< WSTECZ
R.pl > Blog > Zainspiruj się > Kuchnia czeska. Tych potraw koniecznie musisz spróbować podczas podróży!

Kuchnia czeska. Tych potraw koniecznie musisz spróbować podczas podróży!

Skrócony opis

Czechy to stosunkowo niewielki kraj, który jednak potrafi zachwycić swą różnorodnością na wielu płaszczyznach. Jest tu całe mnóstwo ciekawych atrakcji do odkrycia i miejsc do zobaczenia. Kuchnia czeska powstała z połączenia różnorakich wpływów i tradycji kulturowych, które na przestrzeni wieków pojawiały się na tym obszarze. Mimo, że można tu odnaleźć ślady kuchni austro-węgierskiej, tureckiej czy polskiej, to czeskie dania narodowe mają swój niepowtarzalny urok i wyjątkowy charakter. Oto krótki przewodnik po słynnych potrawach, których po prostu musisz spróbować podczas pobytu w Czechach.

Sekcja 1

Svíčková na smetaně

Bita śmietana, sos żurawinowy i wołowina – jeśli myślisz, że te trzy składniki do siebie nie pasują, z pewnością zmienisz zdanie, gdy spróbujesz najsłynniejszego czeskiego dania, jakim jest svíčková na smetaně. Krucha polędwica wołowa duszona jest w sosie z warzyw korzeniowych, który często zagęszczany jest na koniec śmietaną. Gotową potrawę podaje się z knedlíkiem, gęstym sosem żurawinowym oraz z kleksem (niesłodzonej) bitej śmietany. Przy okazji warto zauważyć, że są dwa rodzaje słynnych czeskich knedlíków: houskový knedlík z ciasta na bazie mąki pszennej i drożdży oraz bramborový knedlík z ciasta, którego podstawę stanowią ugotowane i utłuczone ziemniaki.



Utopenec

Jedną z najpopularniejszych zimnych przekąsek w Czechach, serwowanych często do piwa, jest utopenec, czyli kiełbaski (špekáčky) w słodko-kwaśnej marynacie. Przekrojone wzdłuż kiełbaski układa się w słoikach na przemian z plastrami cebuli i zalewa się zagotowaną, ale przestudzoną marynatą, w skład której wchodzi woda, ocet, sól, cukier, ziarna czarnego pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Czasami do marynaty dodaje się gałkę muszkatołową i mielone chili. Utopence są dostępne w większości czeskich pubów, ale raczej nie jest to danie, które można spotkać w eleganckich restauracjach.



Nakládaný hermelín

Hermelín jest czeskim odpowiednikiem sera pleśniowego typu Camembert, wytwarzanym w mieście Sedlčany w środkowych Czechach. W restauracjach i pubach hermelín jest zwykle podawany smażony w panierce (smažený), grillowany (grilovaný) lub marynowany w oleju (nakládaný). Hermelín można marynować w całości lub po przekrojeniu na ćwiartki. Ser umieszcza się w słoiku z różnymi przyprawami i zalewa olejem, najczęściej słonecznikowym. Do słoika dodaje się zazwyczaj również pokrojoną cebulę, czosnek, słodką i ostrą paprykę, ziele angielskie i liść laurowy. Im dłużej ser jest marynowany, tym staje się bardziej kremowy i miękki, może być wówczas używany do smarowania pieczywa. Nakládaný hermelín to popularna przekąska do piwa, w szczególności typu czeski pilzner.



Česneková polévka

Czeska zupa czosnkowa to idealne danie na chłodniejsze dni. Jej sekret tkwi w sposobie przygotowania, bo wcale nie chodzi o to, by do esencjonalnego bulionu dodać olbrzymią ilość czosnku, który nada zupie niepowtarzalny aromat. Najpierw trzeba przygotować mięsno-warzywny wywar, do którego można wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, choć nie w każdej restauracji serwują taką wersję zupy. Na patelni krótko przesmaża się wyciśnięty przez praskę czosnek z pokruszoną skórką od chleba, po czym dodaje się tę mieszankę do wywaru. W wersji domowej tuż przed podaniem do wrzącej zupy wbija się rozbełtane jajko, natomiast w restauracjach jajko wbija się do miseczki i zalewa wrzącym bulionem. Zupę czosnkową serwuje się z chrupiącymi grzankami, sporą ilością poszatkowanej natki pietruszki i startym żółtym serem.



Hovězí guláš

Gulasz to danie wywodzące się z kuchni cesarstwa austro-węgierskiego, które współcześnie kojarzy się przede wszystkim z tradycyjną kuchnią Węgier. Jednakże jest on niezwykle popularny także w całych Czechach. Istotne jest również to, że węgierski gulyás, to raczej zupa gulaszowa podobna do czeskiej gulášovki, natomiast pörkölt to węgierski odpowiednik czeskiego gulášu. Czeski gulasz przygotowywany jest zazwyczaj z wołowiny, rzadziej z wieprzowiny lub dziczyzny, z dodatkiem dużej ilości cebuli i przypraw. Można także spotkać wersje wegetariańskie z kapustą lub ziemniakami. Hovězí guláš serwowany jest oczywiście z knedlíkiem, który idealnie nadaje się do zbierania aromatycznego i gęstego sosu z talerza. Swój niezwykły smak i aromat gulasz zawdzięcza dodatkowi dwóch tajemniczych składników: lekko kwaskowych powideł śliwkowych i czerstwego piernika (perník na strouhání).

Ocena artykułu

Średnia ocena tego artykułu: 5.00/5
Dziękujemy za wystawienie opinii!

Komentarze

Brak komentarzy.

Polecane wycieczki

Zobacz inne wpisy