Kuchnia amerykańska. Wybierz się w kulinarną podróż po Stanach

Prawdopodobnie, pierwszą rzeczą, która przychodzi Wam do głowy, gdy myślicie o „kuchni amerykańskiej” są znane na całym świecie klasyki takie jak hamburgery, smażony kurczak, hot dogi i naleśniki, a raczej tak zwane pankejki z syropem klonowym. Jednakże dań, które można uznać za tradycyjne jest w Stanach znacznie więcej. Warto pamiętać, że podobnie jak wiele innych rzeczy w Ameryce, także lokalna kuchnia jest mieszanką różnorakich kultur i tradycji narodowych. Można tutaj odnaleźć silne wpływy kuchni niemieckiej, polskiej, rosyjskiej, włoskiej, holenderskiej, francuskiej i karaibskiej, jak również wiele innych, które przez lata kształtowały gust bardzo zróżnicowanego społeczeństwa USA. Oto lista popularnych amerykańskich potraw, które znajdziesz w całym kraju, niezależnie od tego, do którego stanu się wybierzesz. Poza tymi klasykami, w każdym stanie warto szukać lokalnych specjałów i ulubionych dań, by poznać jak najszersze kulinarne spektrum Ameryki.

Hot dogi

Spory o to, kto pierwszy wynalazł słynnego na całym świecie hot doga toczą między sobą od lat Niemcy i Austriacy. Co ciekawe, pierwsze wzmianki o kiełbaskach pochodzą tak naprawdę już z czasów starożytnego Rzymu, ale to niemieckie parówki zwane „dachshund”, czyli jamnik, jako pierwsze podbiły serca Amerykanów, gdy pojawiły się na kontynencie wraz z dużą falą niemieckich imigrantów w XIX w. Kiełbaski stały się szalenie popularne podczas Wystawy światowej zorganizowanej w 1893 r. w Chicago, gdzie podobno po raz pierwszy zostały wykorzystane jako nadzienie do bułek, które nazwano hot dogami. Jednakże warto podkreślić, że to imigrant z Polski, Nathan Handwerker, serwujący hot dogi z ulicznego straganu na Coney Island, uczynił z nich prawdziwy symbol Stanów Zjednoczonych.

Apple pie

Amerykańska szarlotka jest prawdopodobnie najbardziej charakterystycznym daniem, jakie można spotkać w dosłownie każdej restauracji. Kruche ciasto z jabłkami po raz pierwszy trafiło do USA za pośrednictwem brytyjskich, szwedzkich i holenderskich imigrantów, ponieważ z uwagi na łatwo dostępne i tanie składniki ten prosty deser od ponad stu stanowił podstawę diety tych biednych społeczności. Szarlotka stała się nierozerwalnie związana z kulturą amerykańską podczas II Wojny Światowej i od tego czasu gości na wielu amerykańskich stołach. Zazwyczaj jest tu serwowana na ciepło, z olbrzymią kulką lodów waniliowych.

Macaroni and cheese

Pyszna i zaskakująca w swej prostocie kombinacja makaronu i sera jest starsza od Stanów Zjednoczonych Ameryki o kilkaset lat, ale obecnie jest to ulubione danie wszystkich Amerykanów, zwłaszcza tych najmłodszych. Powszechnie uważa się, że macaroni and cheese na stałe wprowadził do amerykańskiego jadłospisu prezydent Thomas Jefferson. Z podróży przez Włochy Jefferson przywiózł do Wirginii oryginalny włoski makaron i parmezan, a prostym włoskiem daniem uraczył swych gości podczas uroczystej kolacji w 1802 roku.

Reuben sandwich

Amerykanie uwielbiają kanapki, przede wszystkim za prostotę przygotowania i dowolność łączenia składników, dlatego też nie powinno dziwić, że mają kilka, które zasługują na miano kultowych, jak choćby BLT (klasyk, którego nazwa pochodzi od pierwszych liter składników: bacon – bekon, lettuce – sałata, tomato – pomidor). Drugim amerykańskim klasykiem jest Reuben sandwich z chrupiącego żytniego chleba, przełożonego peklowaną wołowiną, serem szwajcarskim i kiszoną kapustą. Oczywiście ojców sukcesu jest wielu i nie do końca wiadomo, kto pierwszy wpadł na pomysł takiego połączenia składników. Według jednej wersji kanapkę stworzył sklepikarz z Nebraski, Reuben Kulakofsky, według drugiej właściciel nieistniejących już Reuben's Delicatessen w Nowym Jorku. Niezależnie od tego, komu ją zawdzięczamy, Reuben sandwich jest nierozerwalnie związana z XX-wieczną kuchnią amerykańską.

Chocolate chip cookies

Historia ciasteczka z kawałkami czekolady to prawdziwie amerykańska opowieść, która idealnie wpisuje się w schemat kariery „od pucybuta do milionera”. Pierwszą partię ciasteczek upiekła w 1938 r. szefowa kuchni Ruth Graves Wakefield, właścicielka słynnego obecnie Toll House Inn w Whitman w stanie Massachusetts. Niektórzy podają błędne informacje, według których ciasteczka powstały przypadkowo, ponieważ Ruth spodziewała się, że kawałki czekolady się roztopią, tworząc ciasteczka czekoladowe. Ruth podkreślała jednak wielokrotnie, że stworzyła te ciasteczka celowo, dodając do masy posiekaną czekoladę Nestlé. Co ciekawe, od lat 40. ubiegłego wieku oryginalna receptura na Chocolate chip cookies znajduje się na każdym opakowaniu chipsów czekoladowych marki Nestlé.

Polecane wycieczki

Buffalo chicken wings

Grillowane skrzydełka kurczaka, marynowane w specjalnym sosie są obecnie serwowane w całym kraju i stanowią jedną z ulubionych przekąsek między innymi podczas meczów koszykówki czy amerykańskiego futbolu. Oczywiście istnieje kilka wersji mówiących o korzeniach ich powstania, jednakże wszystkie są zgodne co do tego, że Buffalo chicken wings zostały wymyślone w latach 60. XX wieku przez Teressę Bellissimo, właścicielkę Anchor Bar w Buffalo w stanie Nowy Jork. Kilka wersji powstania tego dania rozpowszechniała sama rodzina Bellissimo, inne to „miejskie legendy”. Niezależnie od genezy powstania, jest to jedno z flagowych dań USA, które swą popularność zawdzięcza niezwykłemu sosowi, mieszance topionego masła, pieprzu cayenne i przypraw.

Data Publikacji: 01.03.2019

Podobne artykuły

krajobraz kierunku
Rzymska kuchnia, czyli co zjeść w Rzymie, by skosztować lokalnego klimatuNiewątpliwie kuchnia jest dla mieszkańców Rzymu elementem tożsamym z ich osobowością. Rzymianie i biesiada to jedność. Idealnie przylegające do siebie elementy. I nie chodzi tu o wielkie eleganckie przyjęcia. Przeciwnie! Rzymianin celebruje zmysłami, zwłaszcza węchem i smakiem, każdy moment dnia. Rozsmakowuje się w porannym cappuccino, przy którym nie może zabraknąć tradycyjnego cornetto, czyli rogalika; na szybki obiad z uciechą zjada na stojąco kawałek cudownie chrupiącej pizzy serwowanej w piekarniach i w charakterystycznych punktach sprzedaży „pizzy na metry” prosto z pieca; zatrzymuje się po pracy na małe aperitivo, które zwykle stanowi lampka wina i kilka taralli czy orzeszków ziemnych, i z utęsknieniem wyczekuje wieczoru, bo wtedy można rozsiąść się na dobre. Odetchnąć i cieszyć się życiem. Bo pyszne, proste, zdrowe jedzenie to dla nich życie.
krajobraz kierunku
Pizza rzymska – czym się charakteryzuje? Fragment książki „Rzym od kuchni” Magdaleny Wolińskiej-RiediPizza to bez wątpienia kulinarna królowa, a na całym świecie znajdziemy niezliczoną liczbę jej wariantów. W niektórych miejscach charakteryzuje ją grube ciasto z serem zapieczonym w brzegach, w innych cieniutki spód z puszystymi, wręcz „pustymi” rantami. Część osób ją piecze, inni smażą. Zdarza się, że podaje się ją na słodko lub w kontrowersyjnych połączeniach, jak szynka z ananasem czy krem czekoladowy z bananami. Niektóre warianty serwowane na świecie mogłyby przyprawić Włochów o ból głowy. Warto jednak wiedzieć, że choć pizza jest włoskim specjałem, to nawet w słonecznej Italii nie występuje jako jedno danie. W zależności od regionu przyrządza się ją na różne sposoby. Prym wiodą dwa style kulinarne: pizza rzymska i neapolitańska. W swojej najnowszej książce „Rzym od kuchni. Śladami historii najsłynniejszych dań Wiecznego Miasta” Magdalena Wolińska-Riedi odkrywa przed czytelnikami niesamowite rzymskie smaki oraz ich fascynującą historię. Na liście opisywanych przysmaków nie mogło zabraknąć rzymskiej pizzy. Czym różni się od neapolitańskiej? Co myślą o niej sami Włosi? Jak rozpoznać dobrą rzymską pizzę? Odpowiedzi znajdziecie w poniższym fragmencie!
krajobraz kierunku
Kuchnia filipińska – czego warto spróbować podczas wakacji na Filipinach?Filipiny to turystyczny raj – znajdziemy tu przepiękne, pokryte białym piaskiem plaże, ciepłą lazurową wodę, bujną przyrodę i kilka ciekawych zabytków. Jakby tego było mało, to kraj pełen sympatycznych, zawsze uśmiechniętych ludzi i … znakomitej, dość unikatowej, kuchni. Jednym z najlepszych sposobów na poznanie danego kraju i jego kultury jest próbowanie lokalnych dań. Sprawdź więc, czym charakteryzuje się kuchnia Filipin i jakich smacznych potraw warto spróbować podczas pobytu w jednej z restauracji, jadłodajni, knajp czy w końcu punktów ze street foodem, do których trafić możemy z łatwością w Manili, na Bohol, Luzon, Boracay i w innych miejscach kraju.
krajobraz kierunku
Tradycyjne Potrawy Świąteczne z Różnych Zakątków ŚwiataŚwięta Bożego Narodzenia to czas pełen tradycji, również kulinarnych. W tym artykule przyjrzymy się wyjątkowym i tradycyjnym potrawom świątecznym z Hiszpanii, Grecji, Portugalii, Meksyku, Dominikany, Wenezueli oraz Chorwacji, odkrywając ich unikatowe smaki i zwyczaje.