< WSTECZ
R.pl > Blog > Podróże ze smakiem > Jakich portugalskich potraw warto spróbować?

Jakich portugalskich potraw warto spróbować?

Skrócony opis

Kuchnia portugalska jest niezwykle różnorodna, aromatyczna i oparta na świeżych, lokalnych produktach. Niezależnie od regionu, do którego się wybierzesz na wakacje, Portugalia oferuje szeroki wybór kulinarnych przysmaków. Bogata portugalska kuchnia przez dłuższy czas pozostawała w cieniu tradycji światowych gigantów kulinarnych, czyli Hiszpanii, Włoch i Francji, ale zmieniło się to wraz z rozwojem turystyki. Będąc na wakacjach w Portugalii pokochać można nie tylko jej przepiękne krajobrazy i zabytki, ale także pyszne dania. Portugalczycy kochają dobre jedzenie i ta prosta radość przenika wszystkie aspekty życia. Znajdziesz tu zarówno ciekawe dania regionalne, jak i te o zasięgu ogólnokrajowym, w których wykorzystuje się przede wszystkim ryby i owoce morza, mięso, oliwę z oliwek, chleb, pomidory, świeże zioła i przyprawy. Sukces portugalskiej sztuki kulinarnej polega na wykorzystaniu prostych składników, pochodzących od lokalnych dostawców. Warto też wiedzieć, że kuchnia portugalska głęboko osadzona jest w portugalskiej kulturze i tradycjach. Oto cztery dania, bez których wizyta w Portugalii nie będzie kompletna.

Sekcja 1

Poznaj tradycyjne potrawy Portugalii


Alheira de Mirandela
Alheira to rodzaj tradycyjnie wytwarzanej kiełbasy z mięsa innego niż wieprzowe, najczęściej drobiowego, króliczego lub cielęcego. Alheirę po raz pierwszy zaczęli wytwarzać portugalscy Żydzi, których inkwizycja zmusiła do porzucenia swej religii. Ludność żydowska ukrywająca się przed prześladowaniami w górzystym regionie Trás-os-Montes na północnym wschodzie Portugalii, musiała praktykować swą religię w tajemnicy.



Religia zabraniała ortodoksyjnym Żydom spożywania wieprzowiny, dlatego w celu zmylenia swych prześladowców zaczęli oni wytwarzać kiełbasy wyglądem przypominające te spożywane przez katolików. Używali jednak jedynie dozwolonego przez ich religię mięsa, mieszając je z chlebem i czosnkiem, tak aby wszyscy myśleli, że nie przestrzegają już zasad koszerności. Z czasem alheira na stałe zagościła na wszystkich portugalskich stołach. Tradycyjnie pieczona lub smażona alheira była podawana z gotowanymi warzywami, obecnie najczęściej serwowana jest z frytkami i jajkiem sadzonym.

Bacalhau

Solony i suszony dorsz, czyli po portugalsku bacalhau, jest bez wątpienia potrawą narodową, którą znajdziesz w każdej restauracji i barze w kraju. Podobno Portugalczycy potrafią przyrządzić dorsza na 365 sposobów, po jednym na każdy dzień roku, ale w rzeczywistości przepisów z wykorzystaniem bacalhau jest znacznie więcej. Pierwszym etapem przygotowania bacalhau do spożycia jest moczenie go w zimnej wodzie przez co najmniej 48 godzin w celu usunięcia konserwującej rybę soli. Na szczególną uwagę zasługują bacalhau à brás – dorsz ze smażonymi ziemniakami i jajkami, bacalhau com natas – dorsz zapiekany w śmietanie oraz bacalhau à lagareiro – dorsz w oliwie z oliwek z czosnkiem i cebulą.


Francesinha

Flagowym daniem wywodzącym się z Porto jest francesinha, czyli niezwykła kanapka. Na pozór proste danie składa się z dwóch kromek chleba przełożonych plastrami szynki, kiełbasy (chipolata lub linguiça) oraz stekiem. Jakby tego było mało, kanapka polana jest stopionym serem, na którym spoczywa jajko sadzone. Danie serwowane jest z pikantnym sosem pomidorowo-piwnym i frytkami. Francesinha oznacza dosłownie „małą Francuzkę” i podobno została wymyślona przez Portugalczyka, który po latach emigracji wrócił do ojczyzny i chciał przenieść na rodzimy grunt francuski klasyk kulinarny, jakim jest Croque monsieur.



Sardinha assada

Pieczone na węglu drzewnym sardynki są jednym z ulubionych, prostych dań, wybieranym przez Portugalczyków zwłaszcza w upalne, letnie dni. W nocy z 12 na 13 czerwca w całym kraju rozpoczyna się Festas de Sardinha, podczas którego chrupiące sardynki z grilla można dostać dosłownie na każdym rogu.

Sardynek przed położeniem na ruszcie się nie patroszy, jedynie lekko posypuje solą morską. Chrupiące i aromatyczne ryby, skropione sokiem z cytryny podaje się najczęściej włożone między dwie pajdy chleba. Można również znaleźć miejsca, gdzie sardynki serwowane są z sałatką lub ziemniakami, ale klasyczna, uliczna wersja tego dania zdecydowanie zasługuje na miano dania narodowego.

Ocena artykułu

Średnia ocena tego artykułu: 4.00/5
Dziękujemy za wystawienie opinii!

Komentarze

Brak komentarzy.

Polecane wycieczki

Zobacz inne wpisy

Zasada pięciu przemian, czyli pełna harmonii i lecznicza kuchnia Chin

Z formalnego punktu widzenia Chiny to najstarsza cywilizacja, która wykazuje ciągły, nieprzerwany rozwój od momentu powstania aż do czasów współczesnych. A ów rozwój sięga – bagatela – czasów neolitu. Początki rolnictwa na terenach Chin datowane są na dziesiąte tysiąclecie p.n.e. Nic więc dziwnego, że chińska tradycja kulinarna jest jedną z najbardziej oryginalnych i zróżnicowanych w skali globu. Co więcej, mówiąc o kuchni chińskiej należy pamiętać, że stanowi ona element całej chińskiej kultury, w skład której wchodzą także medycyna, filozofia oraz szeroko pojęta sztuka życia. Wszystkie zaś elementy należy traktować całościowo – są ze sobą połączone w nierozerwalny sposób, a jeden bez innych nie istnieje.

Masale i tandoori, czyli aromatyczna i wegetariańska kuchnia Indii

Na początek – ważne rozróżnienie. „Kuchnia indyjska” i „kuchnia hinduska” to dwa różne pojęcia. Pod pojęciem „kuchnia indyjska” kryje się sztuka kulinarna, którą spotkamy na terenie Indii. Siódme pod względem powierzchni i drugie pod względem liczby mieszkańców (!) państwo na świecie to trudny do opisania, gigantyczny konglomerat narodowości, religii, języków (24 języki urzędowe!) oraz kultur, co przekłada się także na jedyny w swoim rodzaju, niebywale zróżnicowany tygiel kulinarny. „Kuchnia hinduska”, czyli wyznawców hinduizmu, jest jednym z jego składników, ale oprócz niej na dziedzictwo kulinarne Indii składają się także tradycje muzułmańskie, buddyjskie, żydowskie, nie mówiąc o europejskich i całej masie innych. Kuchnia indyjska jest zatem pojęciem szerszym, związanym bardziej z geografią i historią tej części świata, niż z konkretną grupą wyznaniową. Czy istnieją jakieś punkty wspólne dla licznych kuchni, składających się na kuchnię indyjską?

Gruzja – miejsce, w którym gościnność spotyka się z fantastycznymi smakami

Gruzja to państwo położone na pograniczu Europy i Azji, gdzie panuje klimat podzwrotnikowy, dzięki czemu ciepłe słońce przyczynia się do intensywnego smaku takich warzyw i owoców jak: soczyste pomidory, arbuzy, melony, winogrona czy bakłażany, które stanowią podstawę tamtejszej kuchni. Jadąc na wakacje do Gruzji, grzechem jest nie spróbować lokalnej kuchni, obfitującej w wiele zwariowanych ale też i prostych smaków. O tamtejszej kuchni opowiadają gruzińskie kucharki z warszawskiej restauracji Mała Gruzja - Nino Melikishvili oraz Ketino Tolordava.

Portugalia: co trzeba wiedzieć przed wyjazdem?

Każdego roku do Portugalii przyjeżdża kilkanaście milionów turystów, w większości Europejczyków. Odwiedzających przyciągają tam czyste plaże, łagodny klimat, wyjątkowa architektura i śródziemnomorska, wakacyjna atmosfera. Zdobądź więcej informacji na temat tego kraju i dowiedz się, kiedy i dlaczego warto odwiedzić Portugalię.

Sprawdź kierunki powiązane z tym artykułem:

Portugalia