Kuchnia grecka – czym charakteryzuje się typowe greckie jedzenie?

Grecja jest kolebką cywilizacji krajów Europy Zachodniej, chyba każdy z nich, od zawsze czerpał z jej dorobku kulturalnego i kulinarnego. Ale nie tylko z uwagi na długowieczną historię, Grecja jest wymarzonym miejscem na wakacje. Otoczona czterema morzami – Egejskim i Kreteńskim od wschodu, Jońskim od zachodu i Śródziemnym od południa, Grecja obfituje również we wspaniałe krajobrazy. Nie należy zapominać, że spędzając urlop w Grecji możemy liczyć na smakowite przysmaki i aromatyczne wino, które uznawane jest za jedno ze najznamienitszych na świecie. I choć nawyki żywieniowe Greków na przestrzeni wieków uległy znacznej zmianie, wciąż zachwycają i kuszą turystów z całego świata. Czym charakteryzuje się grecka kuchnia i jak zmieniła się od czasów starożytnych? Jakie składniki są uznawane za najbardziej popularne i typowe dla dań serwowanych w tym kraju? Sprawdźmy!

Soczyste winogrona, oliwki, owoce morza i świeża oliwa – typowe greckie produkty

Grecja od wieków słynie z doskonałej jakości, dojrzałych w pełnym słońcu winogron, które w dużej części przeznaczone są do produkcji wina, oraz z wybornych oliwek, z których wytłaczana jest wysokiej jakości oliwa. Łagodny, śródziemnomorski klimat sprzyja uprawom i hodowli, ale także wspólnym spotkaniom. Zresztą, Grecy są miłośnikami udanej rozrywki i dobrego jedzenia już od czasów antycznych. Wtedy to jednym z najważniejszych świąt były Dionizje, czyli uroczystości organizowane na cześć boga wina Dionizosa. Zamiłowanie do hucznych biesiad pozostało im do dziś.

Co się zmieniło? Greckie menu, jak i menu całej Europy znacznie się powiększyło, na co wpływ miały wielkie odkrycia geograficzne, które zaowocowały sprowadzeniem do kraju nieznanych dotąd przypraw, warzyw i owoców.

Kuchnia charakterystyczna dla antycznej Grecji

W starożytnej Grecji jadłospis jej mieszkańców opierał się głownie na pszenicy, oliwie z oliwek, winie i rybach, których z oczywistych powodów zawsze było pod dostatkiem. Nic dziwnego, że Grecy opanowali sztukę doskonałego przyrządzania oraz przechowywania skarbów morza. Ich smak wzbogacała doskonałej jakości oliwa, która potrafi wydobywać najlepszy smak i aromat, zarówno z ryb, jak i innych potraw. Mięso jedzone było dość rzadko, zazwyczaj podczas świąt i innych większych okazji, a przy tym gościło głównie na stołach tych wyżej urodzonych mieszkańców. Doskonałej jakości koźlina do dziś jest jednak jednym ze znaków rozpoznawczych greckiej kuchni.

Potrawy serwowane podczas greckiej uczty

Jeżeli chodzi o potrawy typowe dla greckiej uczty, rozpoczyna się ona zwykle od mezedes, czyli przystawek, które w większości mają ostry smak, a ich rolą jest pobudzenie apetytu. Takie samo zadanie spełnia ouzo, czyli anyżowa wódka. Grecy na przystawkę serwują także sery, smażone warzywa oraz rozmaite sosy. Do najpopularniejszego z nich należy tzatziki, który jest skomponowany na bazie jogurtu, czosnku, świeżego ogórka i mięty. Po pobudzeniu apetytu można przejść do dań głównych, które najczęściej zawierają dobrze doprawioną jagnięcinę lub baraninę. Następnie jest deser. Do jednego z najbardziej znanych słodkich przysmaków należy baklawa, choć jej wynalezienie przypisują sobie także Turcy.

Popularne dania na greckich wyspach

Grecja, poza częścią kontynentalną, składa się z wielu wysp. Każdy region kraju posiada własne tradycje i upodobania kulinarne. Mimo, że poszczególne dania są bardziej popularne w jednej prowincji, a innej mniej, to wszystkie zawierają składniki, którymi szczyci się cały kraj. Z oczywistych względów wyborne ryby i owoce morza popularne są w całej Grecji, jednak mieszkańców Wysp Jońskich uważa się za ich szczególnych smakoszy. Słynną potrawą, z której słynie zwłaszcza Attyka, są dolmades, które mogły być inspiracją dla naszych polskich gołąbków. Potrawa ta składa się z wymieszanego z oliwą z oliwek i przyprawami ryżu, który zawinięty jest w liście winogron. Niekiedy dolmades serwowane są z mięsem mielonym, jednak zdecydowanie częściej można je skosztować w pierwotnej wersji -podawane są jako przystawki. Do niezwykle popularnych potraw kuchni greckiej należy również mousaka. Jej obecna wersja jest nieco „dopracowana”. Wcześniej danie to występowało pod nazwą casserole i było potrawą jednogarnkową, stanowiącą mieszankę warzyw, mięsa mielonego, wonnych przypraw i oczywiście, oliwy z oliwek. Obecnie całości dania dopełnia sos beszamelowy oraz makaron.

Grecka kuchnia - zdrowie na talerzu

Kuchnia grecka nie bez powodu uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Obfitość dojrzewających w pełnym słońcu warzyw, doskonałej jakości mięsa i pierwszorzędnej oliwy z oliwek to bogactwo nie tylko smaku, ale i witamin. Nawet sery, z fetą na czele oraz wino, którym Grecy obficie podlewają każdy posiłek – jak się okazuje bardzo dobrze wpływają na zdrowie. I choć o umiarze w spożywaniu posiłków raczej nie ma mowy, wspólne, radosne biesiady, i celebracja każdego posiłku sprawia, że każdy stres i zmartwienie odchodzi w niepamięć.

Data Publikacji: 24.08.2018

Podobne artykuły

krajobraz kierunku
Rzymska kuchnia, czyli co zjeść w Rzymie, by skosztować lokalnego klimatuNiewątpliwie kuchnia jest dla mieszkańców Rzymu elementem tożsamym z ich osobowością. Rzymianie i biesiada to jedność. Idealnie przylegające do siebie elementy. I nie chodzi tu o wielkie eleganckie przyjęcia. Przeciwnie! Rzymianin celebruje zmysłami, zwłaszcza węchem i smakiem, każdy moment dnia. Rozsmakowuje się w porannym cappuccino, przy którym nie może zabraknąć tradycyjnego cornetto, czyli rogalika; na szybki obiad z uciechą zjada na stojąco kawałek cudownie chrupiącej pizzy serwowanej w piekarniach i w charakterystycznych punktach sprzedaży „pizzy na metry” prosto z pieca; zatrzymuje się po pracy na małe aperitivo, które zwykle stanowi lampka wina i kilka taralli czy orzeszków ziemnych, i z utęsknieniem wyczekuje wieczoru, bo wtedy można rozsiąść się na dobre. Odetchnąć i cieszyć się życiem. Bo pyszne, proste, zdrowe jedzenie to dla nich życie.
krajobraz kierunku
Pizza rzymska – czym się charakteryzuje? Fragment książki „Rzym od kuchni” Magdaleny Wolińskiej-RiediPizza to bez wątpienia kulinarna królowa, a na całym świecie znajdziemy niezliczoną liczbę jej wariantów. W niektórych miejscach charakteryzuje ją grube ciasto z serem zapieczonym w brzegach, w innych cieniutki spód z puszystymi, wręcz „pustymi” rantami. Część osób ją piecze, inni smażą. Zdarza się, że podaje się ją na słodko lub w kontrowersyjnych połączeniach, jak szynka z ananasem czy krem czekoladowy z bananami. Niektóre warianty serwowane na świecie mogłyby przyprawić Włochów o ból głowy. Warto jednak wiedzieć, że choć pizza jest włoskim specjałem, to nawet w słonecznej Italii nie występuje jako jedno danie. W zależności od regionu przyrządza się ją na różne sposoby. Prym wiodą dwa style kulinarne: pizza rzymska i neapolitańska. W swojej najnowszej książce „Rzym od kuchni. Śladami historii najsłynniejszych dań Wiecznego Miasta” Magdalena Wolińska-Riedi odkrywa przed czytelnikami niesamowite rzymskie smaki oraz ich fascynującą historię. Na liście opisywanych przysmaków nie mogło zabraknąć rzymskiej pizzy. Czym różni się od neapolitańskiej? Co myślą o niej sami Włosi? Jak rozpoznać dobrą rzymską pizzę? Odpowiedzi znajdziecie w poniższym fragmencie!
krajobraz kierunku
Kuchnia filipińska – czego warto spróbować podczas wakacji na Filipinach?Filipiny to turystyczny raj – znajdziemy tu przepiękne, pokryte białym piaskiem plaże, ciepłą lazurową wodę, bujną przyrodę i kilka ciekawych zabytków. Jakby tego było mało, to kraj pełen sympatycznych, zawsze uśmiechniętych ludzi i … znakomitej, dość unikatowej, kuchni. Jednym z najlepszych sposobów na poznanie danego kraju i jego kultury jest próbowanie lokalnych dań. Sprawdź więc, czym charakteryzuje się kuchnia Filipin i jakich smacznych potraw warto spróbować podczas pobytu w jednej z restauracji, jadłodajni, knajp czy w końcu punktów ze street foodem, do których trafić możemy z łatwością w Manili, na Bohol, Luzon, Boracay i w innych miejscach kraju.
krajobraz kierunku
Tradycyjne Potrawy Świąteczne z Różnych Zakątków ŚwiataŚwięta Bożego Narodzenia to czas pełen tradycji, również kulinarnych. W tym artykule przyjrzymy się wyjątkowym i tradycyjnym potrawom świątecznym z Hiszpanii, Grecji, Portugalii, Meksyku, Dominikany, Wenezueli oraz Chorwacji, odkrywając ich unikatowe smaki i zwyczaje.