Indie są republiką federacyjną ze stolicą w New Delhi. Głową państwa jest prezydent. Władzę ustawodawczą sprawuje parlament – Sansad. Każdy z 29 stanów ma własne władze z gubernatorem na czele. Podstawą gospodarki Indii jest rolnictwo. Jako pierwszy kraj zaopatrywał świat w bawełnę i do dziś są największym na świecie producentem suszonej fasoli.
Artykuły

Masale i tandoori, czyli aromatyczna i wegetariańska kuchnia Indii

Na początek – ważne rozróżnienie. „Kuchnia indyjska” i „kuchnia hinduska” to dwa różne pojęcia. Pod pojęciem „kuchnia indyjska” kryje się sztuka kulinarna, którą spotkamy na terenie Indii. Siódme pod względem powierzchni i drugie pod względem liczby mieszkańców (!) państwo na świecie to trudny do opisania, gigantyczny konglomerat narodowości, religii, języków (24 języki urzędowe!) oraz kultur, co przekłada się także na jedyny w swoim rodzaju, niebywale zróżnicowany tygiel kulinarny. „Kuchnia hinduska”, czyli wyznawców hinduizmu, jest jednym z jego składników, ale oprócz niej na dziedzictwo kulinarne Indii składają się także tradycje muzułmańskie, buddyjskie, żydowskie, nie mówiąc o europejskich i całej masie innych. Kuchnia indyjska jest zatem pojęciem szerszym, związanym bardziej z geografią i historią tej części świata, niż z konkretną grupą wyznaniową. Czy istnieją jakieś punkty wspólne dla licznych kuchni, składających się na kuchnię indyjską?

Indie: skąd wzięły się Święte Krowy?

W jednej ze swoich wypowiedzi Gandhi głosił: „Ochrona krów to dar hinduizmu dla świata. Hinduizm będzie żył tak długo, dopóki będą żyć hinduiści chroniący krowy.” Standardem w Indiach jest widok tych ssaków na środku drogi. Nawet w dużych miastach, jak Mumbai czy Delhi, chodzą one po chodnikach, kryją się w cieniu samochodów, leżą na ulicach, czasami zaglądają do sklepików albo skubią warzywa na straganach. Są nieodłącznym elementem krajobrazu tego kraju. A powiedzenie dziewczynie, że ma oczy jak krowa, jest tutaj wyjątkowym komplementem.

Smakujemy Indie – 5 potraw, które warto spróbować w Indiach

Jeśli myślisz, że w Indiach jada się wyłącznie warzywne curry z ryżem lub ewentualnie z chlebkiem naan, to podróż w tamte rejony może być dla Ciebie sporym zaskoczeniem. Bogactwo Indii przejawia się w niezwykle ciekawej mozaice pięknych krajobrazów, tradycji i różnych nacji, która znajduje odbicie nie tylko w architekturze, ale również, a może przede wszystkim, w kulinariach.

Pamiątki z Indii. Co warto przywieźć?

Poszukiwanie suwenirów, czy to na prezenty dla bliskich, czy na własny użytek, stanowi nierozerwalną część podróżowania i wakacyjnych wyjazdów. Najlepszym miejscem, by zanurzyć się w smakach, kolorach i aromatach danego regionu są targi i małe sklepiki. Można tam znaleźć zarówno piękne przedmioty wykonane własnoręcznie przez miejscowych artystów, jak i lokalne przyprawy czy produkty spożywcze. Indie nie stanowią pod tym względem wyjątku. Ten olbrzymi kraj, z niezwykle bogatą historią i kulturą, oferuje turystom szeroką gamę robionych ręcznie przedmiotów, które sprawdzą się jako pamiątki z podróży i prezenty dla bliskich. Jeśli planujesz już swoją hinduską wyprawę, to poniższa lista może być pomocna przy doborze najlepszych suwenirów.

Indie – co warto wiedzieć przed podróżą?

Indie są republiką federacyjną ze stolicą w New Delhi. Głową państwa jest prezydent. Władzę ustawodawczą sprawuje parlament – Sansad. Każdy z 29 stanów ma własne władze z gubernatorem na czele. Podstawą gospodarki Indii jest rolnictwo. Jako pierwszy kraj zaopatrywał świat w bawełnę i do dziś są największym na świecie producentem suszonej fasoli.

Filmy

Polecane wycieczki

Twoja wersja przeglądarki nie jest wspierana.
var kierunekJS = WWWRainbowToursV2.DLL.ViewModels.Desktop.Blog.KierunekRozbiegowka.KierunekRozbiegowkaViewModel.