Arancini – kulki z ryżem i nadzieniem (np. mięsem, bakłażanem, mozzarellą) obtoczone w bułce tartej i smażone na głębokim tłuszczu.
Brioche con gelato – lody w słodkiej bułce maślanej.
Spaghetti alla norma – makaron z pomidorami i bakłażanem posypany wędzoną ricottą.
Pasta con le sarde – spaghetti z sardynkami, sardelami, piniami, rodzynkami i szafranem.
Sfincione – sycylijska pizza na grubym cieście, zwykle w kształcie prostokąta. Do jej podstawowych składników należą sos pomidorowy, lokalny ser, cebula, oliwki i anchois.
Caponata – sycylijska potrawa z pomidorów i bakłażana z selerem naciowym, oliwkami i kaparami.
Busiate alla Trapanese – makaron z pomidorami, migdałami, czosnkiem i bazylią.
Pasta con i tenerumi – danie pomiędzy zupą a klasycznym makaronem, którego głównym składnikiem są młode pędy liści cukinii, pomidory i spaghetti.
Cannolo siciliano – rurki nadziewane kremem z ricotty.
Cassata alla siciliana – ciasto złożone z warstw biszkopta, ricotty, masy migdałowej i udekorowane kandyzowanymi owocami.
Frutta Martorana – ciasteczka z marcepanu uformowane w różne kształty.