Przyprawy

krajobraz kierunku

Kuchnia wietnamska – co zjeść podczas podróży po Wietnamie?

Wietnam położony w Azji Południowo-Wschodniej to jeden z bardziej fascynujących krajów regionu, który stanowi niezwykłą mieszankę azjatyckiej kultury, tropikalnego klimatu i fenomenalnej kuchni, której nikomu nie trzeba chyba rekomendować. Znaleźć tu można zarówno zapierające dech w piersiach krajobrazy, jak choćby słynną zatokę Ha Long, czy tarasy ryżowe, jak i prężnie rozwijające się wielkie miasta, które kontrastują z małymi plemiennymi wioskami, ukrytymi wysoko w górach. Odwiedziny Wietnamu to na pewno doskonały pomysł na niezapomniane wakacje również dla osób, które lubią odkrywać nowe smaki. Zobacz, z czego słynie kuchnia wietnamska i jakich potraw warto spróbować podczas wakacji w tym kraju. Oto kulinarna podróż po Wietnamie.
krajobraz kierunku

Kuchnia tajska jakiej nie znasz! Co Tajlandczycy lubią najbardziej?

Kuchnia tajska zaliczana jest do najsmaczniejszych na świecie. Tę informację słyszał chyba każdy, kto wybiera się do Tajlandii. Dla niektórych jest to wystarczające, inni chcieliby przed wyjazdem dowiedzieć się nieco więcej na temat lokalnych specjałów i tego na co powinni być przygotowani. Tajlandia sąsiaduje z Mjanmą (Birmą) na zachodzie i północnym-zachodzie, Kambodżą i Laosem na wschodzie i z Malezją na południu. I wpływy tych wszystkich kultur znajdują odzwierciedlenie w lokalnej żywności, która jest fascynującą mieszanką różnorodnych smaków, kolorów, faktur i aromatów. Jednakże najbardziej widoczne są wpływy kuchni chińskiej, która pojawiła się na terytorium Tajlandii około 2 000 lat temu wraz z pierwszymi imigrantami zChin. Tajlandia ma cztery główne regiony: północny, północno-wschodni, centralny i południowy, a każdy z nich różni się nieco od pozostałych pod względem lokalnych praktyk kulinarnych, metod obróbki żywności i najczęściej używanych składników.
krajobraz kierunku

Smaki kuchni arabskiej. Jakich przypraw używać aby poczuć smak orientu?

Z antropologicznego punktu widzenia kuchnia danego regionu jest równie ważna dla zrozumienia jego kultury, jak architektura, tradycje, muzyka i wiele innych czynników. Dlatego skosztowanie oryginalnej kuchni arabskiej powinno być kluczowym aspektem każdej wizyty na Bliskim Wschodzie. Arabskie potrawy są niezwykle różnorodne, a wyrafinowana paleta smaków przenosi nas w świat pełen ciekawych aromatów i przypraw. W krajach arabskich tradycyjnie serwuje się dania w jednym naczyniu, z którego częstują się wszyscy współbiesiadnicy. Jest to świetna opcja dla podróżujących w grupie, ponieważ mają możliwość zamówienia kilku różnych potraw i spróbowania wszystkiego po trochu.