< WSTECZ
R.pl > Blog > Podróże ze smakiem > Kuchnia amerykańska. Wybierz się w kulinarną podróż po Stanach

Kuchnia amerykańska. Wybierz się w kulinarną podróż po Stanach

Skrócony opis

Prawdopodobnie, pierwszą rzeczą, która przychodzi Wam do głowy, gdy myślicie o „kuchni amerykańskiej” są znane na całym świecie klasyki takie jak hamburgery, smażony kurczak, hot dogi i naleśniki, a raczej tak zwane pankejki z syropem klonowym. Jednakże dań, które można uznać za tradycyjne jest w Stanach znacznie więcej. Warto pamiętać, że podobnie jak wiele innych rzeczy w Ameryce, także lokalna kuchnia jest mieszanką różnorakich kultur i tradycji narodowych. Można tutaj odnaleźć silne wpływy kuchni niemieckiej, polskiej, rosyjskiej, włoskiej, holenderskiej, francuskiej i karaibskiej, jak również wiele innych, które przez lata kształtowały gust bardzo zróżnicowanego społeczeństwa USA. Oto lista popularnych amerykańskich potraw, które znajdziesz w całym kraju, niezależnie od tego, do którego stanu się wybierzesz. Poza tymi klasykami, w każdym stanie warto szukać lokalnych specjałów i ulubionych dań, by poznać jak najszersze kulinarne spektrum Ameryki.

Sekcja 1

Hot dogi
Spory o to, kto pierwszy wynalazł słynnego na całym świecie hot doga toczą między sobą od lat Niemcy i Austriacy. Co ciekawe, pierwsze wzmianki o kiełbaskach pochodzą tak naprawdę już z czasów starożytnego Rzymu, ale to niemieckie parówki zwane „dachshund”, czyli jamnik, jako pierwsze podbiły serca Amerykanów, gdy pojawiły się na kontynencie wraz z dużą falą niemieckich imigrantów w XIX w. Kiełbaski stały się szalenie popularne podczas Wystawy światowej zorganizowanej w 1893 r. w Chicago, gdzie podobno po raz pierwszy zostały wykorzystane jako nadzienie do bułek, które nazwano hot dogami. Jednakże warto podkreślić, że to imigrant z Polski, Nathan Handwerker, serwujący hot dogi z ulicznego straganu na Coney Island, uczynił z nich prawdziwy symbol Stanów Zjednoczonych.





Apple pie

Amerykańska szarlotka jest prawdopodobnie najbardziej charakterystycznym daniem, jakie można spotkać w dosłownie każdej restauracji. Kruche ciasto z jabłkami po raz pierwszy trafiło do USA za pośrednictwem brytyjskich, szwedzkich i holenderskich imigrantów, ponieważ z uwagi na łatwo dostępne i tanie składniki ten prosty deser od ponad stu stanowił podstawę diety tych biednych społeczności. Szarlotka stała się nierozerwalnie związana z kulturą amerykańską podczas II Wojny Światowej i od tego czasu gości na wielu amerykańskich stołach. Zazwyczaj jest tu serwowana na ciepło, z olbrzymią kulką lodów waniliowych.



Macaroni and cheese

Pyszna i zaskakująca w swej prostocie kombinacja makaronu i sera jest starsza od Stanów Zjednoczonych Ameryki o kilkaset lat, ale obecnie jest to ulubione danie wszystkich Amerykanów, zwłaszcza tych najmłodszych. Powszechnie uważa się, że macaroni and cheese na stałe wprowadził do amerykańskiego jadłospisu prezydent Thomas Jefferson. Z podróży przez Włochy Jefferson przywiózł do Wirginii oryginalny włoski makaron i parmezan, a prostym włoskiem daniem uraczył swych gości podczas uroczystej kolacji w 1802 roku.



Reuben sandwich

Amerykanie uwielbiają kanapki, przede wszystkim za prostotę przygotowania i dowolność łączenia składników, dlatego też nie powinno dziwić, że mają kilka, które zasługują na miano kultowych, jak choćby BLT (klasyk, którego nazwa pochodzi od pierwszych liter składników: bacon – bekon, lettuce – sałata, tomato – pomidor). Drugim amerykańskim klasykiem jest Reuben sandwich z chrupiącego żytniego chleba, przełożonego peklowaną wołowiną, serem szwajcarskim i kiszoną kapustą. Oczywiście ojców sukcesu jest wielu i nie do końca wiadomo, kto pierwszy wpadł na pomysł takiego połączenia składników. Według jednej wersji kanapkę stworzył sklepikarz z Nebraski, Reuben Kulakofsky, według drugiej właściciel nieistniejących już Reuben's Delicatessen w Nowym Jorku. Niezależnie od tego, komu ją zawdzięczamy, Reuben sandwich jest nierozerwalnie związana z XX-wieczną kuchnią amerykańską.



Chocolate chip cookies

Historia ciasteczka z kawałkami czekolady to prawdziwie amerykańska opowieść, która idealnie wpisuje się w schemat kariery „od pucybuta do milionera”. Pierwszą partię ciasteczek upiekła w 1938 r. szefowa kuchni Ruth Graves Wakefield, właścicielka słynnego obecnie Toll House Inn w Whitman w stanie Massachusetts. Niektórzy podają błędne informacje, według których ciasteczka powstały przypadkowo, ponieważ Ruth spodziewała się, że kawałki czekolady się roztopią, tworząc ciasteczka czekoladowe. Ruth podkreślała jednak wielokrotnie, że stworzyła te ciasteczka celowo, dodając do masy posiekaną czekoladę Nestlé. Co ciekawe, od lat 40. ubiegłego wieku oryginalna receptura na Chocolate chip cookies znajduje się na każdym opakowaniu chipsów czekoladowych marki Nestlé.



Buffalo chicken wings Grillowane skrzydełka kurczaka, marynowane w specjalnym sosie są obecnie serwowane w całym kraju i stanowią jedną z ulubionych przekąsek między innymi podczas meczów koszykówki czy amerykańskiego futbolu. Oczywiście istnieje kilka wersji mówiących o korzeniach ich powstania, jednakże wszystkie są zgodne co do tego, że Buffalo chicken wings zostały wymyślone w latach 60. XX wieku przez Teressę Bellissimo, właścicielkę Anchor Bar w Buffalo w stanie Nowy Jork. Kilka wersji powstania tego dania rozpowszechniała sama rodzina Bellissimo, inne to „miejskie legendy”. Niezależnie od genezy powstania, jest to jedno z flagowych dań USA, które swą popularność zawdzięcza niezwykłemu sosowi, mieszance topionego masła, pieprzu cayenne i przypraw.

Ocena artykułu

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony
Dziękujemy za wystawienie opinii!

Komentarze

Brak komentarzy.

Polecane wycieczki

Zobacz inne wpisy

Zasada pięciu przemian, czyli pełna harmonii i lecznicza kuchnia Chin

Z formalnego punktu widzenia Chiny to najstarsza cywilizacja, która wykazuje ciągły, nieprzerwany rozwój od momentu powstania aż do czasów współczesnych. A ów rozwój sięga – bagatela – czasów neolitu. Początki rolnictwa na terenach Chin datowane są na dziesiąte tysiąclecie p.n.e. Nic więc dziwnego, że chińska tradycja kulinarna jest jedną z najbardziej oryginalnych i zróżnicowanych w skali globu. Co więcej, mówiąc o kuchni chińskiej należy pamiętać, że stanowi ona element całej chińskiej kultury, w skład której wchodzą także medycyna, filozofia oraz szeroko pojęta sztuka życia. Wszystkie zaś elementy należy traktować całościowo – są ze sobą połączone w nierozerwalny sposób, a jeden bez innych nie istnieje.

Masale i tandoori, czyli aromatyczna i wegetariańska kuchnia Indii

Na początek – ważne rozróżnienie. „Kuchnia indyjska” i „kuchnia hinduska” to dwa różne pojęcia. Pod pojęciem „kuchnia indyjska” kryje się sztuka kulinarna, którą spotkamy na terenie Indii. Siódme pod względem powierzchni i drugie pod względem liczby mieszkańców (!) państwo na świecie to trudny do opisania, gigantyczny konglomerat narodowości, religii, języków (24 języki urzędowe!) oraz kultur, co przekłada się także na jedyny w swoim rodzaju, niebywale zróżnicowany tygiel kulinarny. „Kuchnia hinduska”, czyli wyznawców hinduizmu, jest jednym z jego składników, ale oprócz niej na dziedzictwo kulinarne Indii składają się także tradycje muzułmańskie, buddyjskie, żydowskie, nie mówiąc o europejskich i całej masie innych. Kuchnia indyjska jest zatem pojęciem szerszym, związanym bardziej z geografią i historią tej części świata, niż z konkretną grupą wyznaniową. Czy istnieją jakieś punkty wspólne dla licznych kuchni, składających się na kuchnię indyjską?

Gruzja – miejsce, w którym gościnność spotyka się z fantastycznymi smakami

Gruzja to państwo położone na pograniczu Europy i Azji, gdzie panuje klimat podzwrotnikowy, dzięki czemu ciepłe słońce przyczynia się do intensywnego smaku takich warzyw i owoców jak: soczyste pomidory, arbuzy, melony, winogrona czy bakłażany, które stanowią podstawę tamtejszej kuchni. Jadąc na wakacje do Gruzji, grzechem jest nie spróbować lokalnej kuchni, obfitującej w wiele zwariowanych ale też i prostych smaków. O tamtejszej kuchni opowiadają gruzińskie kucharki z warszawskiej restauracji Mała Gruzja - Nino Melikishvili oraz Ketino Tolordava.

Czego musisz spróbować podczas pobytu na Wyspach Kanaryjskich?

Wyspy Kanaryjskie to idealny kierunek dla wszystkich smakoszy. Tamtejsza kuchnia jest sycąca aromatyczna i pełna niespodzianek. To swoista fuzja kuchni kontynentalnej Hiszpanii z unikatowymi wyspiarskimi smakami. Wyraźnie czuć w niej też powiew egzotyki i wpływy afrykańskie. Oto czego koniecznie trzeba spróbować na Wyspach Kanaryjskich.