ikona-burger
napis-rainbow
ikona-telefon

Wróć

Podróże ze smakiem

Kuchnia amerykańska. Wybierz się w kulinarną podróż po Stanach

Prawdopodobnie, pierwszą rzeczą, która przychodzi Wam do głowy, gdy myślicie o „kuchni amerykańskiej” są znane na całym świecie klasyki takie jak hamburgery, smażony kurczak, hot dogi i naleśniki, a raczej tak zwane pankejki z syropem klonowym. Jednakże dań, które można uznać za tradycyjne jest w Stanach znacznie więcej. Warto pamiętać, że podobnie jak wiele innych rzeczy w Ameryce, także lokalna kuchnia jest mieszanką różnorakich kultur i tradycji narodowych. Można tutaj odnaleźć silne wpływy kuchni niemieckiej, polskiej, rosyjskiej, włoskiej, holenderskiej, francuskiej i karaibskiej, jak również wiele innych, które przez lata kształtowały gust bardzo zróżnicowanego społeczeństwa USA. Oto lista popularnych amerykańskich potraw, które znajdziesz w całym kraju, niezależnie od tego, do którego stanu się wybierzesz. Poza tymi klasykami, w każdym stanie warto szukać lokalnych specjałów i ulubionych dań, by poznać jak najszersze kulinarne spektrum Ameryki.
Hot dogi
Spory o to, kto pierwszy wynalazł słynnego na całym świecie hot doga toczą między sobą od lat Niemcy i Austriacy. Co ciekawe, pierwsze wzmianki o kiełbaskach pochodzą tak naprawdę już z czasów starożytnego Rzymu, ale to niemieckie parówki zwane „dachshund”, czyli jamnik, jako pierwsze podbiły serca Amerykanów, gdy pojawiły się na kontynencie wraz z dużą falą niemieckich imigrantów w XIX w. Kiełbaski stały się szalenie popularne podczas Wystawy światowej zorganizowanej w 1893 r. w Chicago, gdzie podobno po raz pierwszy zostały wykorzystane jako nadzienie do bułek, które nazwano hot dogami. Jednakże warto podkreślić, że to imigrant z Polski, Nathan Handwerker, serwujący hot dogi z ulicznego straganu na Coney Island, uczynił z nich prawdziwy symbol Stanów Zjednoczonych.





Apple pie

Amerykańska szarlotka jest prawdopodobnie najbardziej charakterystycznym daniem, jakie można spotkać w dosłownie każdej restauracji. Kruche ciasto z jabłkami po raz pierwszy trafiło do USA za pośrednictwem brytyjskich, szwedzkich i holenderskich imigrantów, ponieważ z uwagi na łatwo dostępne i tanie składniki ten prosty deser od ponad stu stanowił podstawę diety tych biednych społeczności. Szarlotka stała się nierozerwalnie związana z kulturą amerykańską podczas II Wojny Światowej i od tego czasu gości na wielu amerykańskich stołach. Zazwyczaj jest tu serwowana na ciepło, z olbrzymią kulką lodów waniliowych.



Macaroni and cheese

Pyszna i zaskakująca w swej prostocie kombinacja makaronu i sera jest starsza od Stanów Zjednoczonych Ameryki o kilkaset lat, ale obecnie jest to ulubione danie wszystkich Amerykanów, zwłaszcza tych najmłodszych. Powszechnie uważa się, że macaroni and cheese na stałe wprowadził do amerykańskiego jadłospisu prezydent Thomas Jefferson. Z podróży przez Włochy Jefferson przywiózł do Wirginii oryginalny włoski makaron i parmezan, a prostym włoskiem daniem uraczył swych gości podczas uroczystej kolacji w 1802 roku.



Reuben sandwich

Amerykanie uwielbiają kanapki, przede wszystkim za prostotę przygotowania i dowolność łączenia składników, dlatego też nie powinno dziwić, że mają kilka, które zasługują na miano kultowych, jak choćby BLT (klasyk, którego nazwa pochodzi od pierwszych liter składników: bacon – bekon, lettuce – sałata, tomato – pomidor). Drugim amerykańskim klasykiem jest Reuben sandwich z chrupiącego żytniego chleba, przełożonego peklowaną wołowiną, serem szwajcarskim i kiszoną kapustą. Oczywiście ojców sukcesu jest wielu i nie do końca wiadomo, kto pierwszy wpadł na pomysł takiego połączenia składników. Według jednej wersji kanapkę stworzył sklepikarz z Nebraski, Reuben Kulakofsky, według drugiej właściciel nieistniejących już Reuben's Delicatessen w Nowym Jorku. Niezależnie od tego, komu ją zawdzięczamy, Reuben sandwich jest nierozerwalnie związana z XX-wieczną kuchnią amerykańską.



Chocolate chip cookies

Historia ciasteczka z kawałkami czekolady to prawdziwie amerykańska opowieść, która idealnie wpisuje się w schemat kariery „od pucybuta do milionera”. Pierwszą partię ciasteczek upiekła w 1938 r. szefowa kuchni Ruth Graves Wakefield, właścicielka słynnego obecnie Toll House Inn w Whitman w stanie Massachusetts. Niektórzy podają błędne informacje, według których ciasteczka powstały przypadkowo, ponieważ Ruth spodziewała się, że kawałki czekolady się roztopią, tworząc ciasteczka czekoladowe. Ruth podkreślała jednak wielokrotnie, że stworzyła te ciasteczka celowo, dodając do masy posiekaną czekoladę Nestlé. Co ciekawe, od lat 40. ubiegłego wieku oryginalna receptura na Chocolate chip cookies znajduje się na każdym opakowaniu chipsów czekoladowych marki Nestlé.



Buffalo chicken wings Grillowane skrzydełka kurczaka, marynowane w specjalnym sosie są obecnie serwowane w całym kraju i stanowią jedną z ulubionych przekąsek między innymi podczas meczów koszykówki czy amerykańskiego futbolu. Oczywiście istnieje kilka wersji mówiących o korzeniach ich powstania, jednakże wszystkie są zgodne co do tego, że Buffalo chicken wings zostały wymyślone w latach 60. XX wieku przez Teressę Bellissimo, właścicielkę Anchor Bar w Buffalo w stanie Nowy Jork. Kilka wersji powstania tego dania rozpowszechniała sama rodzina Bellissimo, inne to „miejskie legendy”. Niezależnie od genezy powstania, jest to jedno z flagowych dań USA, które swą popularność zawdzięcza niezwykłemu sosowi, mieszance topionego masła, pieprzu cayenne i przypraw.
Zdjęcie samolotu
Data Publikacji: 01.03.2019

Polecane wycieczki

zdjęcie-oferty
5.5/6  15 ocen
Objazd • Stany Zjednoczone: Nowy Jork
zdjęcie-oferty
Last Minute!
5.4/6  279 ocen
Objazd • Stany Zjednoczone: Nowy Jork - Kalifornia - Nevada
zdjęcie-oferty
Last Minute!
5.3/6  118 ocen
Objazd • Stany Zjednoczone: Nowy Jork
zdjęcie-oferty
5.4/6  111 ocen
Objazd • Stany Zjednoczone: San Francisco - Kalifornia - Nevada
zdjęcie-oferty
Przedsprzedaż LATO 2023
5.3/6  71 ocen
Objazd • Stany Zjednoczone: Kalifornia - Arizona
Objazd • Kuba i Stany Zjednoczone
zdjęcie-oferty
Przedsprzedaż LATO 2023
Objazd • Stany Zjednoczone
zdjęcie-oferty
Przedsprzedaż LATO 2023
5.5/6  51 ocen
Objazd • Stany Zjednoczone: Nowy Jork - Kalifornia
zdjęcie-oferty
5.2/6  16 ocen
Objazd • Stany Zjednoczone: Nowy Jork - Floryda - Orlando
zdjęcie-oferty
Przedsprzedaż LATO 2023
Objazd • Stany Zjednoczone

Podobne artykuły

krajobraz-kierunku

Kuchnia Grecka – top 10 potraw

Grecy, jak chyba każdy naród zamieszkujący basen Morza Śródziemnego, kochają jeść i kochają karmić innych. To jest jedno z tych miejsc, w których masz gwarancję, że nigdy nie będziesz głodny. Wybierając się na wczasy do Grecji przygotuj się na bogactwo smaków i aromatów na każdym kroku. W tradycyjnej kuchni greckiej wykorzystuje się głównie świeże, lokalne składniki, takie jak owoce morza, bakłażany, pomidory, oliwa z oliwek, sok z cytryny, różne rodzaje ryb i mięsa, a także ziarna. Dania są aromatyczne, pełne świeżych i suszonych ziół.
krajobraz-kierunku

Kuchnia turecka! Jakich, tureckich przysmaków trzeba spróbować?

Turcja już od wielu lat przyciąga turystów słoneczną pogodą, pięknymi plażami i fascynującymi zabytkami. Nie należy jednak zapomnieć o różnorodnej i apetycznej kulturze tureckich kulinariów. Dzięki lokalizacji kraju zaobserwować możemy tu wpływy zarówno Azjatyckie, Europejskie (w szczególności greckie), jak i Arabskie. O smakach, na jakie możemy trafić podróżując po Turcji opowiedziała nam Anna Waszkiewicz, manager tureckiej restauracji Maho w Warszawie.
krajobraz-kierunku

Tapas - czyli słynne, hiszpańskie przekąski

Sztuka kulinarna jest niezwykle ważnym elementem, który obok sztuki, architektury i historii definiuje tożsamość kulturową Hiszpanii. Lokalne potrawy są pełne smaku, różnorodne i w pewien sposób odzwierciedlają pogodę ducha, z której słyną mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego.
krajobraz-kierunku

Smaki Bułgarii – co warto spróbować?

Jednym z najważniejszych doświadczeń, jakie zazwyczaj zdobywamy podczas podróży jest poznawanie lokalnej kuchni i tradycyjnych potraw. Zwyczaje kulinarne budują dziedzictwo kulturowe kraju, podobnie jak sztuka i architektura, dlatego podczas podróży w nowe miejsca, warto poznawać nie tylko spektakularne zabytki i fascynujące krajobrazy, ale również smaki i aromaty. Położona w południowo-wschodniej Europie Bułgaria od zawsze znajdowała się na skrzyżowaniu szlaków łączących Europę, Azję i Bliski Wschód. Nic zatem dziwnego, że tradycyjna kuchnia regionu kształtowała się pod wpływem tych odmiennych kultur, przyswajając wiele potraw i smaków z kuchni tureckiej, bliskowschodniej, włoskiej i greckiej. W potrawach często występuje na przykład bułgarski odpowiednik greckiej fety i szaszłyki jagnięce przypominające turecki shish kebab.