Kuchnia tajska jakiej nie znasz! Co Tajlandczycy lubią najbardziej?
Kuchnia tajska zaliczana jest do najsmaczniejszych na świecie. Tę informację słyszał chyba każdy, kto wybiera się do Tajlandii. Dla niektórych jest to wystarczające, inni chcieliby przed wyjazdem dowiedzieć się nieco więcej na temat lokalnych specjałów i tego na co powinni być przygotowani. Tajlandia sąsiaduje z Mjanmą (Birmą) na zachodzie i północnym-zachodzie, Kambodżą i Laosem na wschodzie i z Malezją na południu. I wpływy tych wszystkich kultur znajdują odzwierciedlenie w lokalnej żywności, która jest fascynującą mieszanką różnorodnych smaków, kolorów, faktur i aromatów. Jednakże najbardziej widoczne są wpływy kuchni chińskiej, która pojawiła się na terytorium Tajlandii około 2 000 lat temu wraz z pierwszymi imigrantami zChin. Tajlandia ma cztery główne regiony: północny, północno-wschodni, centralny i południowy, a każdy z nich różni się nieco od pozostałych pod względem lokalnych praktyk kulinarnych, metod obróbki żywności i najczęściej używanych składników.