< WSTECZ
R.pl > Blog > Podróże ze smakiem > Jakich portugalskich potraw warto spróbować?

Jakich portugalskich potraw warto spróbować?

Skrócony opis

Kuchnia portugalska jest niezwykle różnorodna, aromatyczna i oparta na świeżych, lokalnych produktach. Niezależnie od regionu, do którego się wybierzesz na wakacje, Portugalia oferuje szeroki wybór kulinarnych przysmaków. Bogata portugalska kuchnia przez dłuższy czas pozostawała w cieniu tradycji światowych gigantów kulinarnych, czyli Hiszpanii, Włoch i Francji, ale zmieniło się to wraz z rozwojem turystyki. Będąc na wakacjach w Portugalii pokochać można nie tylko jej przepiękne krajobrazy i zabytki, ale także pyszne dania. Portugalczycy kochają dobre jedzenie i ta prosta radość przenika wszystkie aspekty życia. Znajdziesz tu zarówno ciekawe dania regionalne, jak i te o zasięgu ogólnokrajowym, w których wykorzystuje się przede wszystkim ryby i owoce morza, mięso, oliwę z oliwek, chleb, pomidory, świeże zioła i przyprawy. Sukces portugalskiej sztuki kulinarnej polega na wykorzystaniu prostych składników, pochodzących od lokalnych dostawców. Warto też wiedzieć, że kuchnia portugalska głęboko osadzona jest w portugalskiej kulturze i tradycjach. Oto cztery dania, bez których wizyta w Portugalii nie będzie kompletna.

Sekcja 1

Poznaj tradycyjne potrawy Portugalii


Alheira de Mirandela
Alheira to rodzaj tradycyjnie wytwarzanej kiełbasy z mięsa innego niż wieprzowe, najczęściej drobiowego, króliczego lub cielęcego. Alheirę po raz pierwszy zaczęli wytwarzać portugalscy Żydzi, których inkwizycja zmusiła do porzucenia swej religii. Ludność żydowska ukrywająca się przed prześladowaniami w górzystym regionie Trás-os-Montes na północnym wschodzie Portugalii, musiała praktykować swą religię w tajemnicy.



Religia zabraniała ortodoksyjnym Żydom spożywania wieprzowiny, dlatego w celu zmylenia swych prześladowców zaczęli oni wytwarzać kiełbasy wyglądem przypominające te spożywane przez katolików. Używali jednak jedynie dozwolonego przez ich religię mięsa, mieszając je z chlebem i czosnkiem, tak aby wszyscy myśleli, że nie przestrzegają już zasad koszerności. Z czasem alheira na stałe zagościła na wszystkich portugalskich stołach. Tradycyjnie pieczona lub smażona alheira była podawana z gotowanymi warzywami, obecnie najczęściej serwowana jest z frytkami i jajkiem sadzonym.

Bacalhau

Solony i suszony dorsz, czyli po portugalsku bacalhau, jest bez wątpienia potrawą narodową, którą znajdziesz w każdej restauracji i barze w kraju. Podobno Portugalczycy potrafią przyrządzić dorsza na 365 sposobów, po jednym na każdy dzień roku, ale w rzeczywistości przepisów z wykorzystaniem bacalhau jest znacznie więcej. Pierwszym etapem przygotowania bacalhau do spożycia jest moczenie go w zimnej wodzie przez co najmniej 48 godzin w celu usunięcia konserwującej rybę soli. Na szczególną uwagę zasługują bacalhau à brás – dorsz ze smażonymi ziemniakami i jajkami, bacalhau com natas – dorsz zapiekany w śmietanie oraz bacalhau à lagareiro – dorsz w oliwie z oliwek z czosnkiem i cebulą.


Francesinha

Flagowym daniem wywodzącym się z Porto jest francesinha, czyli niezwykła kanapka. Na pozór proste danie składa się z dwóch kromek chleba przełożonych plastrami szynki, kiełbasy (chipolata lub linguiça) oraz stekiem. Jakby tego było mało, kanapka polana jest stopionym serem, na którym spoczywa jajko sadzone. Danie serwowane jest z pikantnym sosem pomidorowo-piwnym i frytkami. Francesinha oznacza dosłownie „małą Francuzkę” i podobno została wymyślona przez Portugalczyka, który po latach emigracji wrócił do ojczyzny i chciał przenieść na rodzimy grunt francuski klasyk kulinarny, jakim jest Croque monsieur.



Sardinha assada

Pieczone na węglu drzewnym sardynki są jednym z ulubionych, prostych dań, wybieranym przez Portugalczyków zwłaszcza w upalne, letnie dni. W nocy z 12 na 13 czerwca w całym kraju rozpoczyna się Festas de Sardinha, podczas którego chrupiące sardynki z grilla można dostać dosłownie na każdym rogu.

Sardynek przed położeniem na ruszcie się nie patroszy, jedynie lekko posypuje solą morską. Chrupiące i aromatyczne ryby, skropione sokiem z cytryny podaje się najczęściej włożone między dwie pajdy chleba. Można również znaleźć miejsca, gdzie sardynki serwowane są z sałatką lub ziemniakami, ale klasyczna, uliczna wersja tego dania zdecydowanie zasługuje na miano dania narodowego.

Ocena artykułu

Średnia ocena tego artykułu: 2.00/5
Dziękujemy za wystawienie opinii!

Komentarze

Brak komentarzy.

Polecane wycieczki

Zobacz inne wpisy

Sprawdź kierunki powiązane z tym artykułem:

Portugalia