
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Standard hotelu
Typ wyjazdu
Cena
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Rodzaj pokoju
Dokumenty
Sezon
Tematyka
Oferty

Cypr Północny
Stolica: Nikozja
Waluta: TRY
Powierzchnia: 3355 km 2
Liczba ludności: 313 626
Sprawdź najczęściej zadawane pytania o wakacje w Cyprze Północnym i przekonaj się, czy to Twój wymarzony kierunek na idealny urlop.
Walutą Cypru Północnego jest lira turecka (TRY), która dzieli się na 100 kuruszy. Niemal wszędzie można płacić w euro, jest to jednak o wiele mniej opłacalne, niż posługiwanie się lirami.
Wyjeżdżając, najlepiej zabrać ze sobą liry, jeśli jednak będziemy mieli problemy z ich kupnem, można wziąć ze sobą euro lub amerykańskie dolary i brytyjskie funty. Pieniądze można wymienić na każdym kroku – w bankach i kantorach. Bankomaty są dostępne w większości turystycznych miejscowości. Płatność kartą jest bardzo popularna, ale w małych, lokalnych sklepikach i na turystycznych straganach preferowana jest jednak gotówka.
Znaczna część wyspy leży w strefie klimatu śródziemnomorskiego, charakteryzującego się ciepłymi, suchymi latami i łagodnymi zimami. Wewnątrz kraju, gdzie dominują góry i w mniejszym stopniu docierają masy powietrza znad morza, klimat zmienia się na suchy. Najlepszym okresem na wypoczynek na Cyprze jest okres od maja do października (przy czym w lipcu i sierpniu temperatury powietrza są dość wysokie – ok. 34°C).
Średnie temperatury w Kyrenii wynoszą 15-18°C w miesiącach zimowych, 22°C w kwietniu i w listopadzie, 27°C w maju i w październiku, 31°C w czerwcu i we wrześniu i 34°C w lipcu i sierpniu. W nocy słupki rtęci pokazują średnio o 7-9°C mniej niż w ciągu dnia.
Temperatura wody w morzu wynosi 17-19°C zimą i wiosną, 23°C wczesnym latem i 28-29°C w lipcu, sierpniu i wrześniu.
Roczna suma opadów to 407 mm. Najbardziej deszczowym okresem jest zima, latem zaś nie pada prawie wcale.
Więcej na temat pogody na naszym blogu: Pogoda na Cyprze
Do najciekawszych miejsc regionu należą:
Jedynym lotniskiem Cypru Północnego jest Ercan International Airport (ECN). Obecnie żadne linie lotnicze nie oferują bezpośrednich połączeń między Polską a Cyprem Północnym. Jeśli więc wybieramy się w te strony, warto skorzystać z lotu czarterowanego przez biuro podróży. Z Rainbow do Ercan można polecieć z Warszawy i Katowic. Lot trwa ok. 3 godzin.
Od czasów starożytnych Cypr był zamieszkiwany przez Greków i znajdował się kolejno w strefie wpływów kultury greckiej, rzymskiej i bizantyjskiej. W XII w. wyspę podbili krzyżowcy a 400 lat później Turcy. Trwająca trzy wieki władza turecka doprowadziła do zubożenia i częściowego wyludnienia kraju. W efekcie, w 1821 r. mieszkańcy wyspy wzniecili powstanie przeciwko obcemu panowaniu. W drugiej połowie XIX w. Wielka Brytania rozpoczęła okupację Cypru, a w 1914 r. (gdy podczas pierwszej wojny światowej Turcja poparła mocarstwa centralne), anektowała wyspę. Cypr oficjalnie stał się brytyjską kolonią w 1925 r.
Zwolennicy przyłączenia wyspy do Grecji stworzyli organizację paramilitarną o nazwie EOKA (Narodową Organizację Cypryjskich Bojowników), która siała postrach w tureckich wioskach i sabotowała brytyjskie organizacje wojskowe. Mniej więcej w tym samym czasie powstała analogiczna organizacja turecka VOLKAN. W 1960 r. Cypr uzyskał niepodległość, jednak konflikt wewnętrzny nie ustał – przez lata krajem targały krwawe wojny domowe. Gdy w 1974 r. prezydentem kraju został weteran EOKA Nikos Sampson, Turcja, obawiając się przyłączenia wyspy do Grecji, rozpoczęła inwazję. Miesiąc później podpisano zawieszenie broni, a na obszarze zajętym przez Turcję proklamowano Republikę Turecką Cypru Północnego, która jednak nie została uznana przez żaden inny kraj na świecie.
Kuchnia Cypru Północnego jest oparta na kuchni tureckiej i greckiej. Elementami tej pierwszej są miód, bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, daktyle i figi) oraz aromatyczne przyprawy dodawane do wielu potraw. Miejscowa kuchnia jest bardzo różnorodna, a potrawy zawierają zazwyczaj wiele różnego rodzaju warzyw i w większości przyrządzane są na ciepło.
Podczas pobytu w tych rejonach warto spróbować następujących dań:
Do północnej części wyspy można wwieźć 400 papierosów, 0,75 l alkoholu wysokoprocentowego, wina lub piwa oraz 10 ml perfum.
Zabroniony jest wwóz i wywóz narkotyków, broni, antyków, znalezisk archeologicznych i dzikich zwierząt.
W sklepach – sok owocowy 12 TRY, butelka wina 75 TRY, piwo 15 TRY, wino 18 TRY, woda 4 TRY, soda 3,50 TRY.
W restauracjach – soda 5 TRY, piwo 9 TRY, frytki 7 TRY, kawa po turecku 4 TRY, cappuccino 15-19 TRY, grillowany ser Halloumi 18-25 TRY, zupa 15-18 TRY, smażone kalmary 25 TRY, sałatka 15-20 TRY, danie główne 28-40 TRY.
Za autobusowy bilet miejski zapłacimy 3,50 TRY, a za taksówkę 5 TRY opłaty początkowej i ok. 3,50 TRY za kilometr.
Produkty spożywcze – kawa, słodycze loukoumi, oliwa z oliwek, zioła i przyprawy (oregano, tymianek, liście laurowe, bazylia), herbaty smakowe (np. z granatu, jabłkowa).
Produkty użytkowe – buty z koziej skóry, wyroby z jedwabiu, plansza do gry w tavli.
Produkty dekoracyjne – kosze, ceramika, breloki czy magnesy z niebieskim talizmanem przypominającym oko, złota i srebrna biżuteria, ozdobne poszewki na poduszki, fajka wodna.
Obecnie Polska znajduje się w zielonej strefie, co oznacza, podróżni posiadający zaświadczenie o ukończeniu pełnego cyklu szczepień przeciw COVID-19 oraz ozdrowieńcy są zwolnieni z obowiązku przedstawienia negatywnego wyniku testu i kwarantanny po przylocie. Osoby, które nie spełniają powyższych kryteriów, muszą przedstawić negatywny wynik testu wykonanego max. 72 godziny przed lądowaniem. Każdy, kto przylatuje do północnej części Cypru, ma obowiązek wypełnić formularz TRNC Passenger ze strony https://adapass.gov.ct.tr. Należy to zrobić na telefonie komórkowym (na komputerach i laptopach aplikacja nie działa poprawnie) i dołączyć odpowiednie dokumenty, np. certyfikat szczepienia lub wynik testu.
Uwaga: Aktualne informacje na temat warunków wjazdowych znajdziesz na https://r.pl/wytyczne