[object Object]

Wróć

Podróże ze smakiem

Kuchnia bałkańska. Te potrawy musisz spróbować!

Półwysep bałkański to stosunkowo niewielka część Europy, która jednak przez wiele stuleci znajdowała się w samym centrum wielkich wydarzeń. W różnych okresach Bałkany znajdowały się pod panowaniem Greków, Rzymian, Cesarstwa Bizantyjskiego, Turków Osmańskich. Różne tradycje, kultury, języki, religie mieszały się na przestrzeni wieków, tworząc ciekawą mozaikę
Nic zatem dziwnego, że tradycyjna bałkańska kuchnia jest niezwykle zróżnicowana i bogata. We wszystkich regionalnych kuchniach Półwyspu Bałkańskiego – w kuchni rumuńskiej, bułgarskiej, czarnogórskiej, macedońskiej, greckiej i nie tylko – obecne są podobne składniki podstawowe, w tym czerwona papryka, pomidor, cebula, biały ser, kajmak i mięso. Jednakże zauważyć można również wiele różnic pomiędzy potrawami serwowanymi w poszczególnych krajach bałkańskich. Znajdziesz tu wpływy kuchni Orientu na wschodzie i wyśmienite środkowoeuropejskie specjały na zachodzie, organiczne warzywa i pyszne, domowe produkty spożywcze na północy oraz świeże owoce morza serwowane w śródziemnomorskim stylu na południu. Jedzenie z regionu Bałkanów jest tak różnorodne, jak tutejsze krajobrazy, które obejmują pokryte śniegiem góry, rozległe doliny, rwące rzeki, przepiękne jeziora i malownicze wybrzeże Adriatyku. Kuchnia każdego z państw bałkańskich ma niewątpliwie dwie cechy wspólne: świeże, lokalnie pozyskiwane produkty oraz zamiłowanie mieszkańców do pysznego jedzenia i do dzielenia się nim. Kuchnia bałkańska, która kształtowała się na przestrzeni wieków jest niezwykle eklektyczna i ciekawa. Oto, co warto wiedzieć o tej niezwykłej kulinarnej mieszance kultur i tradycji.

Kuchnia bałkańska. Potrawy, które musisz spróbować będąc na Bałkanach


Bałkańskie jedzenie jest proste, ale sycące i smaczne, pełne aromatycznych przypraw, trafiające przez żołądek prosto do serca. Podstawowym składnikiem jest na Bałkanach mięso, w każdej postaci, najczęściej jednak grillowane, pieczone lub wędzone. W krajach chrześcijańskich jedzą głównie wieprzowinę, a muzułmanie wybierają wołowinę i jagnięcinę. Istnieje kilka mięsnych przysmaków określanych wspólną nazwą „roštilj” lub „skara”, która wywodzi się od nazwy rodzaju grilla, na którym te potrawy są przygotowywane. Najpopularniejsza z nich nazywa się ćevap, a jej dalekim przodkiem jest tradycyjny turecki kebab. Kilka miast bałkańskich wciąż walczy o tytuł bałkańskiej stolicy ćevap.



Jeśli odwiedzisz serbskie miasto Leskovac, koniecznie zafunduj sobie wyjątkowe kulinarne doświadczenie zwane „Pociągiem z Leskovac”. Jest to posiłek złożony z pięciu różnych mięsnych specjałów, które kelnerzy wnoszą jeden po drugim. W Sarajewie, stolicy Bośni i Hercegowiny, spróbuj lokalnych ćevap serwowanych w bułce, z dużą ilością posiekanej cebuli i solidną porcją kajmaku. Najlepszych kulinarnych wrażeń dostarczy Ci wizyta na Baščaršija, starym tureckim bazarze. Warto tu podkreślić, że kajmak powszechnie stosowany na całych Bałkanach ma niewiele wspólnego z doskonale nam znaną słodką masą ze skondensowanego mleka. Bałkański kajmak to gęsty i słony sos, konsystencją przypominający raczej pastę do smarowania, przygotowywany według tradycyjnej receptury z niepasteryzowanego mleka i śmietany.



Kolejną tradycyjną bałkańską specjalnością jest pieczone mięso. Żadne święto na Bałkanach nie może się obejść bez pieczonej wieprzowiny, jagnięciny lub wołowiny. Tusza przyprawiana jest solą i pieczona w całości na rożnie, a następnie krojona na małe kawałki. W przeciwieństwie do innych kultur, na Bałkanach ten rodzaj mięsa często podawany jest na zimno. Najbardziej podstawowym wegetariańskim daniem bałkańskim jest pieczona fasola. Danie to ma wiele różnych nazw i wariantów w zależności od kraju, ale esencja jest taka sama: biała fasola gotowana z cebulą, a następnie pieczona w ceramicznym naczyniu z przyprawami i różnymi dodatkami. Tym, co nadaje bałkańskim potrawom niezwykły smak jest uprawiana lokalnie czerwona papryka. Jest ona głównym składnikiem kolejnego bałkańskiego przysmaku, czyli ajvaru, aromatycznego sosu dodawanego do wielu potraw. Poza pieczoną na ogniu papryką, ajvar w zależności od regionu może zawierać bakłażany, pomidory, czosnek i papryczki chili.



Bałkańska kuchnia jest również bogata w wytrwane wypieki, wykonane z cienkiego jak papier ciasta. Warstwy ciasta przekładane są przeróżnymi nadzieniami, najczęściej mielonym mięsem lub serem, a następnie zapiekane. Ciasta, zwane burek, chrupiące na zewnątrz i soczyste wewnątrz, serwowane z jogurtem lub zsiadłym mlekiem, stanowią typowe bałkańskie śniadanie. Inne popularne warianty nadzienia to ziemniaki, szpinak, grzyby, kapusta i dynia. Można też w niektórych regionach spotkać wersje słodkie, nadziewane wiśniami, jabłkami, śliwkami, orzechami włoskimi itp. Prawdopodobnie najbardziej wyrafinowana jest wersja słoweńska, znana jako prekmurska gibanica, która zawiera ricottę, jabłka, orzechy włoskie, rodzynki i mak.
Zdjęcie samolotu
Data Publikacji: 28.03.2019

Polecane wycieczki

zdjęcie-oferty
Przedsprzedaż LATO 2023
5.2/6  119 ocen
[object Object]
Wypoczynek • Bułgaria: Złote Piaski - Obzor
zdjęcie-oferty
Przedsprzedaż LATO 2023
4.3/6  196 ocen
[object Object]
Wypoczynek • Bułgaria: Słoneczny Brzeg - Sozopol
zdjęcie-oferty
Przedsprzedaż LATO 2023
5.1/6  89 ocen
[object Object]
Wypoczynek • Bułgaria: Słoneczny Brzeg
zdjęcie-oferty
Przedsprzedaż LATO 2023
5.4/6  105 ocen
[object Object]
zdjęcie-oferty
Przedsprzedaż LATO 2023
4.3/6  102 oceny
[object Object]
Wypoczynek • Bułgaria: Złote Piaski
zdjęcie-oferty
Przedsprzedaż LATO 2023
5.1/6  60 ocen
[object Object]
zdjęcie-oferty
Przedsprzedaż LATO 2023
[object Object]
Wypoczynek • Bułgaria: Słoneczny Brzeg
zdjęcie-oferty
Przedsprzedaż LATO 2023
4.3/6  29 ocen
[object Object]
Wypoczynek • Bułgaria: Słoneczny Brzeg
zdjęcie-oferty
Przedsprzedaż LATO 2023
3.8/6  213 oceny
[object Object]
Wypoczynek • Bułgaria: Słoneczny Brzeg
zdjęcie-oferty
Przedsprzedaż LATO 2023
3.8/6  213 oceny
[object Object]
Wypoczynek • Bułgaria: Słoneczny Brzeg
[object Object]

Podobne artykuły

krajobraz-kierunku
Kuchnia Grecka – top 10 potraw Grecy, jak chyba każdy naród zamieszkujący basen Morza Śródziemnego, kochają jeść i kochają karmić innych. To jest jedno z tych miejsc, w których masz gwarancję, że nigdy nie będziesz głodny. Wybierając się na wczasy do Grecji przygotuj się na bogactwo smaków i aromatów na każdym kroku. W tradycyjnej kuchni greckiej wykorzystuje się głównie świeże, lokalne składniki, takie jak owoce morza, bakłażany, pomidory, oliwa z oliwek, sok z cytryny, różne rodzaje ryb i mięsa, a także ziarna. Dania są aromatyczne, pełne świeżych i suszonych ziół.
krajobraz-kierunku
Kuchnia turecka! Jakich, tureckich przysmaków trzeba spróbować? Turcja już od wielu lat przyciąga turystów słoneczną pogodą, pięknymi plażami i fascynującymi zabytkami. Nie należy jednak zapomnieć o różnorodnej i apetycznej kulturze tureckich kulinariów. Dzięki lokalizacji kraju zaobserwować możemy tu wpływy zarówno Azjatyckie, Europejskie (w szczególności greckie), jak i Arabskie. O smakach, na jakie możemy trafić podróżując po Turcji opowiedziała nam Anna Waszkiewicz, manager tureckiej restauracji Maho w Warszawie.
krajobraz-kierunku
Tapas - czyli słynne, hiszpańskie przekąski Sztuka kulinarna jest niezwykle ważnym elementem, który obok sztuki, architektury i historii definiuje tożsamość kulturową Hiszpanii. Lokalne potrawy są pełne smaku, różnorodne i w pewien sposób odzwierciedlają pogodę ducha, z której słyną mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego.
krajobraz-kierunku
Smaki Bułgarii – co warto spróbować? Jednym z najważniejszych doświadczeń, jakie zazwyczaj zdobywamy podczas podróży jest poznawanie lokalnej kuchni i tradycyjnych potraw. Zwyczaje kulinarne budują dziedzictwo kulturowe kraju, podobnie jak sztuka i architektura, dlatego podczas podróży w nowe miejsca, warto poznawać nie tylko spektakularne zabytki i fascynujące krajobrazy, ale również smaki i aromaty. Położona w południowo-wschodniej Europie Bułgaria od zawsze znajdowała się na skrzyżowaniu szlaków łączących Europę, Azję i Bliski Wschód. Nic zatem dziwnego, że tradycyjna kuchnia regionu kształtowała się pod wpływem tych odmiennych kultur, przyswajając wiele potraw i smaków z kuchni tureckiej, bliskowschodniej, włoskiej i greckiej. W potrawach często występuje na przykład bułgarski odpowiednik greckiej fety i szaszłyki jagnięce przypominające turecki shish kebab.