Kawowym szlakiem. W tych krajach wypijesz najlepszą kawę!

Uważa się, że najbardziej optymalne warunki do uprawy kawy istnieją w stabilnych pod względem gospodarczym krajach rozwijających się Ameryki Środkowej. Jednakże są na świecie kraje mniej znane, takie jak na przykład Madagaskar, gdzie można znaleźć wyśmienitej jakości kawę, uprawianą lokalnie. Co ciekawe warunki klimatyczne odpowiednie dla plantacji kawy ma zaledwie 80 krajów na świecie, z czego zaledwie 50 dysponuje również infrastrukturą przemysłową niezbędną do jej produkcji. Smak i aromat kawy, którą pijemy zależy przede wszystkim od jakości ziaren, na którą istotny wpływ ma wiele różnych czynników, takich jak ekspozycja na słońce, wilgotność powietrza, skład gleby, wysokość nad poziomem morza. Równie ważny jest także sposób obróbki zebranych ziaren oraz odpowiednio wybrana metoda parzenia.
Ziarna kawy najlepszej jakości pochodzą przede wszystkim z Kolumbii, Gwatemali, Kostaryki, Brazylii i Etiopii. Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie swojego najbliższego urlopu, pomyśl o odwiedzeniu któregoś z tych potentatów kawowych. Każdy z nich ma turystom do zaoferowania wiele atrakcji naturalnych i pięknych zabytków, a przy okazji odpoczynku będziesz miał możliwość poznania ciekawych faktów dotyczących historii kawy i sposobów jej obróbki. Poza tym w każdym z tych państw, mieszkańcy nie tylko uprawiają kawę, oni ją uwielbiają i chętnie zarażają przyjezdnych tą miłością.



Jednakże miłośnicy kawy mają do wyboru znacznie więcej wartych odwiedzenia miejsc na mapie świata, gdzie kawa nie jest co prawda uprawiana, ale cieszy się wyjątkowym poważaniem wśród mieszkańców. Są to miejsca, gdzie istnieje cała kultura kawowa, gdzie nawet w najzwyklejszej kafejce w małym portowym miasteczku wypijesz jedną z lepszych kaw w swym życiu. Sprawdź, jakie kraje warto odwiedzić, by poczuć niezapomniany smak i aromat kawy.



Portugalia jest jednym z tych państw, których mieszkańcy kochają kawę, zwłaszcza w formie mocnego, aromatycznego espresso. Portugalczycy są przywiązani do tradycyjnych metod prażenia ziaren i parzenia naparu, które ich zdaniem jako jedyne pozwalają uzyskać doskonały, zbilansowany smak, zamknięty w małej filiżance.



Portugalscy bariści nie podążają ślepo za modą, która co sezon każe zachwycać się nowym sposobem parzenia i nie specjalizują się w tworzeniu fikuśnych wzorów na spienionym mleku. Oni po prostu pozwalają, by wyjątkowy smak kawowych ziaren mówił sam za siebie. Wielu miłośników kawy uważa, że espresso serwowane w Portugalii jest lepsze niż słynna na całym świecie włoska mała czarna. Możesz być jednak pewien, że wakacje we Włoszech również nie zawiodą Twoich kubków smakowych spragnionych aromatycznego espresso, przygotowanego z najwyższej jakości ziaren.

Brazylia jest od 150 lat wiodącym producentem kawy na świecie, eksportując wyśmienitej jakości ziarna arabiki i robusty. Jest też jednym z najlepszych miejsc dla miłośników kawy, ponieważ Brazylijczycy ze spożywania kawy uczynili niemal sztukę. W każdym mieście i miasteczku znajdziesz niezliczone kawiarnie i bary, niektóre działające nieprzerwanie od kilkudziesięciu lat.



Warto z pewnością odwiedzić nowatorską kawiarnię Coffee Lab w Sao Paulo, gdzie odwiedzający mogą spróbować różnych rodzajów brazylijskiej kawy, poznać historię i metody jej uprawy i obróbki. Właśnie okolice tej metropolii słyną z najlepszych ziaren o ledwie wyczuwalnym czekoladowym smaku. Co ciekawe Brazylijczycy piją kawę niezależnie od pory dnia i nocy, być może właśnie dlatego są tak pełni pozytywnej energii i radości. Będąc na urlopie w Brazylii, skosztowanie kawy to numer jeden podczas wakacji w tym kraju!

Japonia z pewnością nie jest pierwszym krajem, który kojarzy się z kawą, tymczasem jest to jeden z najlepszych kierunków dla prawdziwych miłośników kawy. Japończycy słyną ze swego artystycznego podejścia do wielu aspektów życia. Dla nich sztuką jest nie tylko malowanie obrazów i pisanie wierszy, ale także układanie bajkowych bukietów (ikebana), przygotowywanie posiłków i parzenie kawy.



Japonia jest trzecim największym importerem kawy, a japońscy bariści prześcigają się w wymyślaniu co raz to nowszych sposobów parzenia i serwowania kawy. Jeśli kochasz kawę i jej smak, masz kolejny powód, dla którego warto spędzić wakacje w kraju kwitnącej wiśni.

Kolumbia i jej mieszkańcy traktują kawę i cały związany z nią przemysł bardzo poważnie. Pierwsze plantacje pojawiły się tu stosunkowo późno, bo dopiero w XVIII wieku, ale szybko stały się podstawą lokalnej gospodarki. W Kolumbii panuje doskonały klimat, wprost idealny do uprawy kawy, którą od innych odmian odróżnia wyjątkowy, łagodny i lekko słodki smak. Większość kolumbijskiej kawy pochodzi z ręcznie zbieranych i dokładnie selekcjonowanych ziaren. Często położone w górzystych regionach plantacje kawowe od dziesięcioleci pozostają w rękach tych samych rodzin, a farmerzy doskonale wiedzą, kiedy rozpocząć zbiory, by pozyskać ziarna najlepszej jakości.

Data Publikacji: 11.04.2019

Podobne artykuły

krajobraz kierunku
Pizza rzymska – czym się charakteryzuje? Fragment książki „Rzym od kuchni” Magdaleny Wolińskiej-RiediPizza to bez wątpienia kulinarna królowa, a na całym świecie znajdziemy niezliczoną liczbę jej wariantów. W niektórych miejscach charakteryzuje ją grube ciasto z serem zapieczonym w brzegach, w innych cieniutki spód z puszystymi, wręcz „pustymi” rantami. Część osób ją piecze, inni smażą. Zdarza się, że podaje się ją na słodko lub w kontrowersyjnych połączeniach, jak szynka z ananasem czy krem czekoladowy z bananami. Niektóre warianty serwowane na świecie mogłyby przyprawić Włochów o ból głowy. Warto jednak wiedzieć, że choć pizza jest włoskim specjałem, to nawet w słonecznej Italii nie występuje jako jedno danie. W zależności od regionu przyrządza się ją na różne sposoby. Prym wiodą dwa style kulinarne: pizza rzymska i neapolitańska. W swojej najnowszej książce „Rzym od kuchni. Śladami historii najsłynniejszych dań Wiecznego Miasta” Magdalena Wolińska-Riedi odkrywa przed czytelnikami niesamowite rzymskie smaki oraz ich fascynującą historię. Na liście opisywanych przysmaków nie mogło zabraknąć rzymskiej pizzy. Czym różni się od neapolitańskiej? Co myślą o niej sami Włosi? Jak rozpoznać dobrą rzymską pizzę? Odpowiedzi znajdziecie w poniższym fragmencie!
krajobraz kierunku
Kuchnia filipińska – czego warto spróbować podczas wakacji na Filipinach?Filipiny to turystyczny raj – znajdziemy tu przepiękne, pokryte białym piaskiem plaże, ciepłą lazurową wodę, bujną przyrodę i kilka ciekawych zabytków. Jakby tego było mało, to kraj pełen sympatycznych, zawsze uśmiechniętych ludzi i … znakomitej, dość unikatowej, kuchni. Jednym z najlepszych sposobów na poznanie danego kraju i jego kultury jest próbowanie lokalnych dań. Sprawdź więc, czym charakteryzuje się kuchnia Filipin i jakich smacznych potraw warto spróbować podczas pobytu w jednej z restauracji, jadłodajni, knajp czy w końcu punktów ze street foodem, do których trafić możemy z łatwością w Manili, na Bohol, Luzon, Boracay i w innych miejscach kraju.
krajobraz kierunku
Kuchnia wietnamska – co zjeść podczas podróży po Wietnamie?Wietnam położony w Azji Południowo-Wschodniej to jeden z bardziej fascynujących krajów regionu, który stanowi niezwykłą mieszankę azjatyckiej kultury, tropikalnego klimatu i fenomenalnej kuchni, której nikomu nie trzeba chyba rekomendować. Znaleźć tu można zarówno zapierające dech w piersiach krajobrazy, jak choćby słynną zatokę Ha Long, czy tarasy ryżowe, jak i prężnie rozwijające się wielkie miasta, które kontrastują z małymi plemiennymi wioskami, ukrytymi wysoko w górach. Odwiedziny Wietnamu to na pewno doskonały pomysł na niezapomniane wakacje również dla osób, które lubią odkrywać nowe smaki. Zobacz, z czego słynie kuchnia wietnamska i jakich potraw warto spróbować podczas wakacji w tym kraju. Oto kulinarna podróż po Wietnamie.
krajobraz kierunku
Kuchnia grecka – top 10 potraw Grecy, jak chyba każdy naród zamieszkujący basen Morza Śródziemnego, kochają jeść i kochają karmić innych. To jest jedno z tych miejsc, w których masz gwarancję, że nigdy nie będziesz głodny. Wybierając się na wczasy do Grecji przygotuj się na bogactwo smaków i aromatów na każdym kroku. W tradycyjnej kuchni greckiej wykorzystuje się głównie świeże, lokalne składniki, takie jak owoce morza, bakłażany, pomidory, oliwa z oliwek, sok z cytryny, różne rodzaje ryb i mięsa, a także ziarna. Dania są aromatyczne, pełne świeżych i suszonych ziół.