Smaki kuchni arabskiej. Jakich przypraw używać aby poczuć smak orientu?

Z antropologicznego punktu widzenia kuchnia danego regionu jest równie ważna dla zrozumienia jego kultury, jak architektura, tradycje, muzyka i wiele innych czynników. Dlatego skosztowanie oryginalnej kuchni arabskiej powinno być kluczowym aspektem każdej wizyty na Bliskim Wschodzie. Arabskie potrawy są niezwykle różnorodne, a wyrafinowana paleta smaków przenosi nas w świat pełen ciekawych aromatów i przypraw. W krajach arabskich tradycyjnie serwuje się dania w jednym naczyniu, z którego częstują się wszyscy współbiesiadnicy. Jest to świetna opcja dla podróżujących w grupie, ponieważ mają możliwość zamówienia kilku różnych potraw i spróbowania wszystkiego po trochu.

W tym artykule przeczytasz o:

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że kuchnia arabska jest jedną z najstarszych na świecie. Już w VIII wieku spisywano tradycyjne przepisy i tworzono podręczniki dotyczące dietetycznych i leczniczych właściwości żywności, a pod koniec średniowiecza tworzono obszerne manuskrypty, w których omawiano różne kwestie związane z kulinariami, od mieszanek przypraw i sposobów obróbki, po prezentację dań i maniery przy stole. W 1226 roku powstała arabskojęzyczna książka kucharska z okresu panowania Abbasydów, której kompilatorem był Muhammad al-Baghadi. Pisał w niej, że można wyróżnić sześć rodzajów przyjemności, z których jedzenie jest rozkoszą najszlachetniejszą i najważniejszą. Nic zatem dziwnego, że Arabowie lubią jeść i chętnie dzielą się swoją pasją z odwiedzającymi. Często można spotkać się z tym, że gdy turysta zapyta miejscowego o drogę do jakiejś atrakcji turystycznej, to oprócz wskazówek otrzyma dodatkowo rekomendacje, gdzie i co zjeść.

Używane na Bliskim Wschodzie przyprawy i zioła sprawiają, że lokalne jedzenie jest naprawdę wyjątkowe. Sprawdźmy, zatem jakie są podstawowe smaki i aromaty kuchni arabskiej.



Smaki i aromaty kuchni arabskiej


Kmin rzymski, zwany również kuminem, nie ma nic wspólnego z naszym poczciwym kminkiem. Jest to prawdopodobnie najbardziej rozpowszechniona i jedna z najpopularniejszych na świecie spośród bliskowschodnich przypraw. Jej wyjątkowy, charakterystyczny aromat i pikantna nuta, budują niepowtarzalny smak wielu lokalnych potraw, w tym klasyków kuchni arabskiej, takich jak falafel i hummus.

Gałka muszkatołowa na Bliskim Wschodzie jest wykorzystywana podobnie jak w Polsce głównie w daniach wytrawnych, dla podkreślenia smaku potraw mięsnych. Jest to zazwyczaj odkryciem dla turystów z Europy Zachodniej czy USA, gdzie gałka muszkatołowa używana jest przede wszystkim w deserowych daniach słodkich. Jeśli chcesz poczuć odrobinę arabskiej magii w zaciszu swego domu, przygotuj sobie kubek gorącego kakao, z dodatkiem sezamowej pasty tahini i szczyptą gałki muszkatołowej.

Kardamon jest powszechnie stosowany jest w wielu napojach. Do naparów używa się głównie kardamonu w wersji sproszkowanej, ale czasami, by wydobyć głębię smaku do gotowania dodaje się nieobrane strączki. To właśnie dodatek kardamonu sprawia, że kawa „po arabsku” – parzona w specjalnym tygielku, na ogniu – ma tak niepowtarzalny smak i aromat.



Kurkuma wzbogaca wiele arabskich przepisów, głównie na wytrawne potrawy mięsne i warzywne, nie tylko o wyjątkowy aromat, ale również wspaniały, jaskrawożółty kolor. Kuchnia Bliskiego Wschodu wykorzystuje kurkumę wyłącznie w postaci zmielonego proszku. Lekko gorzkawa kurkuma daje unikalny smak wielu tradycyjnym potrawom, w tym słynnemu kurczakowi z ryżem szafranowym (Polo Ba Morgh).

Sumak ma kwaskowy smak i intensywnie czerwoną barwę, czasem w przepisach kuchni arabskiej zastępuje cytryny. Może być dodawany do mięs, ryb, sałatek i dań z ziemniaków. Ze względu na swój cytrusowy, jakby rześki smak, sumak jest świetnym dodatkiem do dressingów. Sumak jest jednym ze składników arabskiej mieszanki przypraw zwanej zaatar. Poza wyjątkowymi walorami smakowymi sumak słynie ze swych właściwości prozdrowotnych: zapobiega niestrawności, działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie i antywirusowo.

Baharat w języku arabskim oznacza po prostu przyprawę. W rzeczywistości jest to wyjątkowa mieszanka kilku różnych przypraw, której dokładny skład zależy od kraju lub regionu. Baharat tworzą zazwyczaj przyprawy pochodzące z Afryki Północnej, a mieszanka jest powszechnie używana głównie w Syrii, Libanie, Iranie, Izraelu, Jordanii, a także w Turcji. W sklepach i na targach można kupić tę mieszankę, by zabrać ze sobą wspomnienie wspaniałych wakacji. Baharat służy do przyprawiania jagnięciny, ryb, dań z grilla, ale także sosów i zup. Nadaje wytrawnym potrawom odrobinę słodkiego, dymnego smaku.

Anyż pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, Bliskiego Wschodu i Egiptu. Jest to jedna z najstarszych roślin, wykorzystywanych od czasów starożytnych w celach kulinarnych, ale również leczniczych. Dzięki swojemu wyraźnemu posmakowi lukrecji anyż jest popularnym składnikiem ciast i deserów, ale także pieczywa żytniego na zakwasie. Anyż dodawany jest do dań z drobiu i ryb praz używany do aromatyzowania napojów alkoholowych i syropów. Warto pamiętać, że anyż wykorzystywany w kuchni arabskiej ma niewiele wspólnego z anyżem gwiaździstym znanym z kuchni chińskiej.
Data Publikacji: 08.02.2019

Podobne artykuły

krajobraz kierunku
Rzymska kuchnia, czyli co zjeść w Rzymie, by skosztować lokalnego klimatuNiewątpliwie kuchnia jest dla mieszkańców Rzymu elementem tożsamym z ich osobowością. Rzymianie i biesiada to jedność. Idealnie przylegające do siebie elementy. I nie chodzi tu o wielkie eleganckie przyjęcia. Przeciwnie! Rzymianin celebruje zmysłami, zwłaszcza węchem i smakiem, każdy moment dnia. Rozsmakowuje się w porannym cappuccino, przy którym nie może zabraknąć tradycyjnego cornetto, czyli rogalika; na szybki obiad z uciechą zjada na stojąco kawałek cudownie chrupiącej pizzy serwowanej w piekarniach i w charakterystycznych punktach sprzedaży „pizzy na metry” prosto z pieca; zatrzymuje się po pracy na małe aperitivo, które zwykle stanowi lampka wina i kilka taralli czy orzeszków ziemnych, i z utęsknieniem wyczekuje wieczoru, bo wtedy można rozsiąść się na dobre. Odetchnąć i cieszyć się życiem. Bo pyszne, proste, zdrowe jedzenie to dla nich życie.
krajobraz kierunku
Pizza rzymska – czym się charakteryzuje? Fragment książki „Rzym od kuchni” Magdaleny Wolińskiej-RiediPizza to bez wątpienia kulinarna królowa, a na całym świecie znajdziemy niezliczoną liczbę jej wariantów. W niektórych miejscach charakteryzuje ją grube ciasto z serem zapieczonym w brzegach, w innych cieniutki spód z puszystymi, wręcz „pustymi” rantami. Część osób ją piecze, inni smażą. Zdarza się, że podaje się ją na słodko lub w kontrowersyjnych połączeniach, jak szynka z ananasem czy krem czekoladowy z bananami. Niektóre warianty serwowane na świecie mogłyby przyprawić Włochów o ból głowy. Warto jednak wiedzieć, że choć pizza jest włoskim specjałem, to nawet w słonecznej Italii nie występuje jako jedno danie. W zależności od regionu przyrządza się ją na różne sposoby. Prym wiodą dwa style kulinarne: pizza rzymska i neapolitańska. W swojej najnowszej książce „Rzym od kuchni. Śladami historii najsłynniejszych dań Wiecznego Miasta” Magdalena Wolińska-Riedi odkrywa przed czytelnikami niesamowite rzymskie smaki oraz ich fascynującą historię. Na liście opisywanych przysmaków nie mogło zabraknąć rzymskiej pizzy. Czym różni się od neapolitańskiej? Co myślą o niej sami Włosi? Jak rozpoznać dobrą rzymską pizzę? Odpowiedzi znajdziecie w poniższym fragmencie!
krajobraz kierunku
Kuchnia filipińska – czego warto spróbować podczas wakacji na Filipinach?Filipiny to turystyczny raj – znajdziemy tu przepiękne, pokryte białym piaskiem plaże, ciepłą lazurową wodę, bujną przyrodę i kilka ciekawych zabytków. Jakby tego było mało, to kraj pełen sympatycznych, zawsze uśmiechniętych ludzi i … znakomitej, dość unikatowej, kuchni. Jednym z najlepszych sposobów na poznanie danego kraju i jego kultury jest próbowanie lokalnych dań. Sprawdź więc, czym charakteryzuje się kuchnia Filipin i jakich smacznych potraw warto spróbować podczas pobytu w jednej z restauracji, jadłodajni, knajp czy w końcu punktów ze street foodem, do których trafić możemy z łatwością w Manili, na Bohol, Luzon, Boracay i w innych miejscach kraju.
krajobraz kierunku
Tradycyjne Potrawy Świąteczne z Różnych Zakątków ŚwiataŚwięta Bożego Narodzenia to czas pełen tradycji, również kulinarnych. W tym artykule przyjrzymy się wyjątkowym i tradycyjnym potrawom świątecznym z Hiszpanii, Grecji, Portugalii, Meksyku, Dominikany, Wenezueli oraz Chorwacji, odkrywając ich unikatowe smaki i zwyczaje.