Kuchnia grecka – czym charakteryzuje się typowe greckie jedzenie?

Grecja jest kolebką cywilizacji krajów Europy Zachodniej, chyba każdy z nich, od zawsze czerpał z jej dorobku kulturalnego i kulinarnego. Ale nie tylko z uwagi na długowieczną historię, Grecja jest wymarzonym miejscem na wakacje. Otoczona czterema morzami – Egejskim i Kreteńskim od wschodu, Jońskim od zachodu i Śródziemnym od południa, Grecja obfituje również we wspaniałe krajobrazy. Nie należy zapominać, że spędzając urlop w Grecji możemy liczyć na smakowite przysmaki i aromatyczne wino, które uznawane jest za jedno ze najznamienitszych na świecie. I choć nawyki żywieniowe Greków na przestrzeni wieków uległy znacznej zmianie, wciąż zachwycają i kuszą turystów z całego świata. Czym charakteryzuje się grecka kuchnia i jak zmieniła się od czasów starożytnych? Jakie składniki są uznawane za najbardziej popularne i typowe dla dań serwowanych w tym kraju? Sprawdźmy!

Soczyste winogrona, oliwki, owoce morza i świeża oliwa – typowe greckie produkty

Grecja od wieków słynie z doskonałej jakości, dojrzałych w pełnym słońcu winogron, które w dużej części przeznaczone są do produkcji wina, oraz z wybornych oliwek, z których wytłaczana jest wysokiej jakości oliwa. Łagodny, śródziemnomorski klimat sprzyja uprawom i hodowli, ale także wspólnym spotkaniom. Zresztą, Grecy są miłośnikami udanej rozrywki i dobrego jedzenia już od czasów antycznych. Wtedy to jednym z najważniejszych świąt były Dionizje, czyli uroczystości organizowane na cześć boga wina Dionizosa. Zamiłowanie do hucznych biesiad pozostało im do dziś.

Co się zmieniło? Greckie menu, jak i menu całej Europy znacznie się powiększyło, na co wpływ miały wielkie odkrycia geograficzne, które zaowocowały sprowadzeniem do kraju nieznanych dotąd przypraw, warzyw i owoców.

Kuchnia charakterystyczna dla antycznej Grecji

W starożytnej Grecji jadłospis jej mieszkańców opierał się głownie na pszenicy, oliwie z oliwek, winie i rybach, których z oczywistych powodów zawsze było pod dostatkiem. Nic dziwnego, że Grecy opanowali sztukę doskonałego przyrządzania oraz przechowywania skarbów morza. Ich smak wzbogacała doskonałej jakości oliwa, która potrafi wydobywać najlepszy smak i aromat, zarówno z ryb, jak i innych potraw. Mięso jedzone było dość rzadko, zazwyczaj podczas świąt i innych większych okazji, a przy tym gościło głównie na stołach tych wyżej urodzonych mieszkańców. Doskonałej jakości koźlina do dziś jest jednak jednym ze znaków rozpoznawczych greckiej kuchni.

Potrawy serwowane podczas greckiej uczty

Jeżeli chodzi o potrawy typowe dla greckiej uczty, rozpoczyna się ona zwykle od mezedes, czyli przystawek, które w większości mają ostry smak, a ich rolą jest pobudzenie apetytu. Takie samo zadanie spełnia ouzo, czyli anyżowa wódka. Grecy na przystawkę serwują także sery, smażone warzywa oraz rozmaite sosy. Do najpopularniejszego z nich należy tzatziki, który jest skomponowany na bazie jogurtu, czosnku, świeżego ogórka i mięty. Po pobudzeniu apetytu można przejść do dań głównych, które najczęściej zawierają dobrze doprawioną jagnięcinę lub baraninę. Następnie jest deser. Do jednego z najbardziej znanych słodkich przysmaków należy baklawa, choć jej wynalezienie przypisują sobie także Turcy.

Popularne dania na greckich wyspach

Grecja, poza częścią kontynentalną, składa się z wielu wysp. Każdy region kraju posiada własne tradycje i upodobania kulinarne. Mimo, że poszczególne dania są bardziej popularne w jednej prowincji, a innej mniej, to wszystkie zawierają składniki, którymi szczyci się cały kraj. Z oczywistych względów wyborne ryby i owoce morza popularne są w całej Grecji, jednak mieszkańców Wysp Jońskich uważa się za ich szczególnych smakoszy. Słynną potrawą, z której słynie zwłaszcza Attyka, są dolmades, które mogły być inspiracją dla naszych polskich gołąbków. Potrawa ta składa się z wymieszanego z oliwą z oliwek i przyprawami ryżu, który zawinięty jest w liście winogron. Niekiedy dolmades serwowane są z mięsem mielonym, jednak zdecydowanie częściej można je skosztować w pierwotnej wersji -podawane są jako przystawki. Do niezwykle popularnych potraw kuchni greckiej należy również mousaka. Jej obecna wersja jest nieco „dopracowana”. Wcześniej danie to występowało pod nazwą casserole i było potrawą jednogarnkową, stanowiącą mieszankę warzyw, mięsa mielonego, wonnych przypraw i oczywiście, oliwy z oliwek. Obecnie całości dania dopełnia sos beszamelowy oraz makaron.

Grecka kuchnia - zdrowie na talerzu

Kuchnia grecka nie bez powodu uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Obfitość dojrzewających w pełnym słońcu warzyw, doskonałej jakości mięsa i pierwszorzędnej oliwy z oliwek to bogactwo nie tylko smaku, ale i witamin. Nawet sery, z fetą na czele oraz wino, którym Grecy obficie podlewają każdy posiłek – jak się okazuje bardzo dobrze wpływają na zdrowie. I choć o umiarze w spożywaniu posiłków raczej nie ma mowy, wspólne, radosne biesiady, i celebracja każdego posiłku sprawia, że każdy stres i zmartwienie odchodzi w niepamięć.

Data Publikacji: 24.08.2018
autor artykulu zdjecie

Artykuł autorstwa: Redakcja Rainbow

Eksperci z branży turystycznej – piloci wycieczek, animatorzy, rezydenci i przewodnicy i wielu innych specjalistów, którzy dzielą się swoimi doświadczeniami i wiedzą zdobytą podczas niezliczonych podróży. W tekstach łączą praktyczne wskazówki z fascynującymi historiami i ciekawostkami z różnych zakątków świata. Ich opowieści to nie tylko przewodniki po popularnych kierunkach, ale przede wszystkim autentyczne relacje osób, które na co dzień pracują z turystami i poznają opisywane miejsca od podszewki.

Zobacz inne o:

Podobne artykuły

krajobraz kierunku
Słynne tapas – co to jest? Przepisy na hiszpańskie przekąski i ich historiaNiegdyś skromny darmowy dodatek do piwa czy wina, dziś prawdziwa kulinarna fiesta smaków, zapachów i kolorów! Bo jak jednym słowem opisać faszerowane serem papryczki, oliwki, chrupiące krokiety, smażone jajka i ziemniaki przyrządzane na tysiące sposobów? Siłą tapas jest właśnie ich niesamowita różnorodność. Każdy region Hiszpanii szczyci się swoimi unikalnymi przekąskami, każde miasteczko ma swoje kulinarne sekrety. Dlatego podróż na Półwysep Iberyjski najlepiej zacząć właśnie… od kuchni!
krajobraz kierunku
Durian – jak pachnie i smakuje? Gdzie rośnie? Poznaj najbardziej śmierdzący owoc świata!Czy wiesz, że istnieje owoc, który kosztuje nawet 48 000 dolarów za sztukę, ale jednocześnie jest zakazany w hotelach, metrze i samolotach? To durian – fascynujący owoc Azji Południowo-Wschodniej, który od wieków dzieli ludzi na dwa skrajne obozy: tych, którzy go uwielbiają i nazywają „królem owoców”, oraz tych, którzy nie mogą znieść jego intensywnego zapachu. Ten kolczasty gigant to kulinarny fenomen – jego kremowa konsystencja sprawia, że jedni porównują go do waniliowego kremu z orzechami, podczas gdy inni twierdzą, że pachnie jak zgniłe jajka z czosnkiem. Dlaczego więc miliony mieszkańców Azji się nim fascynuje? Poznaj sekret najbardziej kontrowersyjnego owocu świata!
krajobraz kierunku
Musaka – nie tak grecka, jak myślisz. Skąd pochodzi i jak ją przyrządzić?Musaka to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni śródziemnomorskiej, choć jej historia sięga znacznie dalej niż Grecja. Korzenie tej potrawy wywodzą się z kuchni osmańskiej i arabskiej, a jej różnorodne wersje można znaleźć w wielu krajach basenu Morza Śródziemnego. W powszechnej świadomości musaka to wielowarstwowa zapiekanka z bakłażanami, mielonym mięsem i beszamelem, jednak w zależności od regionu przybiera różne formy – od tureckiego duszonego gulaszu po bałkańskie waria  nty z ziemniakami. To doskonały przykład na to, jak przepisy podróżują między kulturami, dostosowując się do lokalnych tradycji i składników, a jednocześnie zachowując swój wyjątkowy charakter. Jak zmieniała się na przestrzeni wieków? W jakich krajach przybiera zupełnie inne formy? Odkryj niezwykłe oblicza i sekrety tej śródziemnomorskiej potrawy!
krajobraz kierunku
Kuchnia japońska – raj dla odkrywców smaków. Poznaj dania i historię kulinariów Japonii!Opisać kuchnię danego kraju w krótkim artykule to niezwykle trudne zadanie, gdyż smaki świata najlepiej poczuć na własnym języku. Nie tylko zresztą ubogość epitetów nas ogranicza, ale i długość takiego tekstu. Jak bowiem z czegoś tak różnorodnego jak kuchnia wybrać zaledwie kilka przykładów, które oddać mają całe jej bogactwo? To jak powiedzieć, że kuchnia polska to kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą, barszcz i pierogi. A gdzie ogórek kiszony, makowiec z serem, kompot z suszu, zupa grzybowa, łazanki, flaczki i cała reszta, której wymienić tu nie sposób? Podobnie jest z kuchnią japońską, która kryje w sobie tyle skarbów dla odkrywcy, że przyprawić może o zawrót głowy. Spróbujmy jednak uszczknąć z niej chociaż troszeczkę, by ta szczypta być może rozpaliła w Czytelniku głód dalekiej podróży.