Masale i tandoori, czyli aromatyczna i wegetariańska kuchnia Indii
„Kuchnia indyjska” i „kuchnia hinduska” to dwa różne pojęcia. Dowiedz się więcej na ten temat czytając blog Rainbow i poznaj z nami dziedzictwo kulinarne Indii.
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon (1)
Dokumenty
Oferty
Użyte filtry:
Znaleziono 5 ofert
Indie
Stolica: Nowe Delhi
Waluta: INR
Powierzchnia: 3 287 590 km 2
Liczba ludności: 1 236 344 631
Trudno znaleźć na świecie bardziej fascynujący i różnorodny kraj niż Indie – niesamowita kultura i obyczaje, wiele języków, luksus i bogactwo współistniejące ze skrajną biedą, a zaskakujące, bogato zdobione świątynie i imponujące monumentalne pałace kontrastują ze slumsami. Gwar indyjskich miast, chaos tutejszych ulic, zróżnicowane krajobrazy, niezwykle aromatyczna kuchnia – to wszystko może przyprawić o zawrót głowy. Indie można kochać albo nienawidzić, ale na pewno przynajmniej raz w życiu trzeba je koniecznie zobaczyć!
Nie ma obowiązku specjalnych szczepień, poleca się natomiast szczepienia przeciwko błonicy, krztuścowi, odrze, śwince, różyczce, tężcowi, wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i B, durowi brzusznemu i cholerze.
Ze względu na występowanie malarii, poleca się stosowanie profilaktyki antymalarycznej.
Walutą kraju jest rupia indyjska (INR), która dzieli się na 100 paisa. Najlepiej zabrać ze sobą dolary i wymienić na miejscu w jednym z kantorów. Płatność kartą jest możliwa w większych sklepach, restauracjach i hotelach, bankomaty występują w dużych miastach.
1 EUR = 84,59 INR
1 USD = 74,86 INR
1 PLN = 18,57 INR
1 INR = 0,05 PLN
W Indiach występują praktycznie wszystkie klimaty, dominuje natomiast klimat subtropikalny (na północy) i tropikalny (w centralnej i południowej części kraju). Ogromny wpływ na pogodę w Indiach ma monsun pojawiający się zwykle na początku czerwca, możemy więc wyróżnić wyraźną porę deszczową i suchą.
Podczas monsunu najwięcej deszczu notuje się na południowo-zachodnim wybrzeżu (Mumbai, Goa) oraz na północnym-wschodzie (Kolkata). Najgorętszy jest kwiecień i maj, czyli miesiące tuż przed przybyciem monsunu.
Średnie temperatury w New Delhi wynoszą (dzień/noc): 20/8°C w styczniu, 25/11°C w lutym, 30/16°C w marcu, 37/21°C w kwietniu, 40/26°C w maju, 39/28°C w czerwcu, 36/27°C w lipcu, 34/27°C w sierpniu, 34/25°C we wrześniu, 33/19°C w październiku, 28/13°C w listopadzie i 23/8°C w grudniu. Najbardziej deszczowym miesiącem jest sierpień (235 mm), najmniej listopad (5 mm).
Średnie temperatury w Mumbaju wynoszą (dzień/noc): 31/17°C w styczniu, 32/18°C w lutym, 33/21°C w marcu, 33/24°C w kwietniu, 34/27°C w maju, 32/26°C w czerwcu, 30/25°C w lipcu i w sierpniu, 31/25°C we wrześniu i październiku, 34/21°C w listopadzie i 33/18°C w grudniu. Najbardziej deszczowym miesiącem jest lipiec (710 mm), najmniej natomiast okres od stycznia do kwietnia, kiedy nie pada w ogóle.
Bezpośrednio przed i po zakończeniu monsunu, często pojawiają się cyklony.
Najlepszą porą na wakacje w Indiach jest okres od listopada do lutego.
To różnorodny kraj pod względem klimatu, kultury, a także języków. Specyfika atrakcji w Indiach zależy od tego, którą część masz zamiar zwiedzić. Z pewnością każdy z nich jest warta uwagi i oryginalna na swój sposób.
Północ kraju:
Część centralna:
Południe kraju:
Boisz się podróżować sam? A może chcesz wiedzieć jak najwięcej na temat historii, zwyczajów oraz kuchni pomijając barierę językową. Podczas wycieczek fakultatywnych po Indiach jeden z polskojęzycznych przewodników z pewnością wprowadzi Cię w tajniki tego świata.
Największe lotniska w kraju znajdują się w New Delhi (DEL), Mumbaju (BOM), Bengaluru (BLR), Hyderabadzie (HYD) i Kolkacie (CCU). Z Polski można dolecieć do New Delhi bezpośrednio z Warszawy. Lot trwa 7,5 godziny.
Jeśli wybieramy się do innych części Indii, trzeba się nastawić na lot z przesiadką przez którąś z europejskich stolic lub przez Bliski Wschód.
W trzecim tysiącleciu p.n.e. cywilizacja Doliny Indusu zaczęła przemieszczać się z terenów dzisiejszego Pakistanu do północno-zachodnich Indii. Tysiąc lat później osiedliły się tu pastersko-rolnicze plemiona Ariów, które narzuciły miejscowym swoją kulturę i religię. Wówczas też wyodrębniły się stany społeczne, które później przekształciły się w system kastowy. Liczne indyjskie królestwa zostały zjednoczone w IV w. p.n.e. za sprawą dynastii Maurjów, której najwybitniejszym władcą był Aśoka. Kolejny okres rozkwitu Indii nastąpił w IV w. n.e. za panowania dynastii Guptów.
W VIII w. rozpoczęły się najazdy muzułmanów, którym udało się ostatecznie utworzyć sułtanat ze stolicą w Delhi. Pod koniec XIV w. kraj został podbity przez Tamerlana. W 1498 r. Indie zostały odkryte przez Vasco da Gamę, a Portugalczycy szybko zdobyli kontrolę nad częścią zachodniego wybrzeża. Tymczasem północ kraju została podbita przez Babura – założyciela dynastii Mogołów.
W połowie XVI w. Indiami zainteresowali się Brytyjczycy i do połowy XIX w. utworzona przez nich Kompania Wschodnioindyjska kontrolowała praktycznie cały kraj. Na przełomie XIX i XX w. przybrały na sile nastroje niepodległościowe – najsłynniejszym orędownikiem uniezależnienia się od Wielkiej Brytanii był Mahatma Gandhi.
Indie uzyskały niepodległość w 1947 r., z tym że na części jej terytorium utworzono muzułmańskie państwo Pakistan, z którego następnie wyodrębnił się Bangladesz. Do dziś trwa spór między Indiami a Pakistanem o Kaszmir.
Myślisz, że podczas wakacji w Indiach jedyne, co będziesz jeść to ryż, curry i chlebek naan? Nic bardziej mylnego! Tamtejsza kuchnia bogata jest w smaki i aromaty, które trudno odwzorować bez lokalnych przypraw czy receptur. Do topowych dań kuchni indyjskiej należą:
Chapati, Roti, Naan, Paratha, Dosa – chlebki z formie mniej lub bardziej cienkiego placka.
Samosa – smażone na głębokim tłuszczu pikantne pierożki z ziemniakami i innymi dodatkami.
Aloo gobi – curry z ziemniaków i kalafiora.
Biryani – ryż z warzywami, jajkiem lub mięsem.
Thali – serwowany na tacy ryż z całą gamą różnych sosów i dodatków znajdujących się w małych miseczkach.
Dal – gęsty sos z warzyw strączkowych (soczewicy, grochu lub fasoli).
Idli sambar – bułeczki ryżowe z gulaszem z warzyw i soczewicy.
Mango chutney – gęsty sos z mango.
Palak paneer – rodzaj białego sera z krowiego mleka (nazywanego w Indiach paneer) w gęstym szpinakowym sosie.
Tandoori chicken – marynowany w jogurcie i przyprawach kurczak pieczony w specjalnym glinianym naczyniu, zwanym tandoori.
Masala dosa – cienki chrupiący naleśnik (dosa) wypełniony ziemniakami, serwowany zazwyczaj z sosem z soczewicy i różnymi dodatkami.
Uttapam – placki z ryżu i soczewicy z pomidorami i cebulą.
Barifa – słodkie ciasteczka w kształcie rombu.
Gulab jamun – kuleczki z mleka i cukru, polane słodkim syropem z dodatkiem kardamonu i wody różanej.
Lassi – jogurtowy napój występujący w różnych wersjach smakowych, może być przygotowany zarówno na słono z chilli, jak i na słodko, np. banana lassi.
Do Indii można wwieźć 100 papierosów i dwa litry napojów alkoholowych. Kwoty powyżej 5.000 USD należy zadeklarować.
W sklepach: chleb 43 INR, jogurt 20 INR, Coca cola 2 l 55 INR, czekolada 100 INR, chipsy 40 INR, papierosy 210 INR, piwo 88 INR, woda mineralna 15-15 INR.
W restauracjach: ryż z warzywami 80 INR, dania główne w przeciętnych restauracjach 100-150 INR, kawa 10 INR.
Bilet komunikacji miejskiej kosztuje 20 INR, taksówka 40 INR opłaty początkowej i 20 INR za km, wynajem auta od 1500 INR dziennie. Za litr benzyny zapłacimy ok. 95 INR.
Środki przeciw komarom z wysokim stężeniem DEET, moskitierę, lekkie przewiewne ubrania, zakryte buty na wieczór.
Krem z wysokim filtrem UV, nakrycie głowy, okulary przeciwsłoneczne.
Saszetkę do ukrycia pod ubraniem, w której można schować paszport i pieniądze.
Żel antybakteryjny, mokre chusteczki, podstawowy zestaw leków (przede wszystkim na biegunkę!).
Jeśli nie będziemy się zatrzymywać w drogich hotelach bądź mamy w planie przejazd pociągiem czy autobusem, warto zabrać prześcieradło lub poszewkę i cienki śpiwór.
Przygotuj się dokładnie do podróży i przeczytaj, co warto wiedzieć przed wakacjami w Indiach. Ten wpis podpowie Ci, czego możesz się spodziewać, gdy twój samolot wyląduje na miejscu.
Produkty spożywcze: przyprawy (cynamon, kardamon, kurkuma, curry, szafran, a także gotowe mieszanki), herbata.
Produkty użytkowe: sari, letnia odzież, wyroby z jedwabiu, biżuteria, kosmetyki (np. olej kokosowy), produkty ajurwedyjskie, szale z pashminy, dywany, poszewki na poduszki, kolorowe skórzane buty z czubkiem.
Produkty dekoracyjne: wyroby z drzewa sandałowego (szkatułki, popielniczki, płaskorzeźby), maski i figurki przedstawiające hinduistyczne bóstwa, mandale, obrazy, ceramika.
Należy się targować.
Jeśli udajemy się gdzieś taksówką lub rikszą, cenę przejazdu należy ustalić wcześniej.
Należy pilnować cennych rzeczy i uważać na kieszonkowców oraz naganiaczy i naciągaczy, którzy oferują wszelaką pomoc w zwiedzaniu, transporcie itp.
Nie powinno się zapuszczać do slumsów, a także w ciemne zaułki po zmroku.
Na dworcach są osobne kolejki dla lokalnych mieszkańców i dla turystów.
Hinduski rzadko odsłaniają nogi, dlatego panie podróżujące w spódnicach czy spodniach odsłaniających kolana, mogą być narażone na zaczepki i obmacywanie przez obcych mężczyzn.
Krowa jest uważana za święte zwierzę i za jej zabicie grozi więzienie, podczas wakacji w Indiach w restauracji nie znajdziesz więc potraw z wołowiną, a w tych prowadzonych przez muzułmanów także z wieprzowiną. Na naszym blogu dowiesz się, skąd wzięły się święte krowy.
Będąc w Indiach, turyści są bardzo często nagabywani przez żebraków, a nawet dzieci, które nieraz są specjalnie okaleczane po to, by lepiej „zarabiały”. Nie należy dawać im pieniędzy.
Społeczeństwo indyjskie jest dość tradycyjne – publiczne okazywanie sobie czułości jest źle widziane.
Mieszkańcy Indii posiłki najczęściej jedzą rękami (nie używają sztućców).
Mężczyźni często chodzą po ulicy, trzymając się za ręce.
Plucie jest dość powszechne w przestrzeni publicznej, co więcej wielu Hindusów żuje betel, stąd bardzo często plują czerwoną mazią.
Poznaj regiony Indii: