Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Region: Dubrownik
Leżący na południu Chorwacji Dubrownik nazywany jest często Perłą Adriatyku. Miejscowość sięgająca swymi korzeniami wczesnego średniowiecza urzeka piękną architekturą i niepowtarzalnym klimatem. Możemy tu podziwiać praktycznie niezniszczone (co jest unikatowe w skali Europy) założenie urbanistyczne średniowiecznego miasta wraz z systemem fortyfikacji warownych, na który składają się, oprócz dochodzących do 25 metrów wysokości murów, również forty, baszty i bramy. Wokół miejscowości znajdują się liczne wyspy i plaże, a w tutejszych knajpkach skosztować można najbardziej wykwintnych dań, w tym szerokiej paletę świeżych owoców morza, które miejscowi rybacy dostarczają każdego dnia zaraz po porannych połowach. Praktycznie przez cały rok panuje tu łagodny klimat, a jeśli dodać do tego fakt, że jest to jedno z najbardziej nasłonecznionych miast śródziemnomorskiej Europy, to nikogo nie zdziwi, że Dubrownik to jedno z ulubionych miejsc turystów nad Adriatykiem.
Dubrownik leży w strefie klimatu śródziemnomorskiego, charakteryzującego się suchymi, ciepłymi latami i łagodnymi zimami. Rocznie notuje się tam 700-1300 mm deszczu. Opady występują głównie zimą.
Jeśli interesuje nas wypoczynek na plaży, najlepszym okresem na wizytę w Dubrowniku i jego okolicach jest lipiec i sierpień, jeśli zaś zwiedzanie – późna wiosna i wczesna jesień.
W Dubrowniku słupki rtęci pokazują 17 °C w kwietniu, 22 °C w maju, 26 °C w czerwcu, 31 °C w lipcu, 30 °C w sierpniu i 25 °C we wrześniu. Noce najcieplejsze są w lipcu i sierpniu – 19-21 °C. Zimą średnie temperatury w dzień wynoszą 11-15 °C i 3-7 °C w nocy.
Temperatura wody to 17 °C w maju, 20 °C w czerwcu, 22 °C w lipcu, 19 °C w sierpniu i 15 °C we wrześniu.
Dubrownik to jedno z najpiękniejszy miast Chorwacji, pełne zabytków i ciekawych miejsc, zachwyci każdego, kto lubi zwiedzać i aktywnie spędzać czas. Wśród największych atrakcji Dubrownika trzeba wymienić:
Podczas pobytu warto również skorzystać z oferty wycieczek fakultatywnych w Dubrowniku, a wśród nich zwiedzanie miasta z polskojęzycznym przewodnikiem, całodniowa wycieczka do Czarnogóry pod opieką pilota czy zwiedzanie wyspy Korculi i Półwyspu Pelješac.
Port lotniczy Dubrownik (DBV) znajduje się ok. 20 km na południe od centrum miasta, w miejscowości Čilipi.
W sezonie turystycznym (czerwiec-wrzesień) do Dubrownika można dolecieć bezpośrednio tanimi liniami lotniczymi z Warszawy, Poznania, Krakowa i Katowic lub lotami czarterowymi poszczególnych biur podróży. Rainbow oferuje przeloty z Gdańska, Poznania, Katowic i Warszawy.
Kozice na žaru – grillowane krewetki, podawane najczęściej z pieczywem i sałatką.
Kozice u maslinovom ulju – krewetki duszone w oleju z oliwek z dodatkiem czosnku i natki pietruszki.
Salata od hobotnice – sałatka z ugotowanej ośmiornicy z dodatkiem pomidorów, papryki, sałaty i aromatycznych ziół.
Riblja juha – zupa rybna, często serwowana też z dodatkiem owoców morza.
Crni Rižot – czarne risotto barwione atramentem z mątwy lub kałamarnicy.
Buzara – gulasz z owoców morza z oliwą z oliwek, winem, czosnkiem i pietruszką (scampi – krewetki, dadnje – małże).
Špageti od plodova mora – spaghetti z owocami morza.
Prócz tego warto też skosztować innych tradycyjnych chorwackich dań:
Burek – ciasto filo faszerowane mięsem, szpinakiem lub serem.
Ćevapčići – kotleciki z mielonego mięsa z dodatkiem cebuli i czosnku.
Pršut – solona szynka suszona na wietrze.
Pljeskavica – okrągły kotlet z mięsa mielonego podawany najczęściej z frytkami.
Meso ispod peke – mięso z ziemniakami i cebulą pieczone w żarze w specjalnym naczyniu, które następnie zasypywane jest żarem.
Grah sa zeljem – fasolowy gulasz z kiszoną kapustą.
Produkty spożywcze – lawenda, wino (np. Dingač, Plavac, Prošek, Graševina), pršut, oliwa z oliwek, miód (np. lawendowy, szałwiowy, kasztanowy), dżem z fig, Maraschino (likier z wiśni), ser z mleka owczego Paški sir, rakija, słodycze (ciasteczka Domaćice, czekolada Dorina), przyprawy i zioła (rozmaryn, szałwia, tymianek, liście laurowe), ajvar.
Produkty użytkowe – kosmetyki na bazie oliwy z oliwek lub lawendy, peka (specjalne naczynie do przygotowywania potraw).
Produkty dekoracyjne – koronki (serwetki, obrusy), wyroby z kamienia (misy, wazony, biżuteria, moździerz).