Kierunek Senegal – garść praktycznych porad dla podróżnika
Wybierasz się w podróż do Senegalu? Przed wyjazdem zapoznaj się z naszym poradnikiem, w którym znajdziesz odpowiedzi na najważniejsze pytania odnośnie Senegalu. Miłej lektury!
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Znaleziono 8 ofert
Senegal
Stolica: Dakar
Waluta: XOF
Powierzchnia: 196 190 km 2
Liczba ludności: 12 521 851
Położony nad Zatoką Gwinejską Senegal to jedna z popularniejszych destynacji Afryki zachodniej. Swą popularność zawdzięcza w dużej mierze malowniczej linii brzegowej, oferującej zróżnicowane pejzaże. Na północ od Dakaru ocean potrafi przekonywać o swej potędze, tworząc wysokie fale, idealne dla doświadczonych surferów. Na południe od stolicy znajdziemy zaś liczne, spokojne plaże, nadające się do opalania, jak i amatorskiego uprawiania sportów wodnych. Ta część senegalskiego wybrzeża posiada zarówno sporo urokliwych wiosek rybackich, jak i turystycznych kurortów.
Miejsca, które trzeba zobaczyć – wczasy w Senegalu
Jednym z miejsc, które z pewnością warto odwiedzić podczas wakacji w Senegalu jest Dakar. Stolica kraju posiada w swojej ofercie liczne muzea i kolorowe, pełne życie targowiska. Będąc w Dakarze, zobaczcie koniecznie Pałac Prezydencki, Plac Niepodległości oraz pomnik Renesansu Afryki, z którego roztacza się wspaniały widok na całe miasto. Z Dakaru wybierzcie się na Wyspę Goree (Wyspa Niewolników). Charakteryzująca się kolonialną zabudową i kolorowymi, pastelowymi domami posiada imponujące fortyfikacje oraz Dom Niewolników, przypominający o tragicznym losie wielu mieszkańców Afryki. Wyspa ta wpisana została na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Kolejnym miastem wartym zobaczenia jest Saint Louis. Położone przy granicy z Mauretanią, uznawane jest za stolicą Senegalskiego Jazzu. Znajdziecie tu również kolonialną zabudową, która wpisana została także na listę UNESCO.
Afryka na talerzu – wakacje w Senegalu
Wreszcie wczasy w Senegalu to także uczta dla naszych kubków smakowych. Będąc w Senegalu, nie sposób nie spróbować lokalnych potraw. Podstawą tutejszej kuchni jest ryż i owoce morza. Za narodową potrawę uznaje się zaś Ceebu Jen (marynowana ryba w ryżu z sosem) oraz Ceebu Yapp (marynowane mięso wołowe lub jagnięce z ryżem). Ceebu występuje też w wariantach z kurczakiem czy pysznym sosem z orzeszków ziemnych. Popularnym daniem obiadowym jest również kuskus, przygotowywany z przeróżnymi dodatkami. Na śniadanie zaś Senegalczycy chętnie jedzą bagietkę, która trafiła tu dzięki Francuzom (Senegal był przez długie lata kolonią francuską).