuj też zwiedzanie! Sprawdź popularnej atrakcje i zabytki.
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Region: Djerba
Tunezja ma blisko 60 wysp i wysepek, jednak zdecydowana większość z nich jest bardzo mała i niezamieszkana. Tak naprawdę najważniejsza jest Djerba. Leżąca na południowym-wschodzie wybrzeża wyspa jest największą w kraju i stanowi najważniejszą destynację turystyczną Tunezji. Na Djerbie znajdują się najlepsze hotele i najpiękniejsze plaże, a wyspa stanowi świetny punkt wypadowy do zwiedzania południa kraju, dlatego to właśnie tu przyjeżdża najwięcej turystów odwiedzających Tunezję. Tutejsza kuchnia zaspokoi podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy, a serdeczność Tunezyjczyków na długo pozostanie w pamięci. Wakacje all inclusive na Djerbie na pewno długo pozostaną w pamięci!
Sezon turystyczny w Tunezji trwa od wiosny do jesieni (kwiecień – październik). Najcieplejszymi miesiącami są lipiec i sierpień – średnia temperatura wynosi wówczas na Djerbie 30°C. W tych miesiącach raczej nie występują opady deszczu a temperatura wody morskiej to ok. 24-26°C.
W kwietniu, maju, wrześniu i październiku jest mniej upalnie (18-25°C), więc są to idealne miesiące na zwiedzanie kraju, jednak jeśli ktoś ze zwiedzaniem chce połączyć kąpiele morskie, lepiej wybrać się na Djerbę wczesną jesienią, ponieważ woda jest jeszcze nagrzana po lecie.
Najzimniejszym i najbardziej deszczowym okresem jest grudzień, styczeń i luty – słupki rtęci pokazują wówczas 14-15°C, i pada średnio 9-10 dni w miesiącu.
Będąc na Djerbie, warto wybrać się na stały ląd i odwiedzić Matmatę – region słynący z pięknych, księżycowych krajobrazów, gdzie kręcone były sceny do filmu „Gwiezdne Wojny" i jaskiń, w których do dziś mieszkają rdzenne plemiona berberyjskie, Chott Jerid – największe słone jezioro w Afryce, gdzie często możemy zobaczyć zjawisko fatamorgany, czy Medenine, w okolicy którego znajdują się malownicze ksary (dawne spichlerze), np. Ksar Ouled Soltane.
Port lotniczy Djerba-Zarzis (DJE) znajduje się niecałe 10 km na zachód od stolicy wyspy Houmt Souk. Obecnie żadne linie lotnicze nie oferują połączeń w te strony, dlatego, jeśli wybieramy się na Djerbę, warto skorzystać z samolotu czarterowanego przez biura podróży. Z Rainbow na wyspę można polecieć z Poznania, Warszawy i Katowic. Lot trwa ok. 3 godzin.
Podczas pobytu na Djerbie warto spróbować następujących dań:
Brik – rodzaj cienkiego naleśnika z jajkiem, pietruszką i tuńczykiem.
Ojja – jajka sadzone z kiełbaskami merguez (pikantne kiełbaski z baraniny z kminem) w ostrym pomidorowym sosie.
Zupy – Hsou (z semoliną), Berkoukech (warzywna zupa z gruboziarnistą kaszą), Lablabi (z ciecierzycy), Chorba Bil Hout (rybna), Bissara (z bobu).
Tajine – rodzaj zapiekanki z jajkiem i mięsem, np. kurczakiem, jagnięciną, wątróbką, tajine tunezyjski jest to zupełnie inne danie, niż to, które znamy z Maroka.
Chakchouka – wywodzący się prawdopodobnie właśnie z Tunezji rodzaj warzywnego ragout z pomidorami, papryką, cebulą i często z sadzonym jajkiem na wierzchu.
Couscous – bil djaj (z kurczakiem), bil khodra (z warzywami), bil hout (z rybą).
Market Jelbana – gulasz z zielonym groszkiem.
Frikasse – tunezyjski fast food, placek smażony na głębokim tłuszczu z harissą i dodatkami, np. warzywami, tuńczykiem.
Herbata – tradycyjna tunezyjska herbata jest serwowana z miętą, cukrem i orzechami pinii lub migdałami.
Słodycze – Garn ghzel (rogi gazeli – bardzo słodkie ciastka z nadzieniem migdałowym), bambaloni (pączek z dziurką posypany cukrem), Mille feuille (kilka warstw ciasta francuskiego przełożonego kremem), Makrouth (ciastko z nadzieniem daktylowym).
Produkty spożywcze – oliwa z oliwek, przyprawy na wagę (kurkuma, kumin, papryka słodka i ostra, cynamon), kawa, figowa wódka Boukha, harissa, chałwa, daktyle.
Produkty użytkowe – wyroby ze skóry (torebki, sandały, portfele), słomkowe kapelusze, kosze i torebki, zestaw małych filiżanek do herbaty, produkty z drzewa oliwnego (miseczki, deski, moździerze), perfumy, bogato zdobiona ceramika.
Przedmioty dekoracyjne – dywany, mozaiki, róże pustyni, tradycyjna berberyjska biżuteria.