Jakich portugalskich potraw warto spróbować?

Kuchnia portugalska jest niezwykle różnorodna, aromatyczna i oparta na świeżych, lokalnych produktach. Niezależnie od regionu, do którego się wybierzesz na wakacje, Portugalia oferuje szeroki wybór kulinarnych przysmaków. Bogata portugalska kuchnia przez dłuższy czas pozostawała w cieniu tradycji światowych gigantów kulinarnych, czyli Hiszpanii, Włoch i Francji, ale zmieniło się to wraz z rozwojem turystyki. Będąc na wakacjach w Portugalii pokochać można nie tylko jej przepiękne krajobrazy i zabytki, ale także pyszne dania. Portugalczycy kochają dobre jedzenie i ta prosta radość przenika wszystkie aspekty życia. Znajdziesz tu zarówno ciekawe dania regionalne, jak i te o zasięgu ogólnokrajowym, w których wykorzystuje się przede wszystkim ryby i owoce morza, mięso, oliwę z oliwek, chleb, pomidory, świeże zioła i przyprawy. Sukces portugalskiej sztuki kulinarnej polega na wykorzystaniu prostych składników, pochodzących od lokalnych dostawców. Warto też wiedzieć, że kuchnia portugalska głęboko osadzona jest w portugalskiej kulturze i tradycjach. Oto cztery dania, bez których wizyta w Portugalii nie będzie kompletna.

Poznaj tradycyjne potrawy Portugalii


Alheira de Mirandela
Alheira to rodzaj tradycyjnie wytwarzanej kiełbasy z mięsa innego niż wieprzowe, najczęściej drobiowego, króliczego lub cielęcego. Alheirę po raz pierwszy zaczęli wytwarzać portugalscy Żydzi, których inkwizycja zmusiła do porzucenia swej religii. Ludność żydowska ukrywająca się przed prześladowaniami w górzystym regionie Trás-os-Montes na północnym wschodzie Portugalii, musiała praktykować swą religię w tajemnicy.



Religia zabraniała ortodoksyjnym Żydom spożywania wieprzowiny, dlatego w celu zmylenia swych prześladowców zaczęli oni wytwarzać kiełbasy wyglądem przypominające te spożywane przez katolików. Używali jednak jedynie dozwolonego przez ich religię mięsa, mieszając je z chlebem i czosnkiem, tak aby wszyscy myśleli, że nie przestrzegają już zasad koszerności. Z czasem alheira na stałe zagościła na wszystkich portugalskich stołach. Tradycyjnie pieczona lub smażona alheira była podawana z gotowanymi warzywami, obecnie najczęściej serwowana jest z frytkami i jajkiem sadzonym.

Bacalhau

Solony i suszony dorsz, czyli po portugalsku bacalhau, jest bez wątpienia potrawą narodową, którą znajdziesz w każdej restauracji i barze w kraju. Podobno Portugalczycy potrafią przyrządzić dorsza na 365 sposobów, po jednym na każdy dzień roku, ale w rzeczywistości przepisów z wykorzystaniem bacalhau jest znacznie więcej. Pierwszym etapem przygotowania bacalhau do spożycia jest moczenie go w zimnej wodzie przez co najmniej 48 godzin w celu usunięcia konserwującej rybę soli. Na szczególną uwagę zasługują bacalhau à brás – dorsz ze smażonymi ziemniakami i jajkami, bacalhau com natas – dorsz zapiekany w śmietanie oraz bacalhau à lagareiro – dorsz w oliwie z oliwek z czosnkiem i cebulą.



Arroz doce

Portugalczycy słyną ze swej miłości do słodyczy, liczne piekarnie i cukiernie sprzedają różnego rodzaju słodkie przysmaki, a słodycze wpisane są w portugalskie zwyczaje i kulturę. Wiele z najsławniejszych deserów powstaje tu na bazie jajek, z dodatkiem przypraw takich jak cynamon i wanilia. Portugalczycy uwielbiają jeść desery na zakończenie obiadu lub kolacji, ale również do popołudniowej kawy. Zwróć uwagę na leite crème, czyli delikatny i puszysty krem z utartych z cukrem żółtek, zamknięty pod twardą karmelową polewą, który przypomina nieco francuski crème brûlée. I rozejrzyj się za arroz doce – tradycyjnym portugalskim puddingiem ryżowym. Arroz doce to typowe portugalskie „jedzenie na pocieszenie”, słodki i kremowy deser, który przenosi w czasy beztroskiego dzieciństwa. Niekiedy ryż gotowany jest z dodatkiem skondensowanego mleka, w niektórych wersjach pojawia się żółtko. Natomiast zawsze deser jest delikatnie aromatyzowany skórką cytrynową i cynamonem.

Caldo verde

W Portugalii zupa jest nieodzowną częścią większości posiłków. Różnorodność zup może przyprawić o zawrót głowy, ale najsłynniejszą z nich, istną królową na portugalskich stołach jest caldo verde. Zupa wywodzi się z prowincji Minho położonej w północnej Portugalii. Z uwagi na prostotę i lekkość jest podawana zazwyczaj przed lub po głównym daniu. Zielona zupa tradycyjnie przygotowywana była z zaledwie kilku składników i była podstawą jadłospisu niezamożnych grup społecznych. Współcześnie jest podawana podczas uroczystości rodzinnych i lokalnych świąt, takich jak dzień św. Jana w Porto. Podstawowe składniki caldo verde to ziemniaki, przypominająca jarmuż kapusta galicyjska i oliwa. Ponadto do zupy dodaje się cebulę, czosnek i kiełbasę chouriço, salpicão lub tora. Rozgrzewająca zupa podawana jest zazwyczaj z broa, rodzajem portugalskiego chleba kukurydzianego.

Cataplana de Marisco

Cataplana de Marisco to jednogarnkowa potrawa z ryb lub owoców morza, która bierze swoją nazwę od miedzianego garnka (cataplana), w którym jest gotowana. Potrawa pochodzi z południowego nadmorskiego regionu Algarve, gdzie sprowadzili ją już w VIII w. przybywający z północnej Afryki Maurowie. Podczas gdy składniki mogą się różnić w zależności od pory roku i inwencji kucharza, to danie zawsze zawiera różne gatunki ryb, owoce morza, czerwoną paprykę, cebulę i ostre papryczki chili. Czasami dodawane są kiełbaski chouriço. Wszystkie składniki wkładane są do cataplany i gotowane na parze, pod przykryciem, dzięki czemu pozostają soczyste i aromatyczne. Gotowe danie podawane jest z chrupiącym chlebem, ryżem lub frytkami.

Leitão assado da bairrada

Portugalczycy uwielbiają mięso, a jednym z najpopularniejszych gatunków jest wieprzowina. Porco preto – Czarna świnia iberyjska – to gatunek świni domowej, najczęściej spotykany w centralnych i południowych regionach kraju. Portugalczycy bardzo dbają o należyte warunki hodowli i odpowiednią dietę, która często oparta jest na żołędziach, by uzyskać mięso o wyjątkowej jakości i smaku. Wieprzowina przygotowywana jest na wiele sposobów, może być duszona, grillowana, marynowana lub stosowana jako dodatek do zup. Jednakże pierwsze miejsce wśród ulubionych dań mięsnych zajmuje pieczone prosię (leitão assado da bairrada). Potrawę znajdziesz bez problemu w menu restauracji w całej Portugalii, ale smakołyk wywodzi się z regionu Bairrada w środkowej Portugalii. Przed upieczeniem młode prosię nacierane jest mieszanką czosnku, soli, pieprzu i smalcu, a następnie nadziewane na duży rożen. Długie i powolne pieczenie nad ogniem sprawia, że intensywnie aromatyzowane mięso zaczyna oddzielać się od kości, a skórka staje się złocista i bardzo chrupiąca. Pieczone prosię podawane jest z batatas fritas (frytkami) i salada mista.

Francesinha

Flagowym daniem wywodzącym się z Porto jest francesinha, czyli niezwykła kanapka. Na pozór proste danie składa się z dwóch kromek chleba przełożonych plastrami szynki, kiełbasy (chipolata lub linguiça) oraz stekiem. Jakby tego było mało, kanapka polana jest stopionym serem, na którym spoczywa jajko sadzone. Danie serwowane jest z pikantnym sosem pomidorowo-piwnym i frytkami. Francesinha oznacza dosłownie „małą Francuzkę” i podobno została wymyślona przez Portugalczyka, który po latach emigracji wrócił do ojczyzny i chciał przenieść na rodzimy grunt francuski klasyk kulinarny, jakim jest Croque monsieur.



Sardinha assada

Pieczone na węglu drzewnym sardynki są jednym z ulubionych, prostych dań, wybieranym przez Portugalczyków zwłaszcza w upalne, letnie dni. W nocy z 12 na 13 czerwca w całym kraju rozpoczyna się Festas de Sardinha, podczas którego chrupiące sardynki z grilla można dostać dosłownie na każdym rogu.

Sardynek przed położeniem na ruszcie się nie patroszy, jedynie lekko posypuje solą morską. Chrupiące i aromatyczne ryby, skropione sokiem z cytryny podaje się najczęściej włożone między dwie pajdy chleba. Można również znaleźć miejsca, gdzie sardynki serwowane są z sałatką lub ziemniakami, ale klasyczna, uliczna wersja tego dania zdecydowanie zasługuje na miano dania narodowego.
Data Publikacji: 08.04.2019

Podobne artykuły

krajobraz kierunku
Pizza rzymska – czym się charakteryzuje? Fragment książki „Rzym od kuchni” Magdaleny Wolińskiej-RiediPizza to bez wątpienia kulinarna królowa, a na całym świecie znajdziemy niezliczoną liczbę jej wariantów. W niektórych miejscach charakteryzuje ją grube ciasto z serem zapieczonym w brzegach, w innych cieniutki spód z puszystymi, wręcz „pustymi” rantami. Część osób ją piecze, inni smażą. Zdarza się, że podaje się ją na słodko lub w kontrowersyjnych połączeniach, jak szynka z ananasem czy krem czekoladowy z bananami. Niektóre warianty serwowane na świecie mogłyby przyprawić Włochów o ból głowy. Warto jednak wiedzieć, że choć pizza jest włoskim specjałem, to nawet w słonecznej Italii nie występuje jako jedno danie. W zależności od regionu przyrządza się ją na różne sposoby. Prym wiodą dwa style kulinarne: pizza rzymska i neapolitańska. W swojej najnowszej książce „Rzym od kuchni. Śladami historii najsłynniejszych dań Wiecznego Miasta” Magdalena Wolińska-Riedi odkrywa przed czytelnikami niesamowite rzymskie smaki oraz ich fascynującą historię. Na liście opisywanych przysmaków nie mogło zabraknąć rzymskiej pizzy. Czym różni się od neapolitańskiej? Co myślą o niej sami Włosi? Jak rozpoznać dobrą rzymską pizzę? Odpowiedzi znajdziecie w poniższym fragmencie!
krajobraz kierunku
Kuchnia filipińska – czego warto spróbować podczas wakacji na Filipinach?Filipiny to turystyczny raj – znajdziemy tu przepiękne, pokryte białym piaskiem plaże, ciepłą lazurową wodę, bujną przyrodę i kilka ciekawych zabytków. Jakby tego było mało, to kraj pełen sympatycznych, zawsze uśmiechniętych ludzi i … znakomitej, dość unikatowej, kuchni. Jednym z najlepszych sposobów na poznanie danego kraju i jego kultury jest próbowanie lokalnych dań. Sprawdź więc, czym charakteryzuje się kuchnia Filipin i jakich smacznych potraw warto spróbować podczas pobytu w jednej z restauracji, jadłodajni, knajp czy w końcu punktów ze street foodem, do których trafić możemy z łatwością w Manili, na Bohol, Luzon, Boracay i w innych miejscach kraju.
krajobraz kierunku
Kuchnia wietnamska – co zjeść podczas podróży po Wietnamie?Wietnam położony w Azji Południowo-Wschodniej to jeden z bardziej fascynujących krajów regionu, który stanowi niezwykłą mieszankę azjatyckiej kultury, tropikalnego klimatu i fenomenalnej kuchni, której nikomu nie trzeba chyba rekomendować. Znaleźć tu można zarówno zapierające dech w piersiach krajobrazy, jak choćby słynną zatokę Ha Long, czy tarasy ryżowe, jak i prężnie rozwijające się wielkie miasta, które kontrastują z małymi plemiennymi wioskami, ukrytymi wysoko w górach. Odwiedziny Wietnamu to na pewno doskonały pomysł na niezapomniane wakacje również dla osób, które lubią odkrywać nowe smaki. Zobacz, z czego słynie kuchnia wietnamska i jakich potraw warto spróbować podczas wakacji w tym kraju. Oto kulinarna podróż po Wietnamie.
krajobraz kierunku
Kuchnia grecka – top 10 potraw Grecy, jak chyba każdy naród zamieszkujący basen Morza Śródziemnego, kochają jeść i kochają karmić innych. To jest jedno z tych miejsc, w których masz gwarancję, że nigdy nie będziesz głodny. Wybierając się na wczasy do Grecji przygotuj się na bogactwo smaków i aromatów na każdym kroku. W tradycyjnej kuchni greckiej wykorzystuje się głównie świeże, lokalne składniki, takie jak owoce morza, bakłażany, pomidory, oliwa z oliwek, sok z cytryny, różne rodzaje ryb i mięsa, a także ziarna. Dania są aromatyczne, pełne świeżych i suszonych ziół.