ikona-burger
napis-rainbow
ikona-telefon

Wróć

Zainspiruj się

Kuchnia czeska. Tych potraw koniecznie musisz spróbować podczas podróży!

Czechy to stosunkowo niewielki kraj, który jednak potrafi zachwycić swą różnorodnością na wielu płaszczyznach. Jest tu całe mnóstwo ciekawych atrakcji do odkrycia i miejsc do zobaczenia. Kuchnia czeska powstała z połączenia różnorakich wpływów i tradycji kulturowych, które na przestrzeni wieków pojawiały się na tym obszarze. Mimo, że można tu odnaleźć ślady kuchni austro-węgierskiej, tureckiej czy polskiej, to czeskie dania narodowe mają swój niepowtarzalny urok i wyjątkowy charakter. Oto krótki przewodnik po słynnych potrawach, których po prostu musisz spróbować podczas pobytu w Czechach.

Svíčková na smetaně

Bita śmietana, sos żurawinowy i wołowina – jeśli myślisz, że te trzy składniki do siebie nie pasują, z pewnością zmienisz zdanie, gdy spróbujesz najsłynniejszego czeskiego dania, jakim jest svíčková na smetaně. Krucha polędwica wołowa duszona jest w sosie z warzyw korzeniowych, który często zagęszczany jest na koniec śmietaną. Gotową potrawę podaje się z knedlíkiem, gęstym sosem żurawinowym oraz z kleksem (niesłodzonej) bitej śmietany. Przy okazji warto zauważyć, że są dwa rodzaje słynnych czeskich knedlíków: houskový knedlík z ciasta na bazie mąki pszennej i drożdży oraz bramborový knedlík z ciasta, którego podstawę stanowią ugotowane i utłuczone ziemniaki.



Utopenec

Jedną z najpopularniejszych zimnych przekąsek w Czechach, serwowanych często do piwa, jest utopenec, czyli kiełbaski (špekáčky) w słodko-kwaśnej marynacie. Przekrojone wzdłuż kiełbaski układa się w słoikach na przemian z plastrami cebuli i zalewa się zagotowaną, ale przestudzoną marynatą, w skład której wchodzi woda, ocet, sól, cukier, ziarna czarnego pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Czasami do marynaty dodaje się gałkę muszkatołową i mielone chili. Utopence są dostępne w większości czeskich pubów, ale raczej nie jest to danie, które można spotkać w eleganckich restauracjach.



Nakládaný hermelín

Hermelín jest czeskim odpowiednikiem sera pleśniowego typu Camembert, wytwarzanym w mieście Sedlčany w środkowych Czechach. W restauracjach i pubach hermelín jest zwykle podawany smażony w panierce (smažený), grillowany (grilovaný) lub marynowany w oleju (nakládaný). Hermelín można marynować w całości lub po przekrojeniu na ćwiartki. Ser umieszcza się w słoiku z różnymi przyprawami i zalewa olejem, najczęściej słonecznikowym. Do słoika dodaje się zazwyczaj również pokrojoną cebulę, czosnek, słodką i ostrą paprykę, ziele angielskie i liść laurowy. Im dłużej ser jest marynowany, tym staje się bardziej kremowy i miękki, może być wówczas używany do smarowania pieczywa. Nakládaný hermelín to popularna przekąska do piwa, w szczególności typu czeski pilzner.



Česneková polévka

Czeska zupa czosnkowa to idealne danie na chłodniejsze dni. Jej sekret tkwi w sposobie przygotowania, bo wcale nie chodzi o to, by do esencjonalnego bulionu dodać olbrzymią ilość czosnku, który nada zupie niepowtarzalny aromat. Najpierw trzeba przygotować mięsno-warzywny wywar, do którego można wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, choć nie w każdej restauracji serwują taką wersję zupy. Na patelni krótko przesmaża się wyciśnięty przez praskę czosnek z pokruszoną skórką od chleba, po czym dodaje się tę mieszankę do wywaru. W wersji domowej tuż przed podaniem do wrzącej zupy wbija się rozbełtane jajko, natomiast w restauracjach jajko wbija się do miseczki i zalewa wrzącym bulionem. Zupę czosnkową serwuje się z chrupiącymi grzankami, sporą ilością poszatkowanej natki pietruszki i startym żółtym serem.



Hovězí guláš

Gulasz to danie wywodzące się z kuchni cesarstwa austro-węgierskiego, które współcześnie kojarzy się przede wszystkim z tradycyjną kuchnią Węgier. Jednakże jest on niezwykle popularny także w całych Czechach. Istotne jest również to, że węgierski gulyás, to raczej zupa gulaszowa podobna do czeskiej gulášovki, natomiast pörkölt to węgierski odpowiednik czeskiego gulášu. Czeski gulasz przygotowywany jest zazwyczaj z wołowiny, rzadziej z wieprzowiny lub dziczyzny, z dodatkiem dużej ilości cebuli i przypraw. Można także spotkać wersje wegetariańskie z kapustą lub ziemniakami. Hovězí guláš serwowany jest oczywiście z knedlíkiem, który idealnie nadaje się do zbierania aromatycznego i gęstego sosu z talerza. Swój niezwykły smak i aromat gulasz zawdzięcza dodatkowi dwóch tajemniczych składników: lekko kwaskowych powideł śliwkowych i czerstwego piernika (perník na strouhání).

Zdjęcie samolotu
Data Publikacji: 30.07.2019

Polecane wycieczki

zdjęcie-oferty
Przedsprzedaż LATO 2023
5.2/6  64 oceny
Objazd • Czechy: Praga
zdjęcie-oferty
Przedsprzedaż LATO 2023
4.9/6  94 oceny
zdjęcie-oferty
Przedsprzedaż LATO 2023
Objazd • Czechy: Praga - kraj południowoczeski - Morawy
zdjęcie-oferty
Przedsprzedaż LATO 2023
5.0/6  46 ocen
zdjęcie-oferty
Last Minute!
4.6/6  7 ocen
Objazd • Czechy: Praga

Podobne artykuły

krajobraz-kierunku

Czym zaskoczą Was najpiękniejsze włoskie miasteczka nad Adriatykiem?

W swoim życiu zwiedziłam już całkiem sporo. Trudno nazwać mnie leniwą turystką, która nie wychyla nosa z hotelowego kurortu. Ale w ostatnie wakacje zapragnęłam w końcu porządnie odpocząć – bez gonitwy, żeby upchnąć w programie jak najwięcej zabytków. Spokojnie, niespiesznie i na luzie. Do realizacji tego marzenia wybrałam włoskie wybrzeże Morza Adriatyckiego. I uwierzcie mi, że tutaj idea slow travel zdaje się nabierać wyraźnych kształtów. Sprawdźcie mój subiektywny przewodnik po włoskich miasteczkach.
krajobraz-kierunku

10 największych atrakcji Thassos

Szmaragdowy klejnot Morza Egejskiego - to grecka wyspa Thassos słynąca z niesamowitej przyrody i zjawisk naturalnych sfotografowanych przez magazyn National Geographic. To najżyźniejsza wyspa wschodniej Grecji i zarazem najbardziej wysunięta na północ ze wszystkich greckich wysp. Zachwyca niepowtarzalnym krajobrazem, zabytkami świata starożytnego, unikatową architekturą aż 22 wiosek, kuchnią, festiwalami i wydarzeniami kulturowymi, niespotykaną gościnnością mieszkańców oraz marmurowymi plażami. To wymarzone miejsce dla botaników, ornitologów i fotografów. Pływając wokół niej, możesz też zobaczyć delfiny! Przed zaplanowaniem swojej wakacyjnej podróży koniecznie poznaj największe atrakcje Thassos.
krajobraz-kierunku

Na bałkańskim rożnie, czyli 5 atrakcji Bośni i Hercegowiny, które warto zobaczyć

Na Bałkany zawsze chętnie wracam. Tu, czuję się jak u siebie w domu. W końcu mieszkańcy okolicznych terenów też są Słowianami. W zaciszu Gór Dynarskich, okalających senne i spokojne miasteczka, mogłam wreszcie złapać ducha slow travel i uciec od zgiełku dużego miasta. Stara, drewniana i kamienna zabudowa to ostoja wieloletniej tradycji tych obszarów. Gdy wchodzę do skansenu, otacza mnie zapach suchego drzewa i poczucie – zawsze żywej – tradycji. Unikalny klimat to jednak nie wszystko - atrakcje w Bośni i Hercegowinie naprawdę potrafią robić wrażenie! Na miejscu można skosztować regionalnych serów, wytwarzanych z mleka owiec pasących się na okolicznych łąkach. Zapewniam Was, że wybierając się na wakacje do Bośni i Hercegowiny poznacie bałkański klimat i przypomnicie sobie, jak to jest, choć na chwilę zwolnić tempo życia.
krajobraz-kierunku

8 atrakcji Tokio, które musisz zobaczyć. Odkryj stolicę Japonii

Japonia fascynuje wielu Europejczyków. To kraj, w którym tradycyjne budownictwo przeplata się z na wskroś nowoczesnymi projektami ze stali i szkła. W Kraju Kwitnącej Wiśni można spotkać się ze zjawiskami, których na próżno szukać w każdym innym miejscu świata. Z jednej strony Shibuja z shintoistyczną świątynią, z drugiej – dzielnica Harajuku pełna kolorowych subkultur młodzieżowych – Tokio jest szalenie różnorodną metropolią, w której na pewno znajdziesz coś dla siebie. Przed Tobą 8 najważniejszych jej atrakcji. Każda inna, każda wyjątkowa.