Wakacje 2024 – te kierunki będą najpopularniejsze w tym roku!
Sprawdź najlepsze kierunki na wakacje 2024! Gdzie warto pojechać i co zobaczyć? Zaplanuj wczasy z Rainbow!
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Włochy
Region: Sycylia
Waluta: EUR
Powierzchnia: 25 710 km 2
Liczba ludności: 5 036 666
Sycylia jest największą wyspą położoną na Morzu Śródziemnym, a jej krajobraz jest niezwykle zróżnicowany, znajdują się tu góry, wyżyny, kaniony i przede wszystkim Etna, najwyższy czynny wulkan w Europie! Wyspa ma jednak do zaoferowania znacznie więcej – są tu urokliwe miasteczka, np. Ragusa z imponującą starówką i wspaniałym pałacem Arezzo Di Trifiletti, malownicze Syrakuzy, pełne barokowych kościołów i pałaców Palermo czy położona u stóp Etny Katania. Sycylia jest też idealnym miejscem dla miłośników aktywnego wypoczynku. Wyspa oferuje możliwości do nurkowania, pieszych wędrówek, spływów kajakowych, zwiedzania jaskiń i sportów wodnych. Do tego wszystkiego czekają tu jeszcze na turystów piękne plaże i wspaniała kuchnia. Entuzjaści wypoczynku i niczym niezmąconego spokoju mogą skorzystać z oferty wczasów All inclusive na Sycylii i spędzić czas w pięknie położonym i doskonale wyposażonym hotelu z dostępem do wszelkich wygód. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Na wybrzeżu wyspy dominuje klimat śródziemnomorski – zimy są łagodne i nieco deszczowe, lata natomiast słoneczne, gorące i praktycznie bezdeszczowe. Wewnątrz lądu klimat przechodzi w kontynentalny – zimy są chłodne, latem natomiast jest gorąco, nieraz nawet upalnie i pada tu znacznie więcej niż na wybrzeżu.
Na wyspę dociera sirocco – gorący i suchy wiatr znad Afryki przynoszący znaczne ocieplenie (temperatury wzrastają wówczas do 20 °C zimą i nawet 43-45 °C latem) oraz mistral – suchy, zimny i porywisty wiatr wiejący z północnego zachodu.
W Palermo latem temperatura wynosi w dzień 27°C w czerwcu i we wrześniu, 30°C w lipcu i w sierpniu, 27°C we wrześniu i 20-23°C w nocy. Wiosną i jesienią słupki rtęci pokazują 19-23 °C w dzień i 10-18°C w nocy, zimą natomiast 15-17°C w dzień i 9-11°C w nocy. Większość opadów przypada na zimę, a najbardziej deszczowym miesiącem jest grudzień (95 mm).
Woda najcieplejsza jest od lipca do października – jej temperatura waha się od 22°C w czerwcu do 26,5°C w sierpniu.
Najlepszym okresem na wizytę na Sycylii jest lato, jeśli mamy ochotę na plażowanie oraz wiosna lub wczesna jesień, jeśli naszym celem jest zwiedzanie lub wędrówki po górach.
Na turystów decydujących się spędzić urlop na tej włoskiej wyspie czeka niezliczona ilość przepięknych, malowniczych miejsc i zakątków. Poniżej kilka najważniejszych atrakcji turystycznych Sycylii, które warto zobaczyć:
Na Sycylii znajdują się trzy lotniska międzynarodowe – Katania (CTA), Palermo (PMO) i Trapani (TPS). Tanie linie lotnicze oferują połączenia na wyspę z Katowic, Krakowa, Wrocławia, Modlina i Warszawy.
W sezonie letnim biura podróży często decydują się na uruchomienie lotów czarterowych.
Z Rainbow na Sycylię polecimy z Warszawy i Katowic. Lot trwa ok. 2,5 godziny.
Arancini – kulki z ryżem i nadzieniem (np. mięsem, bakłażanem, mozzarellą) obtoczone w bułce tartej i smażone na głębokim tłuszczu.
Brioche con gelato – lody w słodkiej bułce maślanej.
Spaghetti alla norma – makaron z pomidorami i bakłażanem posypany wędzoną ricottą.
Pasta con le sarde – spaghetti z sardynkami, sardelami, piniami, rodzynkami i szafranem.
Sfincione – sycylijska pizza na grubym cieście, zwykle w kształcie prostokąta. Do jej podstawowych składników należą sos pomidorowy, lokalny ser, cebula, oliwki i anchois.
Caponata – sycylijska potrawa z pomidorów i bakłażana z selerem naciowym, oliwkami i kaparami.
Busiate alla Trapanese – makaron z pomidorami, migdałami, czosnkiem i bazylią.
Pasta con i tenerumi – danie pomiędzy zupą a klasycznym makaronem, którego głównym składnikiem są młode pędy liści cukinii, pomidory i spaghetti.
Cannolo siciliano – rurki nadziewane kremem z ricotty.
Cassata alla siciliana – ciasto złożone z warstw biszkopta, ricotty, masy migdałowej i udekorowane kandyzowanymi owocami.
Frutta Martorana – ciasteczka z marcepanu uformowane w różne kształty.
Produkty spożywcze – wino (Camelot, Etna, Grillo, Marsala), miody (np. tymiankowy, orzechowy, cytrynowy, kasztanowy), owocowy likier Fuoco dell’Etna, pesto (np. pistacjowe).
Produkty użytkowe – czapka Coppola, instrumenty ludowe (tamboru, chitarra, friscalettu – rodzaj fletu).
Produkty dekoracyjne – wyroby z lawy, ceramika z Caltagirone, lalki Pupi.