< WSTECZ
R.pl > Blog > Podróże ze smakiem > Kawowym szlakiem. W tych krajach wypijesz najlepszą kawę!

Kawowym szlakiem. W tych krajach wypijesz najlepszą kawę!

Skrócony opis

Uważa się, że najbardziej optymalne warunki do uprawy kawy istnieją w stabilnych pod względem gospodarczym krajach rozwijających się Ameryki Środkowej. Jednakże są na świecie kraje mniej znane, takie jak na przykład Madagaskar, gdzie można znaleźć wyśmienitej jakości kawę, uprawianą lokalnie. Co ciekawe warunki klimatyczne odpowiednie dla plantacji kawy ma zaledwie 80 krajów na świecie, z czego zaledwie 50 dysponuje również infrastrukturą przemysłową niezbędną do jej produkcji. Smak i aromat kawy, którą pijemy zależy przede wszystkim od jakości ziaren, na którą istotny wpływ ma wiele różnych czynników, takich jak ekspozycja na słońce, wilgotność powietrza, skład gleby, wysokość nad poziomem morza. Równie ważny jest także sposób obróbki zebranych ziaren oraz odpowiednio wybrana metoda parzenia.

Sekcja 1

Ziarna kawy najlepszej jakości pochodzą przede wszystkim z Kolumbii, Gwatemali, Kostaryki, Brazylii i Etiopii. Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie swojego najbliższego urlopu, pomyśl o odwiedzeniu któregoś z tych potentatów kawowych. Każdy z nich ma turystom do zaoferowania wiele atrakcji naturalnych i pięknych zabytków, a przy okazji odpoczynku będziesz miał możliwość poznania ciekawych faktów dotyczących historii kawy i sposobów jej obróbki. Poza tym w każdym z tych państw, mieszkańcy nie tylko uprawiają kawę, oni ją uwielbiają i chętnie zarażają przyjezdnych tą miłością.



Jednakże miłośnicy kawy mają do wyboru znacznie więcej wartych odwiedzenia miejsc na mapie świata, gdzie kawa nie jest co prawda uprawiana, ale cieszy się wyjątkowym poważaniem wśród mieszkańców. Są to miejsca, gdzie istnieje cała kultura kawowa, gdzie nawet w najzwyklejszej kafejce w małym portowym miasteczku wypijesz jedną z lepszych kaw w swym życiu. Sprawdź, jakie kraje warto odwiedzić, by poczuć niezapomniany smak i aromat kawy.



Portugalia jest jednym z tych państw, których mieszkańcy kochają kawę, zwłaszcza w formie mocnego, aromatycznego espresso. Portugalczycy są przywiązani do tradycyjnych metod prażenia ziaren i parzenia naparu, które ich zdaniem jako jedyne pozwalają uzyskać doskonały, zbilansowany smak, zamknięty w małej filiżance.



Portugalscy bariści nie podążają ślepo za modą, która co sezon każe zachwycać się nowym sposobem parzenia i nie specjalizują się w tworzeniu fikuśnych wzorów na spienionym mleku. Oni po prostu pozwalają, by wyjątkowy smak kawowych ziaren mówił sam za siebie. Wielu miłośników kawy uważa, że espresso serwowane w Portugalii jest lepsze niż słynna na całym świecie włoska mała czarna. Możesz być jednak pewien, że wakacje we Włoszech również nie zawiodą Twoich kubków smakowych spragnionych aromatycznego espresso, przygotowanego z najwyższej jakości ziaren.

Brazylia jest od 150 lat wiodącym producentem kawy na świecie, eksportując wyśmienitej jakości ziarna arabiki i robusty. Jest też jednym z najlepszych miejsc dla miłośników kawy, ponieważ Brazylijczycy ze spożywania kawy uczynili niemal sztukę. W każdym mieście i miasteczku znajdziesz niezliczone kawiarnie i bary, niektóre działające nieprzerwanie od kilkudziesięciu lat.



Warto z pewnością odwiedzić nowatorską kawiarnię Coffee Lab w Sao Paulo, gdzie odwiedzający mogą spróbować różnych rodzajów brazylijskiej kawy, poznać historię i metody jej uprawy i obróbki. Właśnie okolice tej metropolii słyną z najlepszych ziaren o ledwie wyczuwalnym czekoladowym smaku. Co ciekawe Brazylijczycy piją kawę niezależnie od pory dnia i nocy, być może właśnie dlatego są tak pełni pozytywnej energii i radości. Będąc na urlopie w Brazylii, skosztowanie kawy to numer jeden podczas wakacji w tym kraju!

Japonia z pewnością nie jest pierwszym krajem, który kojarzy się z kawą, tymczasem jest to jeden z najlepszych kierunków dla prawdziwych miłośników kawy. Japończycy słyną ze swego artystycznego podejścia do wielu aspektów życia. Dla nich sztuką jest nie tylko malowanie obrazów i pisanie wierszy, ale także układanie bajkowych bukietów (ikebana), przygotowywanie posiłków i parzenie kawy.



Japonia jest trzecim największym importerem kawy, a japońscy bariści prześcigają się w wymyślaniu co raz to nowszych sposobów parzenia i serwowania kawy. Jeśli kochasz kawę i jej smak, masz kolejny powód, dla którego warto spędzić wakacje w kraju kwitnącej wiśni.

Kolumbia i jej mieszkańcy traktują kawę i cały związany z nią przemysł bardzo poważnie. Pierwsze plantacje pojawiły się tu stosunkowo późno, bo dopiero w XVIII wieku, ale szybko stały się podstawą lokalnej gospodarki. W Kolumbii panuje doskonały klimat, wprost idealny do uprawy kawy, którą od innych odmian odróżnia wyjątkowy, łagodny i lekko słodki smak. Większość kolumbijskiej kawy pochodzi z ręcznie zbieranych i dokładnie selekcjonowanych ziaren. Często położone w górzystych regionach plantacje kawowe od dziesięcioleci pozostają w rękach tych samych rodzin, a farmerzy doskonale wiedzą, kiedy rozpocząć zbiory, by pozyskać ziarna najlepszej jakości.

Ocena artykułu

Średnia ocena tego artykułu: 4.00/5
Dziękujemy za wystawienie opinii!

Komentarze

Brak komentarzy.

Zobacz inne wpisy

Kiedy najlepiej pojechać na urlop do Tajlandii?

Futurystyczne miasta i maleńkie wioski, których próżno szukać na mapie, starożytne świątynie oraz ruiny ukryte pośród tropikalnej dżungli i uliczne targi, które ożywają wraz z pierwszymi promieniami słońca i na których można zjeść jeden z najlepszych posiłków w swoim życiu. Tajlandia - jeden z najbardziej popularnych krajów Azji Południowo-Wschodniej – to kraj kontrastów, które można odkrywać przez cały rok. Kraina uśmiechów to jedno z miejsc, w którym nigdy nie będziesz się nudzić. Kiedy warto pojechać do Tajlandii?

Zasada pięciu przemian, czyli pełna harmonii i lecznicza kuchnia Chin

Z formalnego punktu widzenia Chiny to najstarsza cywilizacja, która wykazuje ciągły, nieprzerwany rozwój od momentu powstania aż do czasów współczesnych. A ów rozwój sięga – bagatela – czasów neolitu. Początki rolnictwa na terenach Chin datowane są na dziesiąte tysiąclecie p.n.e. Nic więc dziwnego, że chińska tradycja kulinarna jest jedną z najbardziej oryginalnych i zróżnicowanych w skali globu. Co więcej, mówiąc o kuchni chińskiej należy pamiętać, że stanowi ona element całej chińskiej kultury, w skład której wchodzą także medycyna, filozofia oraz szeroko pojęta sztuka życia. Wszystkie zaś elementy należy traktować całościowo – są ze sobą połączone w nierozerwalny sposób, a jeden bez innych nie istnieje.

Masale i tandoori, czyli aromatyczna i wegetariańska kuchnia Indii

Na początek – ważne rozróżnienie. „Kuchnia indyjska” i „kuchnia hinduska” to dwa różne pojęcia. Pod pojęciem „kuchnia indyjska” kryje się sztuka kulinarna, którą spotkamy na terenie Indii. Siódme pod względem powierzchni i drugie pod względem liczby mieszkańców (!) państwo na świecie to trudny do opisania, gigantyczny konglomerat narodowości, religii, języków (24 języki urzędowe!) oraz kultur, co przekłada się także na jedyny w swoim rodzaju, niebywale zróżnicowany tygiel kulinarny. „Kuchnia hinduska”, czyli wyznawców hinduizmu, jest jednym z jego składników, ale oprócz niej na dziedzictwo kulinarne Indii składają się także tradycje muzułmańskie, buddyjskie, żydowskie, nie mówiąc o europejskich i całej masie innych. Kuchnia indyjska jest zatem pojęciem szerszym, związanym bardziej z geografią i historią tej części świata, niż z konkretną grupą wyznaniową. Czy istnieją jakieś punkty wspólne dla licznych kuchni, składających się na kuchnię indyjską?

Gruzja – miejsce, w którym gościnność spotyka się z fantastycznymi smakami

Gruzja to państwo położone na pograniczu Europy i Azji, gdzie panuje klimat podzwrotnikowy, dzięki czemu ciepłe słońce przyczynia się do intensywnego smaku takich warzyw i owoców jak: soczyste pomidory, arbuzy, melony, winogrona czy bakłażany, które stanowią podstawę tamtejszej kuchni. Jadąc na wakacje do Gruzji, grzechem jest nie spróbować lokalnej kuchni, obfitującej w wiele zwariowanych ale też i prostych smaków. O tamtejszej kuchni opowiadają gruzińskie kucharki z warszawskiej restauracji Mała Gruzja - Nino Melikishvili oraz Ketino Tolordava.